Jos mielesi tekee taputtaa lentokoneen laskeuduttua, anna palaa!
Jos mielesi tekee taputtaa lentokoneen laskeuduttua, anna palaa!
· Napsun toimitus

Tekeekö mielesi taputtaa lentokoneen laskeutuessa? Syitä mieliteolle on useita

Jos mielesi tekee taputtaa käsiäsi yhteen, kun lentokoneen renkaat osuvat laskeutuessa maahan, et ole mielitekoinesi yksin. Mutta mistä mieliteko syntyy? Sille on etsitty selitystä monelta taholta, mutta yksiselitteistä syytä on ollut vaikea löytää.

Mielitekoa taputtaa käsiään laskeutumisen jälkeen on pyritty selittämään monin tavoin, mutta kunnollista selitystä sille ei ole oikein löytynyt. Matkustamon taputus ei edes kuulu ohjaamoon, minkä vuoksi sitä ei voi esimerkiksi pitää tunnustuksena tai suosionosoituksena lentäjän taidoille.

Ruumiinkieleen erikoistunut asiantuntija Judi James selittää mielitekoa sillä, että osa ihmisistä ei vain kykene vastustamaan impulssia:

"Tiedostamattomasti se on jaettu hengissäsäilymisen hetki, koska jopa kokeneille matkailijoille laskeutumisen hetki on kaikista vaarallisin."

James kertoo, että suurin osa ihmisistä ei edes tiedosta jännittävänsä lihaksiaan ja pidättelevänsä hengitystään laskeutumisen aikana. Niinpä yhteisen äänen – kuten taputuksen – synnyttäminen saa aikaan kontrollin palaamisen tunteen.

Hengissäsäilymisvietti ei kuitenkaan ole ainoa selitys, koska taputtaminen riippuu myös siitä, mistä matkustaja on kotoisin ja miten usein hän käyttää lentämistä matkustusmuotona. Uutisten mukaan usein lentävät matkustajat eivät taputa laskeuduttaessa.

Sama pätee eri kulttuureihin: esimerkiksi Aasiasta tai Skandinaviasta kotoisin olevat matkustajat taputtavat harvemmin kuin vaikkapa amerikkalaiset. Tähän osasyynä on uutuuden jännitys, sillä amerikkalaiset lentävät keskimäärin harvemmin ulkomaille kuin monien muiden kansallisuuksien edustajat.

Joillakin taputtaminen laskeutumisen jälkeen tuntuu kuitenkin lähes kontrolloimattomalta tarpeelta, aivan kuin meillä olisi syvä psykologinen tarve kuulua joukkoon. Taputtamista tutkinut sosiologian professori selittää tarvetta näin:

"Saatamme tukahduttaa oman taputtamisemme, kun emme jaa ympärillämme olevien ihmisten arvostusta sitä kohtaan, mille he osoittavat suosiotaan. Mutta yhdymme heihin useammin kuin emme."

Toisaalta taputuspurkaus voisi selittyä myös yksinkertaisesti hyvällä fiiliksellä: olemme päässeet kohteeseen, kauan odotettu loma voi alkaa.

Taputtamisella on siis merkitystä vain meille itsellemme – lentäjät eivät suosionosoituksiamme kuule. Jännityksen purkuun se on kuitenkin oiva keino, joten ensi kerran kun mielesi tekee taputtaa lentokoneen laskeutuessa, miksipä et antaisi vain mennä.

Taputtamisen vihaajille asiantuntijat antavat kolme vinkkiä: anna mennä ja osallistu mukaan, tai jos et halua niin tehdä, hymyile ja kestä se, tai laita kuulokkeet korvillesi niin pitkäksi aikaa että kone on pysähtynyt portille.

Lähde: Travel + Leisure, Mic.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.