Auschwitzin keskitysleirimuseo saa hiljentymään
Auschwitzin keskitysleirimuseo saa hiljentymään
· Napsun toimitus

Piikkilanka-aitoja ja kaasukammioita – vierailu Auschwitzin keskitysleirillä saa kyyneleet silmiin

Krakovan lähellä Puolassa sijaiteva Auschwitz-Birkenau oli maailman tunnetuin ja pahamaineisin keskitysleiri. UNESCO:n maailmanperintöluetteloon vuonna 1979 valittu kohde toimii nykyisin museona, joka saa vierailijansa haukkomaan henkeä ja kyyneleet silmiin.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo sijaitsee eteläisessä Puolassa reilun tunnin ajomatkan päässä Krakovasta. Toisen maailmansodan aikana maailman suurimmalla keskitys- ja tuhoamisleirillä menetti henkensä arvioiden mukaan jopa 1,5 miljoonaa ihmistä.

Auschwitz-Birkenau oli Natsi-Saksan kuudesta tuhoamisleiristä keskeisin ja sen tarkoituksena oli toimia eurooppalaisten juutalaisten tuhoamisen keskuksena vuosina 1942-1944. Leiri rakennettiin Puolaan erityisesti puolalaisille vangeille tarkoitetuksi keskitysleiriksi Natsi-Saksan miehityksen aikana, mutta myöhemmin se toimi vankilana myös monille muille kansalaisuuksille.

Piikkilanka-aitoja ja kaasukammioita – vierailu Auschwitzin keskitysleirillä saa kyyneleet silmiin

Piikkilanka-aidat, rautatiekiskot, kaasukammiot ja krematoriot on säilytetty ihmisen julmuudesta kertovana museona, joka vetää vierailijansa hiljaiseksi. Massamurhattujen ihmisten omaisuutta, kuten kenkien ja laukkujen röykkiöitä, katsoessa ihmisen julmuus konkretisoituu hyytävällä tavalla.

Museona Auschwitz-Birkenau on tärkeä katsaus eurooppalaiseen historiaan sen epämiellyttävämmästä näkökulmasta. Se on mielenkiintoinen ja vaikuttava vierailukohde, jota ei voi kuitenkaan suositella perheen pienimmille.

Museo on erittäin suosittu vierailukohde ja vierailua sinne suunnitteleville suositellaan pääsylipun varausta ainakin kaksi kuukautta etukäteen.

Lähde: UNESCO ja museon omat sivut 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.