Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kleopatra-altaan vedellä uskotaan olevan monia parantavia vaikutuksia. Kuva: © Emre Yenigör | Dreamstime.com
Kleopatra-altaan vedellä uskotaan olevan monia parantavia vaikutuksia. Kuva: © Emre Yenigör | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Nuorennu Kleopatra-altaassa - Koe yksi Turkin suosituimmista nähtävyyksistä

Pamukkalen alue Turkissa on kuuluisa terassimaisista kuumista lähteistään. Yksi tunnetuimmista altaista Pamukkalessa on Kleopatra, jonka veden uskotaan parantavan sairauksia ja nuorentavan kylpijöitä.

Jo noin tuhannen vuoden ajan ihmiset ovat saapuneet Turkin Pamukkaleen lekottelemaan matalissa altaissa. Altaat laskeutuvat terassimaisesti pitkin Menderes-joen laakson kukkulan rinteitä, aivan historiallisen Hierapoliksen kaupungin alla. Lähteiden vettä kutsutaan ‘sampanja-vedeksi’, ja ne lämpiävät alueen geotermisen energian avustuksella tarjoten hienon kuumien lähteiden elämyksen. Veden mineraalipitoisuus tekee siitä kuplivaa, joten elämys on melko ainutlaatuinen.

Pamukkalen lähteet sijaitsevat alueella, joka kuuluu myös UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Valkoisista kalkkikivikerroksista muodostuvat altaat tekevät tästä luonnonilmiöstä suositun matkakohteen, ja vedellä uskotaan olevan tietenkin myös monia parantavia vaikutuksia.

Pamukkale tarkoittaa turkiksi pumpulilinnaa.
Pamukkale tarkoittaa turkiksi pumpulilinnaa.

Lue myös: Kylpykokemuksia maailmalla: Pamukkalen vuorenrinnettä verhoavat altaat Turkissa ovat ainutlaatuinen elämys

Kuuluisin altaista on niin kutsuttu Kleopatra-allas. Sen vesi on +35 asteista, ja vesi kristallinkirkasta. Ainutlaatuiseksi tämän altaan tekevät sen pohjasta löytyvät pilarit ja patsaat, jotka ovat Kleopatran ajoilta, eli noin 2 000 vuotta vanhoja. Kleopatra-allas ei ole luonnonilmiö, vaan rakennettu varta vasten alueelle, ja sinne johdetaan vettä keinotekoisesti muista altaista poiketen. Tarinan mukaan allas on Antoniuksen suurin lahja Kleopatralle, joka oli kuuluisa kauneudestaan. Ei siis ihme, että altaan uskotaan parantavan sairauksia ja veden nuorentavan siellä vierailevia kylpijöitä.

Lue myös: 10 vinkkiä: Maailman ihanimmat kuumat lähteet, joihin pääsee myös pulahtamaan

Pylväät päätyivät altaan pohjaan maanjäristyksen ansiosta, ja nykyisin vieraat voivatkin uida niiden joukossa altaassa vieraillessaan. Alueelle pääsee helpoiten matkaamalla Hierapolikseen ja ottamalla sieltä bussin alas lähteille. Toinen vaihtoehto on patikoida kukkuloiden juurelta, mutta varsinkin kesäaikaan tämä voi olla monille varsin haastavaa.

Pamukkalen altaiden alueelle on pääsymaksu, ja lisäksi erillinen pääsymaksu Kleopatran altaalla uimiseen. Alueelta löytyy vierailijoille myös muita palveluita, kuten vessat sekä erikseen vuokrattavat säilytyslokerot.

Kleopatra-allas
Kleopatra-allas

Paras aika vierailla Pamukkalen lähteillä sekä Kleopatra-altaassa on aamuisin sekä alkuillasta. Keskipäivällä paikalle saapuu runsaasti turistibusseja, joten omaa rauhaa ei juuri ole. Käyntiin altailla kannattaa varata yksi päivä, vaikka itse altailla ei viettäisikään paria tuntia enempää. Hierapoliksen historiallinen kaupunki on suosittu nähtävyys, ja tarjoaa paljon tutkittavaa sopivasti yhden yön yli kestäväksi reissuksi.

Hierapoliksen rauniokaupunki sijaitsee myös Pamukkalen alueella. Kuva: © Igor Stramyk | Dreamstime.com
Hierapoliksen rauniokaupunki sijaitsee myös Pamukkalen alueella. Kuva: © Igor Stramyk | Dreamstime.com

Lähde: Travel Addicts

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.