Trier, Saksa
Trier, Saksa
· Päivi Laajalahti

Trieristä piti tulla pohjoisen Rooma - Saksan vanhin kaupunki on silkkaa Unescoa

Mosel-joen rannalla lähellä Ranskan rajaa sijaitseva Trier on Saksan vanhin kaupunki. Roomalaisten rakentamasta kaupungista piti aikoinaan tulla Alppien pohjoispuolen Rooma, mutta tästä kukoistuksesta jäljellä ovat enää rauniot.

Lähellä Luxemburgin ja Ranskan rajaa sijaitseva Trierin kaupunki Mosel-joen rannalla perustettiin 2000 vuotta sitten Rooman keisari Augustuksen toimesta. Trieristä kasvoi Italian ulkopuolisen Euroopan suurin kaupunki ja se oli ainoa roomalaiskaupunki Alppien pohjoispuolella. Aikansa mittakaavassa valtavaa, mahdollisesti lähes 100 000 asukkaan kaupunkia pidettiin jopa kakkos-Roomana.

Tuosta kukoistuksesta jäljelle ovat jääneet kaupunkia kiertävät roomalaisrakennelmat ja asumukset, joita löytyy kaivauksissa kaiken aikaa lisää. Kaupungin kahdeksan keskeisintä roomalaisrakennelmaa on yhdistetty yhteisen Unescon maailmanperintöalueen sisään, mutta uusia kohteita löytyy jatkuvasti.

Uudisrakentamisen yhteydessä Treiristä on löytynyt useita roomalaisrakennelmia. Kuva: Päivi Laajalahti
Uudisrakentamisen yhteydessä Treiristä on löytynyt useita roomalaisrakennelmia. Kuva: Päivi Laajalahti

Todellisuudessa näitä hyvin säilyneitä kohteita on enemmän kuin kahdeksan, sillä eräänkin ostoskeskuksen autohallin kaivauksissa löytyi erinomaisesti säilynyt rakennelma, joka nyt toimii mm. taidegalleriana.

Tunnetuin ja näkyvin Trierin roomalaisnähtävyyksistä on kaupungin maamerkkinä toimiva Porta Nigra, musta portti. Se toimi aikoinaan kaupunkia ympäröineen muurin yhtenä sisäänkäyntiväylänä ja sitä pidetään yhtenä parhaiten säilyneenä roomalaisen kaupungin porttina koko maailmassa.

Porta Nigra
Porta Nigra

Porta Nigran huipulle kannattaa kiivetä kiemuraisia portaita pitkin, sillä sen kaksi vuosituhatta vanhoista ikkunakoloista avautuu upeat näkymät kaupungin ylle ja sitä ympäröiville kukkuloille.

Kaiserthermen oli roomalainen kylpylä, jonka mittava käytävä- ja viemäriverkosto on säilynyt näihin päiviin saakka maan alla. Syynä rakennelmien säilymiseen sotien läpi oli niiden sisälle aikoinaan ajettu kivimurska, joka esti antiikin aikaisia rakennelmia romahtamasta. Trierissä sijaitsi myös toinen suuri roomalaisaikainen kylpylä, Barbarathermen, jonka rauniot löytyvät vain noin puolen kilometrin päässä Kaiserthermenistä.

Roomalaisen kylpylän, eli Kaiserthermenin rauniot Trierissä.
Roomalaisen kylpylän, eli Kaiserthermenin rauniot Trierissä.

Roomalaisvaikutuksia on nähtävissä myös kaupungin suurimmissa kirkoissa. Nykyisin kaupungin ainoana luterilaisena kirkkona toimiva Konstantin-Basilika, toiselta nimeltään Aula Palatina, on suurin antiikin aikana rakennettu yhtenäinen tila.

Se oli osa suurempaa palatsikompleksia, mutta sitä ympäröivät rakennukset ovat tuhoutuneet. Rakennuksen seiniin on rakennettu antiikin aikainen lämmitysjärjestelmä, jonka avulla suurikin tila saatiin pidettyä lämpimänä pitkään.

Konstantin-Basilika. Kuva: Päivi Laajalahti
Konstantin-Basilika. Kuva: Päivi Laajalahti

Basilikasta vain kivenheiton päässä sijaitseva Trierin katedraali on maan vanhin katolinen kirkko. Se on kiehtova sekoitus arkkitehtonisia tyylisuuntia goottilaisesta barokkiin. Katedraali on tunnettu erityisesti siitä syystä, että siellä säilytetään katolisen kirkon arvossa pitämää pyhäinjäännöstä, tunikaa, jonka väitetään kuuluneen itselleen Jeesukselle. Tunikaa ei näytetä yleisölle kuin erittäin harvoin.

Kolmas roomalaisvaikutteita sisältävä kirkko on katedraalin vieressä seisova goottilaisen tyylisuunnan kaunis Liebfrauenkirche, joka on rakennettu ristin ympärille muodostuvan kukan muotoon.

Trierissä kaikki tuntuu olevan koristeltu superlatiivein, sillä Moselin yli kulkeva historiallinen silta, Römerbrücke eli roomalainen silta on Saksa vanhin yhä pystyssä oleva silta. Sen yhdeksän pilaria ovat peräisin antiikin ajalta, mutta sillan yläosa on jouduttu sotien jälkeen rakentamaan uusiksi useampaan kertaan.

Römerbrücke eli roomalainen silta ylittää Mosel-joen.
Römerbrücke eli roomalainen silta ylittää Mosel-joen.

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.