Norja tarjoaa matkalaisille huikeita maisemia Kuva: Andrey Armyagov | Dreamstime.com
Norja tarjoaa matkalaisille huikeita maisemia Kuva: Andrey Armyagov | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Oletko menossa autolla Norjaan? Katso tästä käytännön vinkit

Norjan kauniit maisemat houkuttelevat istumaan auton rattiin ja lähtemään kiertämään vuoristoista naapurimaata. Automatka Norjaan vaatii hieman aikaa, mutta maisemat ovat sen arvoiset.

Toisen länsinaapurimme, Norjan, kanssa maallamme on vain karun pohjoinen yhteisraja. Raja alkaa Kilpisjärvellä sijaitsevalta, Suomen, Ruotsin ja Norjan muodostamalta Kolmen valtakunnan rajapyykiltä ja päättyy Inarinjärven itäpuolelle, mistä alkavat suuret Venäjän erämaat.

Keskeisimmät rajanylityspaikat Norjaan

Suomella on Norjan kanssa maarajaa hieman yli 700 kilometriä ja tämä kaikki sijaitsee pohjoisimmassa Lapissa. Keskeisimmät rajanylityspaikat Suomen ja Norjan välillä ovat (lännestä itään lueteltuna) Kilpisjärvi, Kivilompolo, Karigasniemi, Utsjoki ja Nuorgam. Myös Näätämössä on rajanylityspaikka, mutta se ei ole auki ympäri vuorokauden.

Norjaan pääsee autoilemalla myös Ruotsin läpi. Keskeisin reitti pohjoisessa on valtatie E10, joka vie Tornion ja Haaparannan rajanylityspaikasta kohti Narvikia ja Lofoottien saaristoa.

Lue myös: Kesälomalla suunta pohjoiseen? Lofootit ovat kauneinta Norjaa

Maisemareitti Sinisen tien toinen päätepiste on Norjan Mo i Ranassa. Suomessa reitti vie Vaasan kautta Ruotsiin ja siitä Norjaan. Matka onnistuu ottamalla lautta Vaasasta Uumajaan, ja ajamalla sen jälkeen Ruotsin läpi valtatietä E12 Norjan rajalle.

Etelämmässä Ruotsin ja Norjan välisiä rajanylityspaikkoja ovat esimerkiksi pääkaupunki Oslon ja Ruotsin Göteborgin välillä kulkeva valtatie E6. Maat yhdistyvät Svinesundin vuonon kohdalla, jonka yli on rakennettu komea silta. Sillalla peritään tiemaksu.

Norjan tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Kuva: Tatiana Dyuvbanova | Dreamstime.com
Norjan tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa. Kuva: Tatiana Dyuvbanova | Dreamstime.com

Tarvittavat asiakirjat ja pakolliset tarvikkeet

Norja kuuluu Suomen ja Ruotsin tavoin Schengenin sopimukseen, minkä vuoksi rajoilla ei ole rajatarkastuksia. Passivapaudesta huolimatta matkustajan on ulkomailla matkustaessaan hyvä pitää mukanaan voimassa olevaa matkustusasiakirjaa (passia tai uudenmallista henkilökorttia).

Autossa mukana kuljetettavien turvavälineiden osalta Norjassa noudatetaan Suomen tapaan samantyyppisiä sääntöjä. Autoliiton mukaan ensiapulaukku ja jauhesammutin eivät ole Norjassa pakollisia pitää mukana autossa. Heijastinliivit ovat pakolliset vain Norjassa rekisteröidyissä autoissa, mutta aivan kuten Suomessakin, etenkin pimeään vuodenaikaan ne ovat hyvä pitää mukana.

Autolla Norjassa

Norjassa tiet ovat muiden Pohjoismaiden tapaan pääosin hyvässä kunnossa, mutta sääolosuhteet voivat muuttua nopeasti. Etenkin keväisin kannattaa varautua lumi-, maa- ja kivivyöryihin. Myös jäätiköt liikkuvat jatkuvasti, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Vuoristoisessa maassa tiet voivat olla kapeita ja niillä on ajoittain erittäin jyrkkiä kallistuksia. Tunneleita on kuitenkin rakennettu helpottamaan hankalien paikkojen kohdalle. Norjassa sijaitseekin yli tuhat maantietunnelia.

Norjan pisin tunneli on lähes 25 kilometrin mittainen Laerdalstunnel. Tunneleiden kohdalla peritään usein tietulleja.

Vuoristoinen maasto aiheuttaa riskitilanteita etenkin talvikelillä, minkä vuoksi teiden varsille laitetut varoitukset kannattaa ottaa huomioon. Automatkailijan kannattaa etenkin syrjäisemmillä seuduilla seurata sääennusteita, sillä tiet voivat joskus olla kokonaan poikki kovan lumentulon takia.

Talvisin kannattaa liikenteeseen lähtiessään aina varata täysi tankki polttoainetta ja lämpimät vaatteet helposti saataville.

Lue myös: Lofoottien vanhin kalastajakylä on kuvankaunis matkakohde

Talvisin sääolosuhteet voivat vaikeuttaa tieliikennettä etenkin syrjäseuduilla. Kuva: Elena Panphilova | Dreamstime.com
Talvisin sääolosuhteet voivat vaikeuttaa tieliikennettä etenkin syrjäseuduilla. Kuva: Elena Panphilova | Dreamstime.com

Muuta huomioitavaa

Norja ei kuulu Euroopan Unioniin eikä se ole ottanut käyttöönsä yhteisvaluutta euroa. Norjassa käytetään valuuttana Norjan kruunua. Karkeasti käännettynä yksi euro on tällä hetkellä hieman yli 10 kruunua. Voit tarkistaa ajantasaisen valuuttakurssin valuuttalaskurillamme.

Norjassa ja Ruotsissa käytetään Keski-Euroopan aikaa, mikä on tunnin vähemmän kuin Suomessa. Kun Suomessa kello on 12 päivällä, Norjan puolella se on vasta 11.

Norjassa peritään tietulleja siltojen ja tunneleiden kunnossapitoa varten. Tietullit ovat pakollisia niin paikallisille asukkaille kuin turisteillekin. Tullipisteet ovat pääasiassa automaattisia ja ne keräävät tiedot kulkijoista rekisterinumeron perusteella. Maksuista lähetetään lasku auton omistajalle. Lisätietoa Norjan tietulleista löydät täältä.

Rattijuopumuksen raja Norjassa on Ruotsin tapaan 0,2 promillea.

Lue myös: Kiistatta maailman kaunein vessa löytyy Norjasta

Lofootit Kuva: Hellen8 | Dreamstime.com
Lofootit Kuva: Hellen8 | Dreamstime.com

Parhaat maisemareitit

Kauniita maisemareittejä ei Norjassa tarvitse kaukaa hakea, sillä vuonojen halkoma rannikko tarjoaa upeaa nähtävää kilometri toisensa jälkeen. Vuonojen rikkoma rannikko tarkoittaa kuitenkin myös sitä, että lyhyeenkin siirtymiseen kannattaa varata enemmän aikaa kuin suoraa valtatietä ajaessaan.

Kansallisia maisemareittejä on kaikkiaan 18 ja ne kattavat koko Norjan rannikon. Lähes mihin tahansa suuntaan Norjassa ajaakaan, aina vastassa ovat huikeat maisemat.

Yksi Norjan tunnetuimmista maisemareiteistä löytyy kuuluisan Geirangerinvuonon kupeesta, Bergenin ja Trondheimin puolivälistä. Alue on valittu Unescon maailmanperintökohteeksi ja tavalliselle matkailijalle se avautuu lukuisia neulansilmämutkia sisältävän Trollstigenin reitin varrelta.

Lue myös: Patikoijien unelmamaisemissa: norjalainen Peikonpolku vie luonnonystävän vuonon pohjalta kohti korkeuksia

Trollstigen Kuva: Lukas Bischoff | Dreamstime.com
Trollstigen Kuva: Lukas Bischoff | Dreamstime.com

Pohjois-Euroopan suurin vuoristoylänkö sijaitsee Hardangerviddassa Bergenin ja Oslon välimaastossa. Kansallispuisto tarjoaa todellista herkkua sielulle, mutta sen todellisen lumon kokeakseen kannattaa nousta ulos autosta ja lähteä kävelyretkelle luontoon.

Lue myös: Oi mitkä maisemat! Norjan kansallispuistojen luonto ihastuttaa jäätiköillään ja vuorenhuipuillaan

On sanomattakin selvää, että tie Lofooteille vie huimien maisemien kautta. Pohjoisen kautta kulkeva valtatie E10 vie Narvikiin ja siitä eteenpäin kuvankauniiden näköalojen karuille saarille. Lofooteilla voi auton myös jättää parkkiin ja lähteä kiertämään saaristoa sen sijaan polkupyörän selässä.

Lähteet: Autoliitto, Nasjonale Turistveger, Culture Trip

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.