Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Angkor Watin alueeseen kuuluu myös Ta Prohmin mystinen temppeli. Kuva: © Sergeychernov | Dreamstime.com
Angkor Watin alueeseen kuuluu myös Ta Prohmin mystinen temppeli. Kuva: © Sergeychernov | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Satoja vuosia vanhoja ja edelleen henkeäsalpaavan upeita - Viisi upeaa historiallista rakennelmaa

Onko Indiana Jones tai Lara Croft idolisi? Haaveiletko seikkailusta keskelle historiaa? Historialliset monumentit ympäri maailman tarjoavat mahdollisuuden tutustua menneeseen aikaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin.

Ei tarvitse olla arkeologi eikä historioitsija arvostaakseen maailman kauneimpia historiallisia nähtävyyksiä. Tässä poimittuna viisi historiallista monumenttia, joilla vierailu on vaivan arvoista. Samalla rahalla saa hienoja kuvia ja upean elämyksen vailla vertaa.

Borobudur, Indonesia

Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppeli. Kuva: © Lukas Bischoff | Dreamstime.com
Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppeli. Kuva: © Lukas Bischoff | Dreamstime.com

Borobudurin temppelialue Indonesiassa antaa uuden merkityksen buddhalaisia temppeleitä jo nähneille. Se on paitsi maailman suurin buddhalainen temppeli, myös rakenteeltaan ainutlaatuinen maailmassa. Alueelta löytyy yli 500 erilaista buddha-patsasta, ja enemmän tasanteita ja kupoleita kuin mistään muualta. Temppelialue on hyvin suosittu, mutta jos haluat käydä yhdessä temppelissä elämäsi aikana, kannattaa Borobudur pistää listalle.

Huhtikuusta lokakuulle alueella on kävijöitä ruuhkaksi asti. Paras aika vierailla alueella onkin lokakuusta maaliskuulle. Vaikka kyseessä on sadekausi, alkaa sade yleensä vasta iltapäivisin. Ruuhkat välttääkseen on parasta lähteä tutkimaan aluetta heti aamusta: portit aukeavat kello 6. 

Temppelivuori, Israel

Temppelivuorelle pääsyä on rajoitettu. Kuva: © VanderWolfImages | Dreamstime.com
Temppelivuorelle pääsyä on rajoitettu. Kuva: © VanderWolfImages | Dreamstime.com

Temppelivuori Jerusalemissa kiehtoo. Sen merkitys uskonnolle on huomattava, ja paikkaan liittyy monia tarinoita ja uskomuksia. Alueelle pääsy on kuitenkin hyvin rajoitettu, ja käyntiä suunnittelevan kannattaa olla tarkkana.

Temppelivuori on auki yleisölle vain maanantaista torstaihin: kolme tuntia aamupäivisin ja yhden tunnin iltapäivällä. Jos saavut paikalle noin tuntia ennen avaamista, voit jopa säästyä jonottamiselta. Hyvä tapa vierailla Temppelivuorella on osallistua järjestetylle kiertoajelulle, johon käynti sisältyy.

Israelissa on melko suotuisa ilmasto ympäri vuoden, joten Temppelivuorelle voi suunnitella matkan milloin tahansa.

Chichen Itza, Meksiko

Chichen Itza antaa käsityksen menneistä sivilisaatioista. Kuva: © Ivan Soto | Dreamstime.com
Chichen Itza antaa käsityksen menneistä sivilisaatioista. Kuva: © Ivan Soto | Dreamstime.com

Kadonneista sivilisaatioista muistuttaa Chichen Itza, mayojen keskeinen kaupunki Meksikossa. Alueelta löytyy lukuisia temppeleitä ja raunioita, joiden tutkimiseen kuluu helpostikin kokonainen päivä. 

Jonojen välttämiseksi alueelle kannattaa saapua hyvissä ajoin aamulla, sillä kohde on todella suosittu. Sadekausi on pahimmillaan syyskuun ja lokakuun aikana, jolloin alueen tutkiminen ei ole ainakaan helppoa. Chichen Itza vetää eniten turisteja marraskuusta huhtikuulle, joten edes hieman omaa rauhaa etsivien kannattaa suunnitella matkansa touko-kesäkuulle.

Angkor Wat, Kambodza

Angkor Wat on kauneimmimmaan auringon noustessa. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com
Angkor Wat on kauneimmimmaan auringon noustessa. Kuva: © Juliengrondin | Dreamstime.com

Harva paikka on yhtä taianomainen kuin Angkor Watin valtava temppelialue Kambodzassa. Vaikka itse Angkor Watin temppeli näyttää olevan kuin suoraan satukirjasta, on se kuitenkin maailman suurin uskonnollinen monumentti. Angkor Watin alueeseen kuuluu päätemppelin lisäksi lukuisia muita temppeleitä, joten alueen kiertämiseen kannattaa varata 2-3 päivää. 

Jättimäiset puut ja niiden kiemurtelevat juuret temppeleiden raunioissa muistuttavat kävijää Indiana Jones -elokuvista, ja jättimäiset kivirakennelmat houkuttelevat kiipeilemään. Paras aika kokea juuri Angkor Watin temppeli on saapua ennen auringonnousua, sillä näky on vaivan arvoinen. Toinen hyvä aika kiertää aluetta on iltaisin, oman tuktuk-kuskin opastuksella.

Kambodzan reissu kannattaa suunnitella lokakuusta maaliskuulle, jolloin ilma on viileämpi. Kesäkuusta lokakuulle ihmisiä on vähemmän, mutta sateet runsaita.

Petra, Jordania

Petrassa aurinko värittää kallioiden pinnan. Kuva: © Klemenr | Dreamstime.com
Petrassa aurinko värittää kallioiden pinnan. Kuva: © Klemenr | Dreamstime.com

Luolat voivat olla kiehtovia, ainakin jos käy Jordanian Petrassa. Alue on periaatteessa luolakylä, joka on kaiverrettu esiin kivestä - ja se on täysin uniikki kohde maailmassa. Alueelta löytyy lukuisia temppeleitä, luostareita ja hautoja, jotka kaikki kaiverrettu taidolla suuriksi rakennuksiksi jonka kaltaisia ei oikeastaan muualta löydy.

Parhaimmillaan Petra on heti aamusta: portit aukeavat kello 8. Aamuvirkut välttävät suurimmat ruuhkat ja turistibussit, jotka saapuvat paikalle iltapäivästä. 

Petran sää on kuumimmillaan kesäkuukausina ja alue voi olla suorastaan sietämättömän kuuma. Jos toivot mukavaa kävelyretkeä siedettävissä olosuhteissa, kannattaa Jordaniaan suunnata maalis-toukokuun tai syys-lokakuun aikana.

Lähde: Pandotrip

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.