Palermo nostaa profiiliaan matkakohteena.
Palermo nostaa profiiliaan matkakohteena.
· Napsun toimitus

Palermo laittaa mafiamiljoonat hyvään käyttöön - kaupunkia ehostetaan vauhdilla

Sisilian pääkaupunki on viimein nostamassa profiiliaan matkakohteena, ja entisöinti kaupungissa on saanut vauhtia etenkin mafialta takavarikoiduista varoista. Vuosi 2018 on Palermon vuosi, sillä se on Italian virallinen kulttuuripääkaupunki.

Vuosia mafian varjon alle jäänyt Palermo on käynyt pitkän matkan karistaakseen negatiivisen maineensa taakseen. Historian täyteinen kaupunki ei ole vielä ehkä täysin toipunut pahamaineisen rikollisjärjestön vaikutuksesta, mutta nyt mafialta takavarikoidut miljoonat käytetään kaupungin kunnostamiseen ja entisöintiin. Palermolle kannattaakin antaa tilaisuus hurmata kävijänsä.

Kaupunki ei päästä vierailijoitaan helpolla. Ruuhkassa torvet huutavat ja aurinko paahtaa niskaan keskipäivällä, kauppojen aukioloajat ovat vähän mitä sattuu. Palermo on kuitenkin täynnä karismaa, sillä mukulakivikatujen varsilta nenään leijailee leivonnaisten tuoksu, kulman takaa löytyy aina uusi pieni aukio suihkulähteineen ja mosaiikki-koristeiset kirkot värittävät katukuvaa. Sen vanhakaupunki on Italian suurin Rooman jälkeen, ja joka puolelta tulvii ihailtaviksi historiaa ja nähtävyyksiä.

Fontana della Vergogna
Fontana della Vergogna

Pitkään huomiotta jääneet rakennukset ovat nyt heränneet uudestaan henkiin: taidegallerioita avataan entisöityihin rakennuksiin, viinibaareja ja moderneja ravintoloita ilmestyy joka kadunkulmaan. Turistit voivat osallistua mafian vastaiseen liikkeeseen käymällä Addiopizzon tuottaman listan ravintoloissa ja baareissa. Kaupunki on muuttumassa. Ensi vuonna se isännöi Euroopan arvostetuinta taidefestivaalia, Manifestaa.

Capella Palatina
Capella Palatina

Eittämättä Palermon suosituin nähtävyys on Capella Palatina, Palazzo dei Normannin yksityinen kappeli. Italian suurimmaksi teatteriksi mainittu Teatro Massimo sekä Cattedrale di Palermo ovat myös pakollisten nähtävyyksien listalla. Taiteen ystäville kaupungista löytyy paljon nähtävää, kokeile vaikka Galleria d’Arte Modernaa ja Museo d’Arte Contemporanea della Siciliaa.

Ruokailuun kannattaa panostaa, ja katuruoka on Palermossa parhaimmillaan; cannellonit ja arancinit kutsuvat herkkusuita. I Cuochini on pelkistetty ravintola, jonne paikalliset saapuvat syömään arancinia ja panzerotteja suoraan tiskiltä tarjoiltuna. Suosittuja ravintoloita ovat myös mm. slow-food -liikettä edustava Bisso Bistrot sekä entisen kirjakaupan tiloihin perustettu Buatta Cucina Popolana.

Cefalù
Cefalù

Palermo on hyvä tukikohta myös päiväretkille. Rauniokaupunki Solunto, pieni merenrantakylä Mondello sekä vuoristokylä Monreale ovat kaikki helposti tavoitettavissa suoraan Palermosta. Hurmaava rantakaupunki Cefalù sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä tarjoten mahdollisuuden tutustua ihastuttavaan kaupunkiin täynnä pieniä kujia ja leppoisaa rantaelämää.

Lue myös: 10 vinkkiä: Särmikäs Sisilia

Lähde: Rough Guides

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.