Greenwichin kävelytunnelin sisäänkäynti on tyylikäs joen molemmin puolin
Greenwichin kävelytunnelin sisäänkäynti on tyylikäs joen molemmin puolin
· Napsun toimitus

Tiesitkö, että Lontoon Thames-joen ali voi myös kävellä?

Lontoon Thames-joen ali kulkevat tunnelit eivät sinällään ole mitään uutta, sillä niitä on kaikkiaan parisenkymmentä ja niitä käyttävät sekä junat että autot. Mutta kaupungista löytyy myös jännittävä kävelytunneli, jonka kautta jalankulkijat ja pyöräilijät voivat hilpaista vastarannalle.

Greenwich Foot Tunnel sijaitsee itäisessä Lontoossa, Canary Wharfin metroaseman eteläpuolella. Tunneli yhdistää pohjoisrannan Isle of Dogsin eteläpuolella sijaitsevaan Greenwichiin.

Greenwich Foot Tunnelin rakentaminen aloitettiin vuonna 1899 ja se valmistui 1902. Tunneli korvasi joen ylittävän epävarman lauttaliikenteen ja tarjosi työläisille vaihtoehtoisen kulkureitin satamasta kotiin.

Itse tunneli on noin 370 metriä pitkä ja sijaitsee 15 metrin syvyydessä. Läpimitaltaan pyöreä tunneli on vain noin 2,70 metriä ja sen seinämateriaalina ovat valkoiset tiilet.

Tiesitkö, että Lontoon Thames-joen ali voi myös kävellä?

Molemmissa päissä tunnelin sisäänkäynteinä toimivat lasikattoiset kupolit, joiden sisältä alas laskeutuvat sekä portaat että hissi. Portaiden kiipeäminen on hyvää treeniä sitä haluaville: pohjoispäästä löytyy 87 askelmaa ja eteläpäädystä 100.

Pohjoispäädyn, joka sijaitsee Isle of Dogsilla, löytää Island Gardens -puistosta, läheltä Isle of Dogsin DLR-asemaa. Kiinnostavimmat nähtävyydet sijaitsevat kuitenkin tunnelin toisessa päässä, Thamesin etelärannalla Greenwichissä.

Greenwichin puolelta löytyy useita käynnin arvoisia nähtävyyksiä, jotka yhdessä muodostavat Unescon maailmanperintökohteen. Niistä tunnetuimpia ovat entisöity klipperi Cutty Sark sekä vanha tähtitieteellinen observatorio Royal Greenwich Observatory, jonka kautta kulkee maailman itäiseen ja läntiseen pallonpuoliskoon jakava nollameridiaani eli nollapituuspiiri.

Tiesitkö, että Lontoon Thames-joen ali voi myös kävellä?

Greenwichin puolella Thamesin rannassa sijaitsee mm. Britannian kansallinen merimuseo, National Maritime Museum sekä Queen’s House, joka tarjoaa taideteoksia 400 vuoden ajalta. Queen’s House rakennettiin alunperin kuninkaallisten kodiksi 1600-luvulla, ja on ulkoasultaan ajankohtaan nähden täysin vallankumouksellinen. Kolmas samassa kompleksissa sijaitseva nähtävyys on Old Royal Naval College, joka on tuttu elokuvanystäville mm. Thor: The Dark World -elokuvan yhtenä kuvauspaikkana.

Jos haluat kokea jotain uutta Lontoossa ja olet valmis matkaamaan julkisilla hieman keskustan ulkopuolelle, on Greenwich Foot Tunnel erikoinen lisä Lontoon reissuun. Samalla voit tutustua myös alueen muihin nähtävyyksiin ja kulkea huoletta, sillä julkiset kulkuneuvot kulkevat Greenwichista keskiseen Lontooseen säännöllisesti.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.