Jiufen on iltavalaistuksessaan upea
Jiufen on iltavalaistuksessaan upea
· Napsun toimitus

Tunnelma kuin japanilaisanimaatiossa – Jiufenin kaupunki Taiwanissa henkii kultakuumeen aikaa

Taiwanin pohjoisosassa sijaitseva Jiufen on entinen kultakaupunki. Sen muuttumattomana säilyneet rakennukset muistuttavat Japanin miehityksen ajasta, ja sen värikkäät teehuoneet ovat kuin suoraan japanilaisanimaatiosta Henkien kätkemä.

Rinteeseen Tyynenmeren rannalle Qing-dynastian aikakaudella rakennettu Jiufen oli pieni ja syrjäinen kylä 1800-luvun loppuun saakka. Tuolloin Japanin miehityksen aikana alueelta löydettiin kultaa ja kultakuumeen saattelemana kylästä kasvoi vilkas kaupunki. Useat kaupungin rakennukset ovat säilyneet muuttumattomina noista päivistä lähtien. Japanin vaikutus näkyy niiden arkkitehtuurissa.

Toisen maailmansodan aikaan kaupungissa sijaitsi japanilaisten vankileiri, jolla pidettiin liittoutuneiden sotavankeja. Nämä joutuivat työskentelemään kultakaivoksilla. Sodan jälkeen kultavarannot ehtyivät ja nykyisin Jiufen toimii erityisesti Taiwanin historialle ja kulttuurille omistettuna turistikohteena.

Turistit löysivät Jiufenin toden teolla 1990-luvun alussa. Tähän osasyynä oli kaupunkiin sijoittuva elokuva A City of Sadness, joka voitti Venetsian elokuvafestivaalien pääpalkinnon vuonna 1989.

Tunnelma kuin japanilaisanimaatiossa – Jiufenin kaupunki Taiwanissa henkii kultakuumeen aikaa

Suurin osa kaupungin nähtävyyksistä on keskittynyt Shuqi Roadin mukulakiviselle kadulle. Keskeisin kauppakatu, Jiufen Old Street, puolestaan kulkee lähes koko kaupungin halki. Pääkatujen ohella kiemurtelee lukuisa määrä pieniä kujia, joista osa kulkee jopa rakennusten ali.

Jiufenin kadut kuiskivat edelleen kultakuumeen aikaa. Sen värikkäät, kukkuloiden rinteillä sijaitsevat teehuoneet ovat kaupungin keskeisimpiä vierailukohteita. Rinteiltä on myös kaunis näkymä alas merelle.

Jiufeniin pääsee näppärästi bussilla esimerkiksi Ximenistä. Taipei Citystä alueelle on myös helppoa tehdä vaikkapa päiväretki. Jiufen on kuitenkin viehättävä paikka jäädä myös pidemmäksi aikaa. Koska alue on Taiwanin suosituimpia turistikohteita, on varaukset esimerkiksi majoituksen suhteen suositeltavaa tehdä etukäteen.

Tunnelma kuin japanilaisanimaatiossa – Jiufenin kaupunki Taiwanissa henkii kultakuumeen aikaa

Lähteet: Guide to Taipei, Taiwan.net

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.