Yyteri. Kuva: © Tomi Tenetz | Dreamstime.com
Yyteri. Kuva: © Tomi Tenetz | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Rantalomalle Suomessa - Ota talteen 10 vinkkiä kotimaan upeista uimarannoista

Moni haaveilee rantalomasta Etelä-Euroopan lämmössä, mutta upeita hiekkarantoja löytyy myös paljon lähempää. Monipuolinen rantaloma on mahdollista myös Suomessa.

Aina ei tarvitse lähteä niin sanotusti merta edemmäksi kalaan - tai uimaan. Suomi on täynnä upeita uimarantoja, ja sään salliessa hieno rantaelämys voikin löytyä yllättävän läheltä. Kaipasitpa sitten elämää täynnä olevaa hiekkarantaa pääkaupungin ytimessä, tai kaikesta kaukana olevaa saaristorantaa - rantojen monipuolisuus voi yllättää kokeneenkin Suomen matkaajan.

Tässä kymmenen vinkkiä rantalomaan Suomessa:

1. Hangon uimarannat

Kesäkaupunki Hanko tunnetaan monista hienoista uimarannoistaan - niitä onkin alueella yli 30 kilometriä. Rannat ovat mielenkiintoinen käyntikohde myös historian ystäville, sillä useat söpöt uimakopit ovat lähtöisin 1920- ja 30-luvuilta, jolloin kaupunki oli jo suosittu kesäkohde.

Hangon pisin uimaranta on Tulliniemi, josta löytyy myös luonnonsuojelualue ja lintuasema. Lapsille sopii parhaiten ihastuttava Plagen, joka on lähellä kaupungin keskustaa. Ranta on matala, vesi lämmintä ja sieltä löytyy tarjoaa pukukoppeja, vesikaruselli, wc ja rantabaari. 
Bellevuen uimaranta on upea hiekkadyynialue, joka on täydellinen niille, jotka etsivät hienoa kesäistä irtiottoa.

Hanko. Kuva: © Thomas Lindholm | Dreamstime.com
Hanko. Kuva: © Thomas Lindholm | Dreamstime.com

2. Nallikari, Oulu

Oulun Nallikaria kutsutaan usein myös Pohjolan Rivieraksi. Pitkä ranta sopii hyvin myös perheen pienemmille, sillä se syvenee maltillisesti. Pohjoisesta sijainnistaan huolimatta ranta on myös matkailijoiden suosiossa - osa turisteista saapuu Norjasta saakka rannalle aikaa viettämään. Nallikarin a
lueelta löytyy paljon palveluita ja urheilumahdollisuuksia: rannalla voi pelata muun muassa lentopalloa ja tennistä, ja sieltä löytyy kuntoilualue. Pyöräilijät hyödyntävät rantaa kiertävää promenadia, joka sopii myös rullaluistelijoille.

Nallikari. Kuva: © Lerka555 | Dreamstime.com
Nallikari. Kuva: © Lerka555 | Dreamstime.com

3. Yyteri, Pori

Monen mielestä Yyteri on Suomen paras uimaranta. Vesi Yyterissä on suomalaisittain lämmintä ja rantahiekka pehmeää. Tilaakin löytyy kaikille.

Peräti 6 kilometriä pitkä ranta on myös brittilehti Guardianin mukaan upea, ja lehti onkin listannut sen yhdeksi maailman hienoimmista rannoista. Yyteri sijaitsee 18 kilometrin päässä Porin keskustasta, ja lähistöltä löytyy runsaasti majoitusvaihtoehtoja. Ranta tarjoaa lukuisia palveluita, ja myös vesiurheilumahdollisuuksien lista on pitkä. 

Yyteristä löytyy myös naturistiranta, jossa voi nauttia rantaelämästä ilman uimapukua.


Yyteri. Kuva: © Janne Skinnarla | Dreamstime.com
Yyteri. Kuva: © Janne Skinnarla | Dreamstime.com

4. Väinölänniemen uimaranta, Kuopio

Kuopion suosituin uimaranta sijaitsee kaupungin itäpuolella. Alueelta löytyvät niin wc:t, suihkut kuin pukukopitkin. Lisäksi rannassa on hyppytorni, kaksi beach volley -kenttää sekä laituri.

Väinölänniemen ranta syvenee loivasti, joten se sopii hyvin myös lapsiperheille. Alueella on uimavalvonta kesäaikaan kello 20 saakka. Alueen lähistöltä löytyy myös puistoalueita, koripallo- ja tenniskenttiä sekä kioski.

5. Kalajoen hiekkasärkät

Kalajoen hiekkasärkät sijaitsevat Oulun ja Kokkolan välissä, ja ne ovat yksi Suomen tunnetuimmista kesämatkan kohteista. Hiekkasärkät koostuvat useista rannoista ja dyynimäisistä kummuista, mikä tarjoaa ihanteellisen ympäristön kesäiselle rantalomalle. Alueelta löytyy lukemattomia palveluita, hotelleja ja ravintoloita. Kalajoen kaupunki sijaitsee puolestaan noin kymmenen kilometrin päässä.

Hiekkarannan lisäksi alueella on huvipuisto Jukupark, leirintäalue ja lomakyliä. Hiekkasärkät on myös useiden kesätapahtumien pitopaikka: Kalajoen juhannus sekä Venetsialaiset ovat erityisen suosittuja.

Auringonlasku Kalajoella. Kuva: © Jan Miracky | Dreamstime.com
Auringonlasku Kalajoella. Kuva: © Jan Miracky | Dreamstime.com

6. Björkön Insjön, Korppoon saaristo

Kenties Suomen erikoisin ranta löytyy Korppoon ulkosaaristossa sijaitsevalta Björköltä. Insjön on järvi keskellä pientä saarta ja sen kallioiset rannat sopivat erinomaisesti auringonottoon. Varsinaista hiekkarantaa alueelta ei löydy, vaan syvimmillään noin 17 metriä syvään järveen voi sukeltaa suoraan kallioilta. 

Saari on erityisesti purjehtijoiden suosiossa, mutta alueelle kannattaa suunnata erikoisten maisemien vuoksi heti kun siihen on mahdollisuus. Alueella ei ole mitään palveluita, joten omat eväät ja roskapussit on otettava mukaan.

7. Rauhaniemi, Tampere

Parin kilometrin päässä Tampereen keskustasta, Lapinniemen kaupunginosassa, sijaitsee ihastuttava Rauhaniemi. Rauhaniemen vesi on kirkasta ja ranta loivenee maltillisesti. Alueella on kaksi erillistä rantaa, joista toinen sopiikin erinomaisesti myös lapsiperheille. Kesäaikaan kävijöille on tarjolla pukukopit, kahvila ja vessat.

Vierestä löytyy myös Rauhaniemen Kansankylpylä, joka tarjoaa saunan ja laiturin Näsijärven rannalla.

Rauhaniemi. Kuva: © Laura Vanzo, Visit Tampere
Rauhaniemi. Kuva: © Laura Vanzo, Visit Tampere

8. Vattajanniemen hiekkaranta, Lohtaja

Vattajanniemen pitkä hiekkaranta sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kokkolasta pohjoiseen. Vaikka osa rannasta onkin puolustusvoimien käytössä, löytyy hiekkarannalta runsaasti myös julkista tilaa jossa uida ja nauttia auringonpaisteesta. Muiden suurten hiekkarantojen tapaan Vattajanniemeä ei juurikaan mainosteta, vaan alueen luontoa halutaan suojella liikakäytöltä. Palveluita ei siis juurikaan ole. Aluetta voi myös ihailla rannalle rakennetusta näkötornista.

Alueen vetovoimaa lisää Ohtakarin saari, joka sijaitsee noin kilometrin päässä rannalta. Ohtakarilta löytyy ihastuttava pieni kalastajakylä ja Pooki-majakka. 

Lohtaja. Kuva: © Nids75 | Dreamstime.com
Lohtaja. Kuva: © Nids75 | Dreamstime.com

9. Hietaniemen uimaranta, Helsinki

Hietaniemen ranta, eli tuttavallisemmi Hietsu, on pääkaupungin suosituin uimaranta. Rannalla pystyy harrastamaan muun muassa rantalentopalloa, SUP-lautailua sekä nostamaan painoja sille varatulla alueella.

Lämpimällä säällä Hietsu täyttyy ihmisistä mutta tilaa löytyy kaikille. Ranta on mukavan loivasti syvenevä, joten se sopii myös lapsiperheille. Alueella on kahvila, ja lähistöltä löytyy useita ravintoloita. Hietaniemen ranta sijaitsee kätevästi Helsingin keskustan kupeessa, joten sinne voi joko kävellä tai matkustaa raitiovaunulla.

Sumuinen aamu Hietsussa. Kuva: © Miettinentarja | Dreamstime.com
Sumuinen aamu Hietsussa. Kuva: © Miettinentarja | Dreamstime.com

10. Myllysaari, Lappeenranta

Myllysaaren uimaranta- ja virkistysalue sijaitsee Lappeenrannan keskustan tuntumassa, Saimaan rannalla. Paikka on monipuolinen koko perheelle suunnattu paikka, joka tarjoaa leikkikenttien lisäksi muun muassa rantalentopallokenttiä, katukoripallokentän, kuntoilualueen ja koirille erillisen uimarannan. Myllysaaresta löytyy lapsille sopiva hiekkaranta, seikkailupuisto, parkour-rata sekä kahvio ja wc:t.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.