Ikarian saari Kreikassa on yksi viidestä maailmankolkasta, jossa eletään pidempään kuin muualla. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com
Ikarian saari Kreikassa on yksi viidestä maailmankolkasta, jossa eletään pidempään kuin muualla. Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com
· Skye Borg

Stressitöntä ja leppoisaa eloa - Löytyykö pitkäikäisyyden salaisuus Ikarian saarelta Kreikasta?

Ikarian saaren asukkaista jopa kolmannes elää yli 90-vuotiaiksi.

Ikarian saarelta Kreikassa löytyy ilmeisesti pitkäikäisyyden salaisuus. Ateenasta noin 9 tunnin lauttamatkan päässä sijaitsevalla saarella eletään pitkään: kolmannes saaren asukkaista elää yli 90-vuotiaaksi.

300 asukkaan kylässä asustava, 105-vuotias Ioanna Proiou, työskentelee edelleen. Hän kutoo kasseja ja vaatteita myydäkseen ne kävijöille. Salaisuudekseen hän kertoo yksinkertaisesti sen, että saa tehdä sitä mitä rakastaa.

Paikallinen elämäntyyli ja kylän tahti tuntuvat olevan hyvin leppoisia. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat tunnelman mukaan, mitään tarkkoja kellonaikoja ei täällä tunnuta noudattavan. Kaupat toimivat myös rehellisyyteen luottaen: asiakas voi ottaa mitä haluaa ja jättää tiskille tarvittavan rahamäärän vaikkei kauppias olisi paikalla.

Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com
Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com

Meno tuntuu hyvin kreikkalaiselta, mutta muuallakin osataan; Ikaria on yksi viidestä paikasta joissa eletään pidempään kuin missään muualla maailmassa. Muut paikat ovat Italian Sardinia, Nicoya Costa Ricassa, Okinawa Japanissa ja Loma Linda Kaliforniassa.

Asiantuntijat korostavat usein terveellisen ruokavalion ja aktiivisen elämäntyylin merkitystä pitkän iän salaisuutena. Myös läheiset perhesuhteet sekä uskonto tuntuvat vaikuttavan elämän pituuteen. Ikariassa nähdäänkin paljon vaivaa perhesuhteiden ja ystävien hyväksi, ja yhteisön vanhempia jäseniä arvostetaan paljon. Isovanhemmat auttavat lasten kasvatuksessa tai ovat yrittäjiä. Proiou itse uskoo intohimoiseen tekemiseen sekä vain välttämättömien asioiden arvostukseen. Kateus tuo vain stressiä.

Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com
Kuva: © Milan Gonda | Dreamstime.com

Stressiä vältetään muutenkin, sillä kukaan ei tunnu saarella tekevän sovittuja ja ajoitettuja tapaamisia. Asiat sovitaan tapahtuvaksi aamulla, päivällä tai illalla - tarkempaa aikahaarukkaa ei näytä olevan. Päivät täyttyvät ihmisille tärkeästä tekemisestä, asioista joista he ovat aidosti kiinnostuneita. Näin aika menettää merkityksensä ja stressi vähenee.

Jos teet asioita jotka tekevät sinut onnelliseksi, kuinka voisit olla elämättä pidempään terveenä?

Lähde: BBC

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.