Pitkäjalkaisilla matkustajilla jokainen sentti lentokoneen jalkatilassa on tärkeä.
Pitkäjalkaisilla matkustajilla jokainen sentti lentokoneen jalkatilassa on tärkeä.

Pitkät koivet mutkalla? Millä lentoyhtiöillä on eniten jalkatilaa?

Lentoyhtiöt vähentävät nykyisin jatkuvasti lennoilla tarjottavia, lennon hintaan kuuluvia palveluita kuten ruokia ja juomia. Monelle matkustajalle tämä ei ole ongelma. Mutta kun lentoyhtiöt kaavailevat jalkatilan pienentämistä, moni etenkin pitkäjalkainen matkustaja älähtää. Jalkatilaa on oltava tarpeeksi!

Lentokoneen istuimen jalkatila määritellään istuimen ja sitä edeltävän istuimen väliseksi etäisyydeksi, mitattuna samasta kohti molempia istuimia. Seatguru.com -verkkosivuston tilastojen mukaan tämä etäisyys voi vaihdella paljonkin eri lentoyhtiöiden ja lentokonetyyppien välillä.

Skyscanner-matkasivuston tekemän Twitter-kyselyn perusteella jalkatilan pienuus oli yksi eniten ärsytystä aiheuttavista asioista lennolla. Samoin kuin lisätilasta maksaminen. Moni lentoyhtiöhän tarjoaa nykyisin myös economy-luokassa niin sanottuja Premium Economy -paikkoja, joissa tilaa on hieman enemmän kuin perinteisillä paikoilla. Kyselyn mukaan kuitenkin suurin ärsytyksen aiheuttaja oli lopulta se, että edellä istuva matkustaja laskee oman istuimensa taaksepäin ja pienentää näin takana istuvan tilaa entisestään.

Tyypillinen jalkatila pitkän matkan (yli kuusi tuntia) lennoilla on 31 tuumaa eli noin 78 senttiä, mutta monissa lentoyhtiöissä – kuten esimerkiksi British Airwaysilla - suunnitellaan tilan kaventamista jopa 29 tuumaan (73,5 cm). Nykyisin BA:n jalkatila vaihtelee 30-31 tuuman (76-78 cm) välillä – sama kuin esimerkiksi Iberialla. Pitkäjalkaisille jokainen sentti on etenkin pitkillä lennoilla tärkeä.

Kun tarkastellaan pitkien matkojen lentokoneita, suurista eurooppalaisista lentoyhtiöistä KLM:lla jalkatilan koko vaihtelee 31-35 tuuman (78-89 cm) välillä, SAS ja Lufthansa puolestaan pysyttelevät 31-32 tuuman (78-81 cm) välillä, Icelandair tarjoaa 32-33 tuumaa (81-84 cm) ja Air France pääasiallisesti 32 tuumaa (81 cm).

Kotimainen Finnair ei ole lainkaan pahimmasta päästä, sillä jalkatilan koko vaihtelee 31:sta peräti 37 tuumaan (78-94 cm). Samoihin lukuihin pääsevät myös mm. United ja American Airlines.

Lähde: Seat Guru

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.