Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Romanttinen Saarburg on ihastuttava pikkukaupunki Saksassa. Kuva: © Petarneychev | Dreamstime.com
Romanttinen Saarburg on ihastuttava pikkukaupunki Saksassa. Kuva: © Petarneychev | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

Romanttinen Saarburg - Saksalainen pikkukaupunki kuin suoraan sadusta

Saarburg on pikkuinen kaupunki Saar-joen rannalla Saksassa, lähellä Luxembourgin rajaa. Hurmaava kesäkaupunki on tunnettu etenkin keskustassa sijaitsevasta vesiputouksestaan.

Keski-Euroopassa matkatessaan kannattaa pitää mielensä avoimena ja silmänsä auki, sillä keskeisten kaupunkien ja turistikohteiden rinnalta voi löytää pienempiä helmiä. Yksi tällainen helmi on eteläisessä Saksassa Saarlandin alueella sijaitseva Saarburg.

Saarburg on pikkuruinen kaupunki, joka sijaitsee Saar-joen rannalla vain muutaman kilometrin päässä Luxembourgin rajalta. Sitä läheisin isompi kaupunki Saksan puolella on Trier ja lentokenttä Frankfurtissa. Luxembourgin lentokenttä sijaitsee kuitenkin vain reilun 30 kilometrin päässä.

Saarburg sijaitsee Saar-joen rannalla. Kuva: © Xantana | Dreamstime.com
Saarburg sijaitsee Saar-joen rannalla. Kuva: © Xantana | Dreamstime.com

Saarburg onkin viehättävä pysähdyspaikka Keski-Eurooppaan suuntautuvalla automatkalla, mutta Saar-joki tarjoaa muitakin mahdollisuuksia. Saksan jokia pitkin kulkevat jokilaivat kuljettavat matkaajia kaupungista toiseen. Monet matkalaiset ottavat mukaansa polkupyörän ja yhdistävät pyöräilyn ja laivamatkan kierrellessään aluetta.

Ennakkoluulottomat matkaajat hyppäävät puolestaan omaan veneeseen tai kanoottiin, sillä myötävirtaan jokea pitkin voi soutaen päästä jopa 50 kilometriä päivässä.

Kuva: © Heinz Peter Schwerin | Dreamstime.com
Kuva: © Heinz Peter Schwerin | Dreamstime.com

Saar on alueen suuri vesivaikuttaja, jonka tulviminen aiheutti entisaikaan haasteita alakaupungilla sijaitseville rakennuksille. Saarburgin tunnetuin nähtävyys on kuitenkin suuren joen sijaan pieni Leuk, joka virtaa kaupungin keskustan läpi.

Keskustan kallioilla se muodostaa parisenkymmentä metriä korkean vesiputouksen, joka aikoinaan toimi kaupungin sähkön lähteenä ja jonka varrelta löytyy kesäisin ihastuttavia terasseja ja kahviloita. Auringon laskettua terasseilta voi seurata myös joen yllä lenteleviä lepakoita.

Kuva: © Iwona Rogowski | Dreamstime.com
Kuva: © Iwona Rogowski | Dreamstime.com

Leuk-joen yli vie useita pieniä siltoja ja jokea reunustavat värikkäät rakennukset ja kesäisin kukkaistutukset. Värikäs ympäristö tekee viehättävästä kaupungista suorastaan satumaisen kuvauksellisen kohteen.

Kaupungin historiaan pääsee kiipeämällä mukulakivikatuja ja kujia pitkin keskustan vieressä sijaitsevalle kukkulalle, jonka huipulla sijaitsee Saarburgin linnan rauniot. Linnan historia ulottuu 900-luvulle ja se on yksi läntisen Saksan vanhimpia. Linnalta on komea näköala alas Saar-joelle.

Kiehtovan historiakatsauksen saa etenkin osallistumalla opastetulle kierrokselle, joita vetävät esimerkiksi historiallisiksi yövartijoiksi pukeutuneet oppaat.

Saarburgin linna. Kuva: © Schulzhattingen | Dreamstime.com
Saarburgin linna. Kuva: © Schulzhattingen | Dreamstime.com

Saarburg sijaitsee Saksan tärkeällä viinialueella, mikä näkyy kaupungin ympärillä olevien viinitilojen määrästä. Lasillinen paikallista Rieslingiä tai vierailu viinitilalla kuuluu siis asiaan.

Pienen kokonsa vuoksi Saarburgin nähtävyydet on nopeasti kierretty. Kaupunki on kuitenkin niin viehättävä, että siellä on suositeltavaa myös yöpyä: pimeyden laskeuduttua keskusta valoineen muuttuu varsin romanttiseksi.

Kompaktissa kaupungissa on myös helppo liikkua jalan, sillä keskustaan ei ole pitkä kävelymatka Saar-joen vastarannaltakaan, jossa sijaitsevista majoituspaikoista on hurmaava näkymä jylhän linnan hallitseman keskustan suuntaan.

Saarburgin keskustan vesiputous. Kuva: Helinä Laajalahti
Saarburgin keskustan vesiputous. Kuva: Helinä Laajalahti

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.