Suosittu tv-sarja on aiheuttanut turistiryntäyksen Dubrovnikin kaupunkiin.
Suosittu tv-sarja on aiheuttanut turistiryntäyksen Dubrovnikin kaupunkiin.
· Skye Borg

Supersuosittu tv-sarja Game of Thrones tuo jopa liikaa turisteja Dubrovnikiin

Turismi ei aina ole tervetullutta. Suosittu tv-sarja Game of Thrones on aiheuttanut melkoisen ryntäyksen sarjan kuvauspaikkana toimineeseen Kroatian Dubronivkiin. Paikalla on kuvattu King’s Landinginä tunnetun kaupungin kohtaukset ja tämä on aiheuttanut suoranaisia ongelmia kaupungissa.

Kaupungin pormestarin mukaan sarjan suosio on vastuussa 10%:n vuosittaisesta kasvusta alueen turismissa. Kasvu on nostanut kaupungin ja sen lähialueen matkailua vaivanneesta lamasta, joka kesti alueella vuodesta 2009 vuoteen 2014. Kiertokävelyjä järjestävä Ivan Vukovic kertoo, että alue on tullut jo liian suosituksi, ja se on oman suosionsa uhri.

On helppo nähdä miksi Dubrovnik on suosittu kohde: melkein ympäri vuoden kestävä kaunis sää, komea rannikko ja viehättävä vanhakaupunki yhdistettynä tuttuihin kuvauspaikkoihin ovat lyömätön yhdistelmä. Muurien ympäröimä vanhakaupunki, jossa saa kulkea vain jalan, on yksi kaupungin suosituimpia kohteita.

Nyt hotelleja rakennetaan joka puolelle, ja mereltä tulevat risteilyt pysähtyvät kaupungissa, tuoden suuria määriä vierailijoita varsinkin sesonkiaikana heinä- ja elokuussa. Vuonna 2016 satamaan pysähtyi 539 risteilijää, tuoden mukanaan 799 916 vierailijaa pieneen kaupunkiin.

Kaupunki aikoo jatkossa rajoittaa turistien määrää.
Kaupunki aikoo jatkossa rajoittaa turistien määrää.

Vaikka turistit tuovat kaupunkiin rahaa, on UNESCON suojelukohteen maine ja status tuolloin vaarassa. Uusi pormestari, Mato Frankovic, aikookin rajoittaa turistien määrää muinaiseen kaupunkiin. UNESCOn rajoitusten mukaan vierailijamäärä per päivä on 8 000; Dubrovnik aikoo laskea määrän 4 000 vierailijaan. Pormestari arvelee tulojen laskevan rajusti, mutta kohteen laatu pysyy parempana ja näin he voivat tulevaisuudessakin tarjota laadukkaan vierailukohteen, jonka tulevaisuus näyttää lupaavammalta.

Suuret ruuhkat voivat kohta olla muisto vain, ja joka tapauksessa alueella voi vierailla leutoina talvikuukausina, kun ihmisiä on vähemmän.

Lähde: Entertainment Weekly

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.