Espanjassa päivällinen syödään usein myöhemmin kuin Suomessa.
Espanjassa päivällinen syödään usein myöhemmin kuin Suomessa.

Miksi ihmeessä espanjalaiset syövät niin myöhään?

Espanjassa päivällistä syödään usein vasta iltayhdeksän jälkeen.

Kävelitpä melkein minkä tahansa espanjalaisen kaupungin katuja illalla, tuntuu että kaupunki ja sen lukuisat ravintolat sykkivät elämää juuri kello 21-22 välillä. Siis silloin kun me suomalaiset olemme jo visusti iltateemme juoneet ja petiin menossa, puhumattakaan että ravintoloissa olisi enää asiakkaita.

Yleensä matkaajat pistävät myöhäisen illallisajan rennon välimerellisen elämänasenteen piikkiin, mutta tähän on olemassa toinenkin syy. Espanjalaiset elävät väärällä aikavyöhykkeellä, ja ovat tehneet näin jo 70 vuoden ajan. Karttaa katsoessa Espanja sijoittuu samoille pituusasteille Iso-Britannian, Portugalin ja Marokon kanssa. Sen pitäisi siis noudattaa samaa aikaa eli GMT:tä näiden maiden kanssa. Käytännöstä poiketen Espanja noudattaakin CET eli Central European Time -vyöhykettä, pistäen sen samalle kellonajalle kuin esimerkiksi Serbian pääkaupunki Belgrad - joka on 2 500 km itään Madridista.

Tämä johtuu vuodesta 1940, jolloin kenraali Francisco Franco siirsi Espanjan samaan aikaan natsi-Saksan kanssa solidaarisuuden osoituksena. Sisällissodan runtelema Espanja ei kerennyt asiaa paljon pohtia, ja ruokailuaika pysyi samana virallisesti kellonajan muutoksesta huolimatta. Näin kello 13 lounaasta tuli kello 14 lounas ja kello 20 illallinen alkoi vasta iltayhdeksältä.

Kellojen siirtämisestä takaisin on ollut maassa puhetta viime vuosina paljon, ja se saa osakseen aina paljon kiihtynyttä keskustelua. Aurinko laskee tuntia normaalia myöhemmin, mikä on esimerkiksi matkailualalla toimivien mielestä erinomainen asia turismille. Toisaalta espanjalaisten normaali työaika alkaa klo 9 ja päättyy vasta noin kello 20, mikä vie paljon aikaa pois sosiaaliselta kanssakäymiseltä ja ohjaa liikaa vapaa-aikaa iltaan. Aika näyttää, miten siestan käy ja kuinka Espanja tasapainoilee kansalaisten hyvinvoinnin ja turismin ristivedossa.

Lähde: bbc.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.