Keila-joan puistossa sijaitseva vesiputous on ihastuttava nähtävyys
Keila-joan puistossa sijaitseva vesiputous on ihastuttava nähtävyys
· Napsun toimitus

Ota vinkit talteen! Kolme päiväretkeä Tallinnasta

Viro ei ole pelkkä Tallinna ja päiväristeilyä pidemmällä matkalla kannattaakin pistäytyä myös kaupungin ulkopuolella. Kivoja päiväretkien kohteita löytyy pienen matkan päässä pääkaupungista  ja moniin pääsee oman auton lisäksi myös julkisilla.

Kun Tallinna on koluttu läpi, kannattaa Virossa suunnata myös hieman syrjemmälle pääkaupungista, sillä etelänaapuristamme löytyy monenlaisia, niin historialtaan kuin luontoarvoiltaankin, kiinnostavia matkakohteita. Keräsimme kolme vinkkiä Tallinnasta tehtävien päiväretkien kohteeksi.

Luonnonkauniit pikkusaaret

Kesäisin Tallinnan ja sen edustan saarten välillä kulkee aktiivinen lauttaliikenne. Päiväretkiä voi tehdä etenkin Naissaareen sekä Pranglin ja Aegnan saarille, joille lauttamatka Tallinnasta kestää noin tunnin. Naissaar on näistä suurin ja tunnetuin. Sillä ja Aegnalla on sotilaallinen historia ja neuvostoaikana niille pääsy oli rajattua. Naissaarella voi tutustua vanhoihin armeijan rakennuksiin, mutta erityisesti saaret ovat suosittuja niiden kauniin luonnon vuoksi. Molemmilta saarilta löytyy ihastuttavia hiekkarantoja ja luontopolkuja saaristoluonnon tutkimiseen.

Prangli on kolmikosta toistaiseksi vähemmän tunnettu, mutta sen luonto hurmaa jokaisen kävijän. Lisäksi saari on tunnettu 1200-luvulta lähtöisin olevasta kalastuskulttuuristaan, joka leimaa saaren asukkaiden elämää edelleen. Pranglin asukkailla on myös oma murteensa. Myös hieman kauempana pääkaupungista itään sijaitsevalle, kaunisluontoiselle Mohnin saarelle tehdään retkiä. Mohnin saari kuului aikoinaan munkkiluostarille ja sieltä löytyy mm. historiallinen majakka, neuvostoajan rakennuksia sekä hiekkadyynejä. Tarinoiden mukaan saari on toiminut myös merirosvojen piilopaikkana.

Neuvostoaikainen Paldiski

Paldiskin satamakaupunki sijaitsee noin 45 kilometrin päässä Tallinnasta länteen. Kaupungilla on kiinnostava historia neuvostoaikaisena, suljettuna sotilaskaupunkina ja ydinsukellusveneiden tukikohtana. Sen historia juontaa juurensa 1600-luvulta, ja 1700-luvulla Pietari Suuri alkoi rakennuttaa rannikolle linnoitettua syväsatamaa. Paldiskin hylätyt, neuvostoaikaiset rakennukset luovat alueelle aavekaupungin tunnelmaa.

Ota vinkit talteen! Kolme päiväretkeä Tallinnasta

Paldiskiin pääsee paikallisjunalla, mutta autoilijoiden kannattaa ajaa rannikkoa pitkin. Lähistöllä sijaitsevat, korkeimmillaan 31 metrin korkuiset Pakrin rantajyrkänteet ovat Viron vaikuttavimpia, ja suosittu näköalapaikka tarjoaa romanttisen merinäkymän. Matkan varrelle jäävät myös muun muassa Vääna-Jõesuun mäntymetsät ja hiekkarannat sekä Keila-joan puisto vesiputouksineen.

Ota vinkit talteen! Kolme päiväretkeä Tallinnasta

Alueelta löytyy kylpylä- ja majoituspalveluita sekä aktiviteetteja kaipaaville Niitväljan 18-reikäinen golfkenttä.

Mystinen Kose

Noin puolen tunnin matkan päässä Tallinnasta sijaitsee Kosen kylä, jossa sijaitsevat muun muassa mystiset Saulan uhrilähteet, joita Saulan Siniallikadista löytyy kolme vedeltään eri väristä. Pyhänä pidetyillä uhrilähteillä uskottiin yleisesti olevan parantavia voimia. Saulan lähistöllä sijaitsee Viikinkikylä, joka tarjoaa niin majoitusta kuin monenlaista ohjelmaakin.

Ota vinkit talteen! Kolme päiväretkeä Tallinnasta

Tuhalan luonnonsuojelualueella puolestaan voi tutustua jännittävään, Viron ihmeeksikin valittuun Noitakaivoon, joka “kiehuu” ja kuohuu keväisin. Ainutlaatuinen luonnonilmiö johtuu vedenpaineesta, joka syntyy maanalaisessa joessa. Kansanperinne kertoo, että kaivo alkaa kiehua kun noidat vihtovat kaivossa.

Ota vinkit talteen! Kolme päiväretkeä Tallinnasta

Lähde: Visit Estonia

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.