Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Helsinki-Vantaan lentokentältä ostettiin 20 000 Muumi-mukia vuonna 2016. Kuva: Finavia
Helsinki-Vantaan lentokentältä ostettiin 20 000 Muumi-mukia vuonna 2016. Kuva: Finavia

Tätä Helsinki-Vantaan lentokentällä ostettiin 2016

Finavia on viime vuosina uudistanut Helsinki-Vantaan myymälä- ja ravintolatarjonnan kokonaan ja ottanut kotimaisten toimijoiden rinnalle myös kansainvälisiä yrityksiä. Lentoasemalla palvelee nyt 70 uutta tai uudistunutta myymälää, kahvilaa ja ravintolaa. Mutta mitä matkaajat ostavat kentällä?

Suosituimmat Helsinki-Vantaan lentoasemalla ostetut tuotteet olivat vuonna 2016 kahvi, vesi ja suklaa. Kahvia juotiin lentoasemalla vuoden aikana kolme miljoonaa kupillista, mikä on noin miljoona enemmän kuin edellisenä vuonna. Päivätasolla tämä tarkoittaa yli 8000 kahvikupillista.

Koska täyden vesipullon kuljettaminen turvatarkastuksen läpi ei ole sallittua, vesipulloja myydään lentoasemilla paljon. Kesällä 2016 Helsinki-Vantaalle asennettiin maksuttomia vesipisteitä, joista oman vesipullon voi täyttää. Tästä huolimatta vesipulloja ostettiin vuonna 2016 yli miljoona.

Suklaa on suosittu tuliainen ja lennolle mukaan otettava herkkupala. Sitä ostettiin Helsinki-Vantaalta viime vuonna yli 200 000 kg eli noin 550 kg päivässä.

Muita vuoden 2016 hittituotteita olivat muun muassa kirjat, Muumi-mukit ja ruisleipä.

Kahvikupit ylläpitävät Suomen lentoasemainfrastruktuuria

Lentoliikennettä ei rahoiteta verovaroin. Suomen lentoasemainfrastruktuuri rahoitetaan Finavian liiketoiminnan tuotoilla, joka koostuu lentoyhtiöiltä perittävistä maksuista ja matkustajille myytävistä palveluista.

- Käytännössä matkustajan Helsinki-Vantaalta ostamalla kahvilla tai voileivällä rahoitetaan Suomen lentoasemien kehityshankkeita ja turvataan lentoyhteyksiä tukevat hyvät lentoasemapalvelut ympäri maan myös jatkossa, kertoo Helsinki-Vantaan kaupallinen johtaja Elena Stenholm Finavialta.

Kiinalaiset innokkaimpia shoppailijoita

Stenholmin mukaan kiinalaisten matkustajien virta Suomeen on kasvanut, mikä näkyy selvästi kentän ostostilastoissa. Shoppailu ja erityisesti tax free -ostosten tekeminen on kiinalaisille tärkeä tapa viettää aikaa lentoasemalla.

Suosituimpia tuoteryhmiä kiinalaismatkustajien keskuudessa ovat kosmetiikka, korut, kellot ja muoti. Tuliaiseksi halutaan viedä jotain suomalaista.

- Suomalaiset terveystuotteet, kuten marjajauheet ja kalaöljyt, ovat suosittuja, sillä kiinalaiset arvostavat Suomen raikasta ilmaa ja puhdasta luontoa, Stenholm jatkaa.

Tätä Helsinki-Vantaalta ostettiin vuonna 2016:

  • 3 000 000 kahvikuppia
  • 1 000 000 vesipulloa
  • 200 000 kg suklaata
  • 120 000 kirjaa
  • 45 000 ruisleipäpussia
  • 20 000 Muumi-mukia

Helsinki-Vantaan kautta lentää päivässä yli 47 000 matkustajaa eli täyden Olympiastadionin verran. Vuonna 2016 matkustajamäärä ylitti ensimmäisen kerran 17 miljoonaa. Matkustajista yli puolet on muita kuin suomalaisia.

Vuonna 2016 matkustajat valitsivat Helsinki-Vantaan Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi. Lisäksi Helsinki-Vantaa valittiin matkailulehti Condé Nast Travelerin lukijaäänestyksessä maailman 10 parhaan lentoaseman joukkoon.

Lähde: Finavia

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.