Matkapahoinvointi johtuu häiriöstä silmien, sisäkorvan ja selkäytimen välillä.
Matkapahoinvointi johtuu häiriöstä silmien, sisäkorvan ja selkäytimen välillä.

Miten helpottaa matkapahoinvointia?

Matkapahoinvointi on yleinen mutta ikävä vaiva monelle autossa, laivassa tai lentokoneessa matkaavalle. Huimaus ja oksettava olo johtuu häiriöstä silmien, sisäkorvan ja selkäytimen välillä. Matkapahoinvointia voi kuitenkin hillitä.

Anna silmiesi nähdä liike

Matkapahoinvoinnin iskiessä monen tekee mieli laittaa silmät kiinni ja mennä pitkälleen. Oloon kuitenkin auttaa juuri päinvastainen: katso eteenpäin liikkeen suuntaan, kohti kiinteää horisonttia niin sisäkorva osaa suunnata itsensä oikein.

Tämä tarkoittaa, että autossa matkustaessa katse kannattaa suunnata edessä olevaan tiehen, laivassa puolestaan aaltoihin ja horisonttiin. Myös lentokoneessa ikkunasta ulos katsominen voi helpottaa, kun silmät fokusoivat vaikkapa pilviin.

Estä pahoinvoinnin synty

Matkapahoinvoinnin puhkeamista voi estää tai oireita lievittää. Automatkoilla paikka kannattaa valita etupenkiltä, koska siitä näkee parhaiten eteenpäin. Vältä lukemista ja ruutujen tuijottamista, koska se voi heittää sisäkorvan pois tasapainosta.

Lentokoneissa paikka kannattaa varata ikkunan vierestä, samoin laivassa ikkunallinen hytti on parempi vaihtoehto. Laivan takaosassa sijaitsevissa hyteissä aaltojen synnyttämä liike ei tunnu niin voimakkaasti kuin laivan etuosassa.

Apteekista myös ilman reseptiä

Matkapahoinvointia hillitseviä lääkkeitä on saatavilla apteekista. Pitkävaikutteisempiin lääkkeisiin tai laastareihin tarvitaan lääkärin määräys, mutta miedompia antihistamiinivalmisteita saa myös ilman reseptiä.

Syö ja juo fiksusti

Paistetut ja voimakkaasti maustetut ruoat voivat pahentaa huonon olon tunnetta matkapahoinvoinnin iskiessä ja hitaasti sulava ruoka lisää oksettavan tunteen mahdollisuutta. Ennen matkaa ja matkan aikana kannattaakin pysytellä helposti imeytyvissä ruoissa kuten kanakeitossa ja suolakekseissä.

Juomaksi voi nauttia hiilihapotettuja juomia, jotka helpottavat pahoinvoinnin iskiessä. Alkoholia kannattaa välttää, sillä se ei poista matkapahoinvointia.

Lähde: New York Times

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.