Mount Everestille ei saa enää kiivetä yksin, turvallisuussyistä.
Mount Everestille ei saa enää kiivetä yksin, turvallisuussyistä.
· Napsun toimitus

Mount Everestille ei saa enää turvallisuussyistä kiivetä yksin

Kiipeäminen yksin maailman korkeimmalle vuorelle ei ole enää keväästä 2018 lähtien sallittua. Nepalin hallitus on nimittäin kieltänyt ulkomaalaisten turistien kiipeämisen yksin Mount Everestille turvallisuussyistä.

Nepalin hallitukset asettamat vuorikiipeilysäännöt tulevat voimaan keväällä 2018. Ne vaativat jokaisella kiipeilijällä jatkossa olemaan seuranaan nepalilainen opas tai vuorikiipeilijä. Tämä synnyttää lisää työpaikkoja, mutta lisää myös vuorikiipeilijöiden turvallisuutta.

Vuorikiipeily on kasvattanut suosiotaan, mutta samalla ovat lisääntyneet myös haaverit ja kuolemaan johtavat onnettomuudet. Mount Everestillä kuoli vuoden 2017 aikana seitsemän kiipeilijää, joista kaksi oli soolokiipeilijöitä.

Mount Everestille ei saa enää turvallisuussyistä kiivetä yksin

Yksin kiipeilevät eivät ole ainoita, joita uusi säännös koskettaa. Säännökset kieltävät kiipeämisen myös sellaisilta kiipeilijöiltä, joilla on jokin fyysinen vamma, ellei heillä ole tarvittavaa lääkärintodistusta. Tähän ryhmään kuuluvat esimerkiksi sokeat sekä ne, joiden raaja on amputoitu - siitäkin huolimatta, että heillä on perinteisesti parempi maine turvallisen kiipeämisen suhteen.

Turistien määrän lisääntyessä viranomaiset ovat pyrkineet monin tavoin lisäämään Mount Everestillä vierailevien kiipeilijöiden turvallisuutta. Kahdella perusleirillä on esimerkiksi ilmainen Wi-Fi helpottamaan kommunikaatiota ja retkeilijöille on tarjolla myös netissä toimiva hätäpalvelu.

Retkeily Mount Everestin perusleirille sekä kiipeäminen itse vuorelle ovat Nepalille taloudellisesti tärkeitä. Vuoristoinen maa toipuu edelleen vuoden 2015 tuhoisasta maanjäristyksestä, jonka aiheuttama lumivyöry surmasi ainakin 19 henkeä kiipeilijöiden perusleirillä.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.