Tuhansien kilometrien mittaisen Kiinan muurin varrelta löytyy upea maisema jokaiselle vierailijalle
Tuhansien kilometrien mittaisen Kiinan muurin varrelta löytyy upea maisema jokaiselle vierailijalle
· Napsun toimitus

Tiesitkö kaiken tämän Kiinan muurista?

Kiinan muuri on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista matkakohteista. Tuhansien kilometrien mittainen rakennelma kiertelee lohikäärmeen lailla Kiinan pohjoista rajaa, ja sitä pidetään yhtenä hienoimmista ihmisen rakentamista kokonaisuuksista.

Yli 2 000 vuotta sitten rakennettu Kiinan muuri ei ole yksi iso muuri. Se koostuu useista eri aikoihin rakennetuista pätkistä sekä myös luonnon muovaamista esteistä. Vuonna 1987 Unescon maailmanperintökohteeksi valitun muurin pituutta onkin vaikea määritellä. Tyypillisimmät arviot liikkuvat 6 000 – 9 000 kilometrin välillä, mutta arkeologisissa mittauksissa pituudeksi on saatu peräti yli 21 000 kilometriä.

Valtavasta koostaan huolimatta Kiinan muuria ei kuitenkaan voi nähdä avaruudesta käsin vaikka niin monesti väitetäänkin.

Tiesitkö kaiken tämän Kiinan muurista?

Kiinan muurilla vierailuun kannattaa ottaa opas

Helpointa muurille on päästä pääkaupunki Pekingistä käsin – sekä vuokraamalla auton ja oppaan, joka osaa vinkata valtavasta kokonaisuudesta parhaat paikat. Julkisilla liikennevälineillä muurille on haasteellista päästä. Yleensä vierailijat käyvät jollakin neljästä pääosiosta, joita ovat Badaling (helpoin tavoittaa ja tunnetuin), Mutianyu (hyvin restauroitu ja vähemmän ruuhkainen), Simatai (sortunut ja mäkinen) sekä Jinshanling (sopii hyväkuntoisille kävelijöille).

Suosituin ja kaunein osio muurista on Ming-dynastian aikana rakennettu osuus, joka sijoittuu Pohjois-Korean rajalla sijaitsevan Hushanin ja Beijingistä noin 2 000 kilometrin päässä länteen sijaitsevan Jiayuguan solan väliin. Tämä osio on rakennettu vuosien 1368 ja 1644 välillä.

Tiesitkö kaiken tämän Kiinan muurista?

Satojen vuosien rakennusurakka

Kiinan muuri ylittää 15 provinssia ja sitä ovat rakentaneet lukuisat dynastiat satojen vuosien aikana. Ensimmäiset osat on luultavasti rakennettu jo noin 770 eaa., mutta virallisesti muurin rakentaminen katsotaan alkaneen Qin-dynastian aikakaudella noin 200 eaa.

Se, kuinka korkea muuri on, on vaikeampi kysymys, sillä sen osioiden korkeus vaihtelee suuresti. Korkeus vaihtelee noin 4,5 metristä peräti noin 9,7 metriin – keskimääräinen korkeus on noin kahdeksan metriä. Muuri on keskimäärin noin 6-8 metriä leveä, mutta leveimmillään lähes kymmenen metriä.

Alun perin puolustamistarkoituksiin rakennettu muuri sisältää tarkoituksenmukaisesti lukuisia torneja ja portteja. Ensin se turvasi Kiinan alueita pohjoisilta heimoilta, mutta myöhemmin muuria laajennettiin turvaamaan Silkkitien kauppareittiä Han-dynastian aikaan.

Valtava rakennelma muotoutui aikojen saatossa

Kiinan muuri ei koostu yhdestä yhtenäisestä muurista, vaan se on enemmänkin kokoelma muurin osasia, vartiotorneja ja kaarteita, osa muurista on jopa luonnon muovaamia esteitä kuten jokia ja vuoria. Sitä rakennettiin vuosisatojen aikana, ja maasta, puusta ja kivistä rakennetut osaset muodostuivat muuriksi lisäämällä sitä pala palalta – eri ajankohdille tyypillisen rakennustekniikan kehityksen mukaan.

Varsinaiset rakennustiilet otettiin käyttöön vasta Ming-dynastian aikana, joten sitä ennen muuri muodostui isoista kivenlohkareista.

Muurin rakentamisessa on ollut mukana varmastikin miljoonia ihmisiä. Jo pelkästään keisari Qin Shi Huangin ennen ajanlaskumme alkua aloittaman rakennusurakan työvoimaan arvellaan kuuluneen melkein 300 000 sotilasta, kansalaista ja vankia. History.comin mukaan satoja tuhansia ihmisiä kuoli muurin rakennuksen raskaissa askareissa.

Tiesitkö kaiken tämän Kiinan muurista?

Mikä on paras vuodenaika vierailla Kiinan muurilla?

Suosituimmat ajat vierailla Kiinan muurilla ovat toukokuun ensimmäiset viikot sekä lokakuu. Tästä johtuen muurilla on tuolloin myös eniten tungosta. Syksy on parasta aikaa massoja karsastavalle: sää on kuiva ja lempeä ja syksy tuo ympäröivän luonnon väriloiston esiin hienosti. Myös kesäkuu on mainio aika vierailulle - paikallisia lomia ei ole ja Peking elää eräänlaista välikautta.

Talvella muuri saa lumipeitteen ja turistien määrä tipahtaa dramaattisesti – mutta silloin on myös syytä varautua liukkaaseen ja tuuliseen keliin.

Lähde: Travel and Leisure

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.