Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com
Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Turistien Top 10: Nämä ovat maailman tunnetuimmat maamerkit

Maailmassa on kourallinen nähtävyyksiä, joiden nimen tietää jokainen. Nämä maailman tunnetuimmat maamerkit kuuluvat jokaisen turistin "edes kerran elämässä" -listalle.

Itsestäänselvyyksiä? Ehkäpä, mutta silti niin näyttäviä ja turistien suosimia – vallan, vapauden ja toisaalta myös rakkauden symboleiksi rakennetut, maailman tunnetuimmat maamerkit eivät lainkaan ansiotta ole maailman tunnetuimpia! On lopulta aivan eri asia nähdä kuuluisasta maamerkistä kuva kuin seistä sen vieressä ihailemassa kymmeniä, satoja ja jopa tuhansia vuosia kestänyttä kauneutta. 

Nämä ovat 10 maailman tunnetuinta maamerkkiä:

1. Kristus-patsas, Rio de Janeiro, Brasilia

Kuva: © Steve Allen | Dreamstime.com
Kuva: © Steve Allen | Dreamstime.com

Ei tarvitse olla kristitty tai edes uskonnollinen ihminen vieraillakseen Rio de Janeirossa Corcovado-vuoren huipulla sijaitsevalla Kristus-patsaalla. 38 metriä korkea patsas on häkellyttävä näky seisoessaan korkealla vuorella, alapuolella näkyvä kaupunki Copacabana-rantoineen taustanaan. Patsaan vierellä seistessään ei voi kuin ihmetellä, miten ihmeessä valtava rakennelma onkaan saatu pystytettyä paikalleen.

Hyväkuntoiset voivat kiivetä Corcovadolle jalan, mutta paikalle kuljettaa myös vuoren rinnettä kiipeävä hammasratasjuna.

Lue myös: 10 vinkkiä: Rytmikäs Rio de Janeiro

2. Fuji-vuori, Japani

Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com
Kuva: © Sean Pavone | Dreamstime.com

Neljän kilometrin korkeuteen nouseva tulivuori Fuji on japanilainen ikoni, joka lumihuippuineen tarjoaa jokaiseen lomakuvaan erehtymättömän todistuksen siitä, että nyt ollaan Japanissa. Fuji on aktiivinen tulivuori, mutta sen huipulle on silti mahdollista kiivetä – eikä tämä edes vaadi vuorikiipeilijän taitoa.

Hyvä kunto ja lämpimät vaatteet ovat kuitenkin välttämättömät kesälläkin. Neljän kilometrin korkeudessa lämpötila on nimittäin aivan jotain muuta kuin vuoren juurella!

Lue myös: 10 vinkkiä: Maailman upeimmat tulivuoret

3. Golden Gate, San Francisco

Kuva: © Adonis Villanueva | Dreamstime.com
Kuva: © Adonis Villanueva | Dreamstime.com

Punaisena hehkuva, lähes kolme kilometriä pitkä Golden Gate -silta San Franciscossa on paikan päällä koettuna jättimäinen elämys. Silta on nimittäin valtavan korkea – ja korkealla. Sen ylittäminen jalan on tutkimusmatka lähes sadan metrin korkeudessa meren pinnasta, tuulen tuivertaessa hiukset silmille. Golden Gate on myös tunnettu sumuistaan, mikä antaa sillalle aavemaisen tunnelman.

Lue myös: 10 vinkkiä: Boheemi ja monipuolinen San Francisco

4. Sydneyn oopperatalo, Sydney, Australia

Kuva: © Beth Baisch | Dreamstime.com
Kuva: © Beth Baisch | Dreamstime.com

Vaikka arkkitehtuuri ei olisikaan sydämen asia, on Sydneyn oopperatalo vaikuttava ilmestys ja ikoninen maamerkki, jonka edessä jokaisen Sydneyn matkaajan pitää ottaa kuva. Kaupungin satamassa toisen kuuluisan maamerkin, Harbour Bridgen, vieressä seisova valkoinen rakennus mielikuvituksellisine muotoineen toimii uutena vuotena maailman kuuluisimpien ilotulitusten kohteena.

Lue myös: 10 vinkkiä: Rento ja ystävällinen Sydney

5. Gizan pyramidit ja Sfinksi, Egypti

Kuva: © Sculpies | Dreamstime.com
Kuva: © Sculpies | Dreamstime.com

Egyptissä Kairon ulkopuolella sijaitsevat Gizan pyramidit ovat maailmanihme 4500 vuoden takaa. Gizan kolme suurta pyramidia - Kheops, Khefren ja Mykerinos – sekä niiden vieressä vartioiva Sfinksi rakennettiin noin vuonna 2500 eaa. Ne ovat kiehtoneet tutkijoita mystiikallaan, sillä pyramidien oikeaa rakennustapaa ei tiedetä varmaksi vieläkään.

Pyramideista kaksi suurinta nousee yli sadan metrin korkeuteen, minkä vuoksi niiden vierellä seistessään tuntee itsensä varsin pieneksi. Muista ottaa vesipullo mukaan Gizan retkelle, sillä ympäristössä ei ole suojaavaa varjoa ja auringon porottaessa alueella on todella kuuma.

Lue myös: Selviävätkö Egyptin pyramidien arvoitukset vihdoinkin? Tuore tutkimus paljastaa uutta tietoa näiden maailmanihmeiden rakentamisesta

6. Colosseum, Rooma

Kuva: © Valentin Armianu | Dreamstime.com
Kuva: © Valentin Armianu | Dreamstime.com

Rooman Colosseum tuo heti mieleen elokuvista tutut gladiaattorit ja miekan kanssa heiluvan Russel Crowen. Paikan päällä tunnelma on hämmentävä, kun antiikin Rooman tapahtumien huumaava tunnelma huokuu valtavasta amfiteatterista.

Colosseum on yksi koko Euroopan suosituimpia nähtävyyksiä, minkä vuoksi se on etenkin päivisin tupaten täynnä turisteja. Iltaisin rakennus on valaistu kauniisti eikä aurinkokaan paahda niin kuumasti kuin päivällä, minkä vuoksi kannattaa harkita turistikierrosta vasta ilta-aikaan.

7. Taj Mahal, Agra, Intia

Kuva: © Byelikova | Dreamstime.com
Kuva: © Byelikova | Dreamstime.com

Rakkauden monumenttina tunnettu Taj Mahal Intian Agrassa on hallitsija Shah Jahanin 1600-luvulla rakennuttama mausoleumi kuolleelle lempivaimolleen. Huolimatta hulppeasta ulkonäöstään Taj Mahal ei siis ole palatsi.

Miljoonia turisteja vuosittain houkutteleva Taj Mahal on Intian suosituin matkakohde ja siellä vierailussa kannattaa varautua jonottamiseen.

8. Kiinan muuri

Kuva: © Sofiaworld | Dreamstime.com
Kuva: © Sofiaworld | Dreamstime.com

Kiinan muuri on niitä nähtävyyksiä, joilla vieraillessaan mielessä pyörivät väkisinkin kysymykset miksi ja miten. Muurin rakentaminen aloitettiin ennen ajanlaskumme alkua ja tuhansien kilometrien mittainen muuri saa turistin haukkomaan henkeään jo pelkän kokonsa vuoksi – vaikka vierailun aikana valtavasta nähtävyydestä ennättäisikin nähdä vain pikkuruisen osan.

Tärkeimmät ja tunnetuimmat osat muurista sijaitsevat lähellä Pekingiä, mistä retkien tekeminen on helppoa. Kaunein vuodenaika vierailla Kiinan muurilla on keväisin kirsikankukkien aikaan.

Lue myös: Tiesitkö kaiken tämän Kiinan muurista?

9. Eiffel-torni, Pariisi

Kuva: © Maria Feklistova | Dreamstime.com
Kuva: © Maria Feklistova | Dreamstime.com

Pariisiin sijoittuvien elokuvien mukaan Eiffel-torni näkyy jokaisesta pariisilaisesta ikkunasta. Ajatus ei ole kovin kaukaa haettu, sillä Seine-joen rannalla seisova, valtaisa rautarakennelma näkyy kauas etenkin iltavalaistuksessaan. Romantiikan symbolina tunnettu Eiffel on niin suosittu maamerkki, että tornissa vierailuun kannattaa varata aikaa – jonot hisseille ovat etenkin sesonkiaikaan pitkät.

10. Vapaudenpatsas, New York

Kuva: © Romrodinka | Dreamstime.com
Kuva: © Romrodinka | Dreamstime.com

Alun perin ranskalainen on myös listamme viimeinen maamerkki, Ranskan Yhdysvalloille lahjoittama, New Yorkin kaupungin edustalla seisova Vapaudenpatsas.

Vapaan maailman symboliksi noussut patsas on toivottanut vierailijat tervetulleeksi New Yorkiin jo reilusti yli sadan vuoden ajan eikä Vapauden jumalatar ole sinä aikana vanhentunut. Patsas on kauneimmillaan iltavalaistuksessaan ja siellä pääsee vierailemaan Manhattanin eteläkärjestä lähtevällä laivaristeilyllä.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.