Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Petrassa voi vierailla kynttilänvalossa myös yöaikaan erillisellä retkellä
Petrassa voi vierailla kynttilänvalossa myös yöaikaan erillisellä retkellä
· Napsun toimitus

Suunnitelmissa retki Jordanian historialliseen Petraan? Näillä vinkeillä selviät retkestä helpommalla!

Käynti Petran historiallisessa rauniokaupungissa Jordaniassa on monelle unelmien täyttymys. Unescon maailmanperintökohteeksi valittu Petra sijaitsee pienen kävelymatkan päässä, mutta retki tuhansia vuosia vanhojen rakennelmien keskelle on kaiken vaivan arvoinen.

Historiallisesta Petrasta tuli erityisen suosittu turistikohde sen jälkeen, kun se nähtiin Indiana Jones -elokuvassa. Jordanian matkalla vierailu Petrassa nostattaa kuitenkin helposti kysymyksiä: miten kuuma siellä on, mitä laittaa päälle ja onko asulle jotain vaatimuksia, missä siellä voi ruokailla vai voiko lainkaan?

Petraan johtava Siqin kanjoni on jo elämys itsessään
Petraan johtava Siqin kanjoni on jo elämys itsessään

Tässä muutama vinkki kuinka tehdä vierailusta Petrassa mahdollisimman onnistunut:

Koska nähtävää on paljon, monet ihmiset vierailevat Petrassa parin päivän ajan. Myynnissä on siksi myös kahden ja kolmen päivän lippuja. Yhden päivän lippu on tällä hetkellä 50 JD eli noin 58 euroa, kun taas kolmen päivän lippu maksaa noin 68 euroa. Alle 12-vuotiaat lapset pääsevät paikalle ilmaiseksi. Tarkista ajantasaiset hinnat ennen lähtöäsi!

Petraan järjestetään opastettuja kierroksia, jotka tarjoavat oppaan pääreitille. Maksetun oppaan voi hankkia vierailukeskuksesta paikalle saavuttaessa. Toinen vaihtoehto on osallistua järjestetylle retkelle, joka hoitaa kaiken matkoista lähtien. Omatoimisesti alueelle pääsee julkisilla esimerkiksi Ammanista ja Aqabasta. Läheisissä hotelleissa kannattaa yöpyä, sillä paikkaan tutustuminen vie helposti pari päivää.

Ikiaikaisten pylväikköjen keskellä vierähtää helposti tovi
Ikiaikaisten pylväikköjen keskellä vierähtää helposti tovi

Petran vierailukeskus on auki kesäisin päivittäin klo 06 - 18.00 ja talviaikaan klo 06 - 16.00. Vierailukeskuksessa myydään pääsylippuja, järjestetään oppaita ja jaetaan karttoja alueelle.

Petra by Night on erillinen elämys, joka järjestetään maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Tuolloin noin 1500 kynttilää valaisevat reitin Siqistä Al-Khaznehiin. Matkaa säestävät elävä musiikki sekä tarinat paikallisten ihmisten elämästä. Elämys alkaa klo 20.30 vierailukeskuksesta, ja liput sinne tulee hankkia erikseen.

Paras aika vierailla Petrassa on aina niin aikaisin aamulla kuin mahdollista. Suurimmat ryhmämatkat välttääkseen paikalla kannattaa olla viimeistään klo 8. Päivisin lämpötila voi nousta hyvinkin korkealle, joten pisimmät kävelymatkat kannattaa sijoittaa aamun ja iltaan.

Petraan voi tehdä retken myös ratsain
Petraan voi tehdä retken myös ratsain

Tärkeimmät paikat, joissa useimmat käyvät Petrassa vieraillessaan, ovat kuuluisa rotko eli kulkuväylä Siq, Al-Khazneeh, luostari Ad Deir sekä kuninkaalliset haudat. Matkojen pituus arveluttaa monia matkaajia, joten tässä pari osviittaa. Sisäänkäynniltä Siqin kautta El-Khaznehiin kävelee noin puolessa tunnissa, pois lukien kuvausajat ja omaehtoiset pysähdykset. Ad Deir -luostari sijaitsee noin puolentoista tunnin kävelymatkan päässä. Huomioitavaa on, että luostariin johtaa 800 kivistä porrasta, eli se ei sovellu kaikille matkaajille.

Vaikka paikan päällä on kuuma, haluavat useimmat matkailijat kunnioittaa Jordanian tapoja ja peittää itsensä vieraillessaan Petrassa. Naisille suositeltavaa on käyttää peittäviä vaatteita. Sellaisina toimivat esimerkiksi legginsit, pitkät hameet ja housut ja miehillekin suositellaan pitkiä housuja shortsien sijaan. Hyvät kävelykengät ovat pakolliset, samoin kuin hattu tai huivi auringonpaahdetta torjumaan.

Ad Deirin luostari Petrassa
Ad Deirin luostari Petrassa

Petrasta löytyy pieniä kojuja, joista voi ostaa vettä, kahvia, huiveja ja matkatuliaisia. Vessoja löytyy pitkin matkaa: ne on merkitty karttaan, joten suunnittele reittisi sen mukaan. Mukaan kävelyretkelle kannattaa ottaa ainakin rahaa, kamera, vettä, passi (tarvitaan lippuja ostaessa), välipaloja, aurinkorasvaa sekä hattu tai huivi.

Lähde: Wanderlustchloe.com

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.