Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kroatian Zagrebissa on nähtävillä särkyneitä unelmia. Kuva: Alan Vajdic
Kroatian Zagrebissa on nähtävillä särkyneitä unelmia. Kuva: Alan Vajdic
· Napsun toimitus

Tiesitkö että maailmassa on vessanpytyille pyhitetty museo? Nämä oudot taidemuseot hämmentävät kävijänsä

Maailmasta löytyy mitä erikoisimpia ehdokkaita museoelämysten etsijöille. Vessanpytyn kansia, tuliperäistä tuhkaa, maissia - nämä ovat vain osa rakennusaineista, joista rakentuu maailman oudoimpia taideteoksia esille pantavaksi.

Tässä muutama vinkki erikoisten museoiden ystäville:

Taidetta vessanpytyn kansista, San Antonio, Teksas

San Antoniossa, Teksasissa, sijaitsee Barney Smith’s Toilet Seat Art Museum. Entinen putkimies Smith vietti vuosia korjaten vessanpyttyjä ja lopulta keraamisista esineistä tuli myös luovuutta edistävä rentoutumiskeino. Yhdistämällä erilaisia elementtejä loi taiteilija/putkimies yli 1 100 teosta käyttäen päämateriaalina vessanpytyn kansia. Museo sijaitsee Smithin autotallissa, ja sinne pääsee ainoastaan varaamalla erikseen ajan.

Särkyneitä unelmia, Zagreb, Kroatia

Museum of Broken Relationships sijaitsee Kroatian Zagrebissa. Idea museoon tuli pariskunnalta, joka erosi neljän vuoden yhdessäolon jälkeen. Museoon voi lähettää tavaroita, jotka entinen rakkaus on jättänyt jälkeensä. Museosta löytyy mm. valokuvia, hääpuku, kirves (jolla tuhottiin huonekaluja eron jälkeen) ja ystävänpäivän nallekarhuja. Museosta on avautunut toinen piste myös Los Angelesiin.

Maata asfalttiviidakossa, New York

New Yorkissa on paljon outoa nähtävää. Vuodesta 1980 saakka eräs huoneistotila SoHossa on ollut maan peitossa, multaa on 127 000 kiloa. Idean keksi Walter de Maria vuonna 1977, ja nyt tämä ainutlaatuinen Earth Room on pysyvä näyttely keskellä kiireistä kaupunkia.

Tiesitkö että maailmassa on vessanpytyille pyhitetty museo? Nämä oudot taidemuseot hämmentävät kävijänsä

Minareetteja maissista, Mitchell, Etelä-Dakota

Etelä-Dakotassa, Mitchellin kaupungissa, maissi on kuningas. Ainakin jos katsoo Corn Palace -nimistä rakennusta, jotka koristavat sipulitornit ja värikkäät minareetit. Erona maailman arkkitehtuurisiin nähtävyyksiin on, että ulkokuori on rakennettu kokonaan maissista. Rakennus suunnitellaan vuosittain uusiksi, uudella teemalla, paikallisten taiteilijoiden avulla.

Miljoonia tölkkejä nötköttiä, Austin, Minnesota

Minnesotasta löytyy museo, joka on omistettu SPAMille, tuolle suomalaisen nötkötin tapaiselle tölkkilihalle. Austinissa sijaitseva museo tarjoilee 79:n vuoden edestä SPAMin historiaa, mukaan lukien sen merkittävän roolin toisessa maailmansodassa sekä vaikutuksen pop-kulttuuriin. Jos mietit, montako tölkkiä tätä ainetta mahtuu yhteen museoon, vastaus on 17 miljoonaa. 

Tiesitkö että maailmassa on vessanpytyille pyhitetty museo? Nämä oudot taidemuseot hämmentävät kävijänsä

Lähde: Travel + Leisure

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.