Automatka Yhdysvalloissa on varmasti ikimuistoinen seikkailu.
Automatka Yhdysvalloissa on varmasti ikimuistoinen seikkailu.
· Napsun toimitus

Tee legendaarinen road trip Yhdysvalloissa elokuvien ja tv:n inspiroimana

Road trip eli autolla tehty retki Yhdysvalloissa on käsite itsessään. Se on aiheena myös useissa amerikkalaisissa elokuvissa. Turistille se on hyvä tapa tutustua suureen maahan lähemmin, ja matkalla voi pysähtyä vaikkapa elokuvista ja televisiosta tutuissa paikoissa.

Syö tiesi läpi Top Chef -kisaajien ruokien, tunnelmoi klassikkolänkkäreiden maisemissa tai sukella John Hughesin teinikomedioiden Chicagoon. Tässä muutama vinkki, jos olet aikeissa lähteä tien päälle Yhdysvalloissa.

Villin lännen maisemissa

Täydellinen villin lännen reitti maisemineen löytyy Zionin kansallispuistosta Utahista. Paul Newmanin ja Robert Redfordin klassikkowesterniä Butch ja Kid - auringonlaskun ratsastajat on kuvattu useissa eri paikoissa, mutta elokuvassa nähtävä Graftonin aavekaupunki löytyy aivan Zionin ulkopuolelta. Alueella on edelleen muutamia ränsistyneitä rakennuksia sekä hautausmaa, missä fiilistellä aitoja tunnelmia.

Zionin kansallispuisto on ollut monen lännenelokuvan näyttämönä.
Zionin kansallispuisto on ollut monen lännenelokuvan näyttämönä.

Kun suuntaa Zionista itään saapuu Kanabiin, jossa on kuvattu yli sata länkkäriä. Kanabissa sijaitseva Little Hollywood Movie Set Museum tarjoaa mahdollisuuden vierailla vanhojen elokuvien kulisseissa ilmaiseksi. Vielä edemmäksi itään matkatessa pääsee Glen Canyonin virkistysalueelle, jossa on kuvattu Mel Gibsonin ja Jodie Fosterin tähdittämä huijaritarina Maverick.

Villin lännen kierrosta ei voi tehdä ilman Monument Valleya, joka on tullut kuuluisaksi lukuisista John Fordin ohjaamista filmeistä, joita yleensä tähditti legendaarinen John Wayne. Monument Valley on nähty länkkäreiden lisäksi myös tieteisklassikossa 2001: Avaruusseikkailu sekä Paluu tulevaisuuteen -seikkailutrilogian kolmannessa osassa. Myös Griswoldien perhe ajeli sen kautta omalla 1980-luvun road tripillään rakastetussa hömppäkomediassa Faijalla hommat hanskassa.

Jos amerikkalaisessa elokuvassa ollaan road tripillä, matka usein kulkee näyttävän Monument Valleyn kautta.
Jos amerikkalaisessa elokuvassa ollaan road tripillä, matka usein kulkee näyttävän Monument Valleyn kautta.

John Hughesin teinikomedioiden tunnelmissa Chicagossa

John Hughes tunnetaan 1980-luvun hurmaavimpien teinielokuvien ohjaajana. Yksi hänen legendaarisimmista elokuvistaan on Chicagossa kuvattu Ferris Bueller’s Day Off eli Vaihdetaan vapaalle, Ferris. Hughesin ohjaamia tai käsikirjoittamia elokuvia ovat myös The Breakfast Club, Sixteen Candles sekä Yksin kotona, ja myös näistä suuri osa on kuvattu Chicagossa.

Chicagossa Ferrisin jalanjälkiä voi seurata suuntaamalla Wrigley Fieldille katsomaan baseball-matsia, ihailla taidetta The Art Institute of Chicagossa sekä vierailla L-metron raiteiden alla Wells Streetillä. Ferris ystävineen piipahti myös Sears Towerissa (nykyisin Willis Tower), jonka lasipohjaiselta näköalatasanteelta 103:nnessa kerroksessa näkymät ovat komeat.

Chicagon Willis Towerin skydeckillä saattaa korkeanpaikankammoista hirvittää.
Chicagon Willis Towerin skydeckillä saattaa korkeanpaikankammoista hirvittää.

Yksin kotona -komedia kuuluu erottamattomana osana monen lapsiperheen jouluun. Elokuvan ystävät voivat piipahtaa Trinity United Methodist -kirkossa sekä Grace Episcopal -kirkossa, jotka molemmat sijaitsevat Chicagossa. Talvilomailijat voivat myös yrittää elokuvasta tuttua polviliukua jääkentällä, joka on edelleen Hubbard Woods Parkissa. Kukaan ei tuomitse jos haluat yrittää.

Maistelemaan tv:stä tuttujen kokkien luomia makuja

Top Chef on ohjelma, jota seurataan aktiivisesti myös Suomessa. Yhdysvaltojen kisan entisistä kisaajista noin 150:lla on nykyisin oma ravintola jossain päin maata. Lisäksi myös useilla sarjan tuomareista on omia ravintoloitaan.

Yhdysvaltain länsirannikolla ja etenkin Kaliforniassa voi näistä ravintoloista käydä testaamassa useammankin yhden automatkan aikana. Top Chef All-Starsin voittaneen Richard Blaisin Juniper & Ivy sijaitsee San Diegossa. Los Angelesiin matkaa jatkamalla voi vierailla Voltaggio-veljesten STRFSH-ravintolassa sekä Brooke Williamsonin Hudson Housessa.

Kalifornian rannikkoa mukailevalta Pacific Highwaylta avautuvat komeat näkymät.
Kalifornian rannikkoa mukailevalta Pacific Highwaylta avautuvat komeat näkymät.

Kauden 15 Tanya Hollandin herkkuja pääsee kokeilemaan suuntaamalla pohjoiseen. Hollandin ravintola Brown Sugar Kitchen sijaitsee Oaklandissa. Paikan erikoisuuksia ovat kana ja vohvelit.

Edelleen pohjoista kohti mentäessä löytyy Portlandista Smokehouse Tavern (kauden 14 kilpailija B.J. Smith) sekä Seattlesta Mamnoon (Carrie Mashaney, kausi 11).

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.