Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Balilla temppelit ovat paikallisten pyhiä paikkoja. Kuva: © I359702 | Dreamstime.com
Balilla temppelit ovat paikallisten pyhiä paikkoja. Kuva: © I359702 | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Pyhät paikat rauhaan! Bali pyytää turisteja kunnioittamaan temppeleitään

Balin viranomaiset ovat saaneet tarpeekseen hindutemppeleitä epäkunnioittavasti kohtelevista turisteista. Suurimmaksi ongelmaksi ovat muodostuneet turistit, jotka poseeraavat pyhien patsaiden ja paikkojen edessä tai lähistöllä tavalla, joka katsotaan epäsuotavaksi.

Balin suosio matkakohteena on kasvanut kovasti viime vuosina, mikä on tuonut trooppiseen paratiisiin myös turismin lisääntymisen mukana ikäviä lieveilmiöitä. Alueen viranomaiset toteavatkin, että viime vuosina matkailijoiden taso ja laatu ovat laskeneet huomattavasti Balin saadessa huomiota.

Nyt epäkunnioittavasti käyttäytyvät matkaajat halutaan pistää kuriin. Viranomaiset aikovat käydä läpi tärkeimmät nähtävyydet ja arvioida uudestaan turistien pääsyn alueille. Samalla keskustellaan rajoituksista, kuten siitä, pitäisikö näille pyhille nähtävyyksille olla mukana aina esimerkiksi pakollinen opas.

Kuva: © Cocosbounty | Dreamstime.com
Kuva: © Cocosbounty | Dreamstime.com

Pohdinta on tarpeen, eivätkä vastaavat rajoitukset ole suosittujen matkakohteiden keskuudessa uutta. Esimerkiksi Vatikaanissa ja Espanjan Sagrada Familiassa turistien käyttäytymistä ja pukeutumista säädellään tiukoilla ohjeilla.

Viimeisimpänä tapauksena Balin viranomaiset kertovat kuvasta, jossa tanskalainen turisti poseerasi kyykyssä pyhän Pura Luhur Batukaru -temppelin valtaistuimen päällä. Tärkeänä pyhiinvaelluspaikkana pidetyn temppelin istuin on tarkoituksella tyhjä, ja balilaisessa hinduismissa se on tarkoitettu ainoastaan tärkeimmille jumalille.

Jumalanpilkka on Indonesiassa rikos ja valokuvan levittyä sosiaalisessa mediassa viranomaiset haluavat nyt saada kiinni sen ottajan. Balilla ovat saaneet kuulla kunniansa turistit aiemminkin. Temppelin rakenteilla kiipeily ja jooga-asentojen esittely pyhillä paikoilla ei ole sallittua eikä suotavaa.

Pura Luhur Batukaru -temppeli. Kuva: © Kalinin Dmitrii | Dreamstime.com
Pura Luhur Batukaru -temppeli. Kuva: © Kalinin Dmitrii | Dreamstime.com

Järkevä turisti ymmärtää uskonnon merkityksen paikallisille ihmisille ja osaa käyttäytyä kunnioittavasti pyhillä paikoilla. Vaikka turismi on Balille suuri tulonlähde, on selvää että jatkossa turistien tekemisiin puututaan entistä tarkemmin. Parasta on siis jättää poseeraukset ja joogaamiset hotellin altaalle, ja käyttäytyä temppeleissä kunnioittavasti.

Lähde: Huffington Post

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.