Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Amsterdamissa on enemmän polkupyöriä kuin asukkaita. Kuva: © Luciano Mortula | Dreamstime.com
Amsterdamissa on enemmän polkupyöriä kuin asukkaita. Kuva: © Luciano Mortula | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Pyörä alle ja menoksi! Vinkit Amsterdamin polkupyöräviidakossa selviytymiseen

Polkupyörät ovat hyvin tuttu näky kaikille niille, jotka ovat vierailleet Hollannissa. Se on maan suosituin kulkuväline ja pääkaupunki Amsterdamissa noin puolet kaikista matkoista tehdään polkupyörällä. Turistille navigoiminen tässä vilinässä voi olla joskus haastavaa.

Hollannissa polkupyörällä ajavat kaikki - vauvasta vaariin. Polkupyörän käyttö ei ole sidottu ammattiin, pukeutumistyyliin tai edes keliin - kadut täyttyvät kaiken näköisistä pyöräilijöistä kesät talvet. Maasta, jossa asukkaita on noin 17 miljoonaa, löytyy peräti 23 miljoonaa polkupyörää.

Amsterdamissa noin puolet kaikista matkoista tehdään polkupyörällä - ja tässä viidakossa selviämiseen on selkeitä sääntöjä.

Perinteinen amsterdamilainen polkupyörä on vankka musta malli, joka muistuttaa enemmän mummopyörää kuin kilpapyörää. Tämä malli on myös se, jonka matkailijat useimmin vuokraavat itselleen pariksi päiväksi Amsterdamissa käydessään.

Hollannissa pyöräilevät kaikki. Kuva: © Famveldman | Dreamstime.com
Hollannissa pyöräilevät kaikki. Kuva: © Famveldman | Dreamstime.com

Polkupyörä voi olla alun perin tarkoitettu yhdelle, mutta amsterdamilaiset eivät paljon välitä säännöistä. Vanhemmat voivat kiinnittää jopa kaksi pientä istuinta yhteen pyörään ja kuljettaa jälkikasvua ympäri kaupunkia helposti - kyseessä on enemmänkin tottumiskysymys.

Jotkut pyöräilevät kuten kulkisivat jalan: rakastavaisten nähdään usein pyöräilevän käsi kädessä, koiria kuljetetaan hihnan päässä itse pyörällä hitaasti ajaen, ja sateenvarjon alla pyöräily on arkipäivää.

Jos tämä kaikki kuulostaa kaoottiselta, niin sitä se ei kuitenkaan ole. Jo 1970-luvulla säädetty laki takaa pyörille omat kulkukaistat autoteillä, ja pyörille on myös omat liikennevalot (vaikka niitä ei aina noudateta). Niinpä pyöräilijöiden suurin ongelma eivät Amsterdamissa olekaan autoilijat vaan turistit.

Sopu sijaa antaa - myös liikenteessä! Kuva: © Serban Enache | Dreamstime.com
Sopu sijaa antaa - myös liikenteessä! Kuva: © Serban Enache | Dreamstime.com

Vuokrapyörällä kulkevat turistit aiheuttavat Amsterdamissa eniten harmia. He tukkivat pyöräteitä, rikkovat sääntöjä ja aiheuttavat vaaratilanteita. Tässä pari hyvää vinkkiä pyörän päälle hyppääville.

  • Pyöräteitä pitää kohdella kuten autoteitä. Niille ei saa jäädä seisomaan. Pysy yhdellä kaistalla, ja anna nopeampien ohittaa sinut oman makunsa mukaan. Älä myöskään aja kaistaa väärään suuntaan.
  • Älä ihastele nähtävyyksiä pyöräkaistalta käsin. Näin tulee usein ajauduttua väärälle kaistalle, ja se tekee ohittamisesta hyvin hankalaa. Jos näet jotain kiinnostavaa, aja pois kaistalta, pysähdy ja laskeudu pyörän selästä.
  • Seuraa liikennevaloja ja muuta liikennettä. Älä aja rinnakkain toisen pyöräilijän kanssa. Käytä käsimerkkejä, etenkin käännyttäessä vasemmalle yli pyöräkaistan.
  • Älä käytä kännykkää ajaessasi. Piste.
  • Pidä silmällä mopoja - niillä on oikeus vielä nykyisen lain mukaan käyttää myös pyöräteitä.

Lähde: Telegraph

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.