Kreikan tunnetumpien saarten varjossa on sympaattinen Leros.
Kreikan tunnetumpien saarten varjossa on sympaattinen Leros.
· Napsun toimitus

Sympaattinen Leros: kreikkalainen saari italialaisella vivahteella

Kreikkalainen Leros on jäänyt tunnetumpien saarten varjoon. Lerokselta kuitenkin löytyy kaikkea sitä, mitä turistit usein Kreikasta hakevat: hiekkarantoja, kalastajakyliä, tavernoja ja historiallisia raunioita.

Egeanmeren itäosassa lähellä Turkkia sijaitseva Leros eroaa muista kreikkalaisista saarista tunnelmaltaan. Suositummat Kreikan saaret Kos ja Rodos houkuttelevat matkaajia puoleensa ja näin Leros on jäänyt suurimmaksi osaksi huomiotta. Kuitenkin se tarjoaa juuri sitä, mitä useimmat turistit lomasaareltaan haluavat - rentoa kreikkalaista tunnelmaa, hiekkarantoja, kalastajakyliä, tavernoja ja historiallisia raunioita.

Agia Marinan kylä auringonlaskun aikaan.
Agia Marinan kylä auringonlaskun aikaan.

Kaiken tämän lisäksi Leros tarjoaa myös jotain muuta ja syynä tähän on Mussolini. 1900-luvun alussa saarta rakennettiin suurella rahalla, sillä Mussolini piti sitä keskeisenä osana uutta imperiumiaan. Saarelle rakennettiin suuri laivastotukikohta, ja uusi pääkaupunki Portolago nousi keskelle suoaluetta.

Portolago on hyvä esimerkki omalaatuisesta italialaisesta arkkitehtuurista, joka muistuttaa art decoa, mutta ei omaa sen kepeää otetta. Kaupunki on säilynyt melkein koskemattomana sata vuotta, ja sen leveät bulevardit, jämptit korttelit ja suuret koristeelliset huvilat ovat erikoinen näky kreikkalaisella saarella. Portolago on sittemmin nimetty uudelleen - Lakki on kaupunki jota entisöidään nyt huolella ja rakkaudella.

Lue myös: Kreeta ja Rodos jo koluttu? Tässä viisi tuntemattomampaa mutta suloista Kreikan saarta

Leroksen saaren keskellä näkyvät vanhan linnoituksen rauniot.
Leroksen saaren keskellä näkyvät vanhan linnoituksen rauniot.

Toinen maailmansota näkyy saarella: joka puolelta löytyy hylättyjä rakennuksia, seinämaalauksia sekä tunneleita. Rannan läheisyydestä löytyy lukuisia hylkyjä ja lentokoneita, jotka ovat jääneet meren syleilyyn Leroksen taistelun jälkeen. Taistelu on toiminut myös inspiraationa Alistair MacLeanin kirjalle Navaronen tykit.

Saaren näkyvin rakennus on bysanttilainen linnoitus, ja sen ympäristö tarjoaa nykyisin kaiken turismiin liittyvän saarella. Sieltä löytyy muun muassa herkullisia kalaruokia tarjoavia tavernoja. Läheisestä Agia Marinan satamasta lähtee puolestaan lauttoja muille alueen saarille.

Vanhoja tuulimyllyjä Leroksella.
Vanhoja tuulimyllyjä Leroksella.

Leroksella on lukuisia kauniita ja helppoja kävelyreittejä, ja monille parhaista uimarannoista pääseekin ainoastaan kävellen. Kävelymatka mäkeä ylös Platanoksen alueelle on vaivan arvoinen, ja retken voi päättää kylän juurelta löytyvälle Panteli Beachille, jolta löytyy myös erinomaisia ravintoloita.

Lue myös: Kuvankaunis Navagio Beach Zakynthoksella on kuin salakuljettajien piilottama aarre - Rannalle pääsee vain merimatkan kautta

Lähde: The Guardian

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.