Thaimaan paratiisimainen Koh Phi Phi Leh on uhattuna
Thaimaan paratiisimainen Koh Phi Phi Leh on uhattuna
· Napsun toimitus

The Beach -elokuvasta tuttu unelmaranta halutaan pelastaa Thaimaassa - Turisteille pääsykielto

Yksi maailman tunnetuimmista rannoista on The Beach -elokuvasta tuttu hiekkaranta Thaimaassa. Alueen luonto kärsii yliturismista ja nyt viranomaiset ovat päättäneet sulkea rannan turisteilta antaakseen luonnolle aikaa toipua.

Thaimaan Koh Phi Phi Leh -saarella sijaitseva Maya Bay on paratiisimainen lahti, jonka valkohiekkaista rantaa palmut reunustavat. Paratiisimaisuutensa vuoksi se houkuttelee valtavasti turisteja, minkä vuoksi sen luontoon kohdistuu kestämätön paine. Nyt viranomaiset ovat päättäneet kieltää turistien pääsyn lahdelle pelastaakseen ranta-alueen ja vesistön.

Ranta suljetaan kesäkuusta syyskuuhun, joka on saarella sesongin ulkopuolista aikaa. Näin annetaan koralliriutalle aikaa hengähtää ja elpyä. Samankaltaisia toimenpiteitä on tehty Thaimaassa ennenkin. Vuonna 2016 turisteilta suljettiin Koh Tachain saari, jonne ihmiset matkasivat sen valkoisten hiekkarantojen ja kirkkaan veden vuoksi.

Maya Bay matkailijoiden toivekuvissa...
Maya Bay matkailijoiden toivekuvissa...

Maya Baylla vierailee päivittäin jopa 5 000 kävijää, joista suurin osa saapuu veneellä Phuketista tai Koh Phi Philtä ja jo vuosien ajan lahti on täyttynyt aamuisin lukuisista veneistä. Alueen melutaso on kaikkea muuta kuin rauhallinen ja turistien mukanaan tuoma jätemäärä on alueelle liikaa.

Danny Boylen ohjaama ja Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva The Beach on yksi syy, miksi turistit edelleen tulvivat alueelle. Ironista onkin, että elokuva, jonka vuoksi monet ihmiset rannalle tulevat, kertoo reppureissaajista, jotka etsivät täydellistä, eristyksissä olevaa autiota rantaa. Kaunis ranta on monen matkaajan bucket listillä, mutta luontoa ja rauhaa arvostavat reissaajat osannevat tehdä tavoitteisiinsa myös muutoksia.

...ja Maya Bay turistien täyttämänä
...ja Maya Bay turistien täyttämänä

Ideaalein ratkaisu alueen luonnolle olisi sulkea ranta kokonaan. Turismi on kuitenkin Thaimaalle äärettömän tärkeä tulonlähde. Tulevaisuus näyttää kumpi lopulta voittaa: raha vai luonnon merkitys. Osa vastuullisemmista matkanjärjestäjistä on lakannut suosittelemasta veneretkiä lahdelle jo ajat sitten.

Matkaajina mekin voimme tehdä järkeviä päätöksiä ja jättää käymättä paikoissa, joissa luonto ja alkuperäinen tunnelma ovat uhattuina.

Lähde: The Guardian 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.