Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Käynti Machu Picchussa kuuluu monen matkailijan unelmalistalle.
Käynti Machu Picchussa kuuluu monen matkailijan unelmalistalle.

Oliko mystinen Machu Picchu ensimmäinen lomaresortti?

Mystinen unelmien matkakohde kuuluu monen matkailijan ehdottomalle käyntilistalle. Kohde “löydettiin” 1911, ja sen löytäjänä toimi hyvin Indiana Jones -tyylinen Yalen professori nimeltään Hiram Bingham. Hänet johdatti paikalle paikallinen poika, ja Bingham luonnollisesti ällistyi paikan kauneudesta täysin. Loppu onkin historiaa.

Paikan ei ollut koskaan tarkoitus löytyä. Inkat olivat, syystäkin, huolissaan siitä että espanjalaiset löytäisivät ja ryöstäisivät Machu Picchun. Siksi he hylkäsivät paikan vain 100 vuotta sen rakentamisen jälkeen ja polttivat metsän sen ympäriltä peittääksen polut jotka johtivat alueelle. Suunnitelma toimi, sillä espanjalaiset eivät paikkaa koskaan löytäneet.

Machu Picchun ei ollut tarkoitus koskaan löytyä.
Machu Picchun ei ollut tarkoitus koskaan löytyä.

Bingham ei oikein tiennyt mitä hän löysi. Ensin mies luuli päätyneensä inkojen ns. kadonneeseen kaupunkiin (joka olikin Machu Picchusta länteen). Lisäksi hän oletti paikan olevan maaginen Tampu-tocco, inkojen esi-isien syntypaikka tai pyhä luostari, jossa asuvat naiset “virgins of the sun”, olivat aikoinaan palvoneet auringon jumalaa. Tämä teoria ei tietenkään pitänyt paikkaansa.

Machu Picchu saattoi olla tarkoitettu lomaresortiksi, pakopaikaksi pois kaupungin vilskeestä.
Machu Picchu saattoi olla tarkoitettu lomaresortiksi, pakopaikaksi pois kaupungin vilskeestä.

Voi olla, että Machu Picchu on ollut ensimmäinen lomaresortti. Ryhmä arkeologeja teorisoi, että hallitsija Pachacuti Inca Ypanqui, jonka uskotaan rakennuttaneen paikan, oli suunnitellut paikan pakopaikaksi Cuzcon kaupungin menolta ja vilskeeltä.

Suuri osa kaupungin rakenteista on maan alla. Uskotaan, että jopa 60% rakennelmista on piilossa mäkien alla osana ojituksia sekä tukiseiniä. Vaikka paikka on valtava ja helposti nähtävissä, on siellä myös kaksi hieman piilossa olevaa temppeliä. Temple of the Moon ja Cave of the Sun eivät ole aivan helposti saavutettavissa, ja useat turistit ohittavat ne vahingossa.

Jopa 60% kaupungin rakenteista uskotaan olevan piilossa maan alla.
Jopa 60% kaupungin rakenteista uskotaan olevan piilossa maan alla.

Tutkimukset Machu Picchulla jatkuvat tänäkin päivänä, ja uusia asioita paljastuu vuosittain. 2014 ranskalainen Thierry Jamin löysi uuden oven, jonka uskotaan johtavan hautakammioon. Perun hallitus ei antanut lupaa avata ovea, sillä se voisi vahingoittaa rakenteita. Toisaalta, onko hautakammioiden avaaminen aina hyvä asia?

Lähde: Travel & Leisure

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.