Napolista taitaa tulla se paras pitsa.
Napolista taitaa tulla se paras pitsa.
· Napsun toimitus

Napolilainen pizza on niin herkullista että se palkittiin UNESCO-statuksella

Napolilainen pizza on vailla vertaa. Nyt sillä on myös UNESCOn maailmanperintö-status.

Jokainen, joka on käynyt Italiassa - ja erityisesti Napolissa - vannoo suureen ääneen paikallisen pitsan erinomaisuutta. Nyt sille on saatu myös omanlaisensa virallinen päätös, sillä Unesco on myöntänyt Napolista tulevalle pitsalle, tai sen tekemiselle, maailmanperintö-statuksen.

Maailmanperintökomitea päätti yksimielisesti, että työ jota kutsutaan paikalliseen tapaan nimellä pizzaiuolo eli pitsantekijä, on merkittävä osa kulttuuriperintöä. Italiahan on luonnollisesti pitsan kotimaa, mutta Napoli, josta ruoka on alunperin lähtöisin, luo maailmanlaajuisesti tunnetun ruuan hieman eri tavalla. Ensimmäinen pitsa, margherita, pyöräytettiin kaupungissa vuonna 1889.

Napolista on lähtöisin myös näyttävä tapa pyöritellä pitsataikinaa ilmassa, joka tekee pohjasta ilmavamman - tapaa kopioidaan nyt ympäri maailmaa.

Kuva: © Yulia Grigoryeva | Dreamstime.com
Kuva: © Yulia Grigoryeva | Dreamstime.com

Kaupunki on anonut työlle ja pitsan merkitykselle Unescon statusta kuukausia, ja keräsi vetoomukseensa yli kaksi miljoonaa allekirjoitusta. Unescon listalla on tällä hetkellä 470 merkintää, jotka on omistettu kulttuurisesti merkittäville taidoille, esityksille, ilmaisuille ja tiedoille, jotka ovat merkittävä historiallinen osa tiettyä kulttuuria tai paikkaa.

Tämä tarkoittaa niin pitsan tekemistä kuin perinteisempiä taitoja ja taiteitakin - ja kulkee osana Unescon työtä tunnetumman historiallisten nähtävyyksien listan rinnalla. Tunnustuksen myötä on siis nyt todettava, että kenties se maailman paras pitsa löytyy siis Napolista, ja se on jo yksinään erinomainen syy matkustaa kaupunkiin.

Lähde: Independent

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.