Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Moni ravintola himoitsee Michelinin arvostettua kylttiä seinäänsä. Kuva: © Ricochet69 | Dreamstime.com
Moni ravintola himoitsee Michelinin arvostettua kylttiä seinäänsä. Kuva: © Ricochet69 | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Michelin-tähdet merkitsevät laadukasta ravintolaa - Tiesitkö, mistä himoitut tähdet saivat alkunsa?

Guide Michelin julkaisee vuosittain ravintola- ja hotellioppaan, joka listaa tähtiluokitusta käyttämällä maailman parhaat ravintolat ja keittiömestarit. Kirjanen ei kuitenkaan ole aina ollut niin arvovaltainen kuin luulisi, vaan sen synty on hyvinkin vaatimaton.

Michelinin julkaisema ravintolaopas on nykyisin kaikkien tuntema instituutio ja punaiseen kirjaan pääsy himoittu kunnia ravintolamaailmassa. Tähtiä säästeliäästi jakava ravintolaopas listaa maailman parhaina pidetyt ravintolat ja keittiömestarit.

Pienen punaisen kirjan alkuperäisenä tarkoituksena oli innostaa autoilijoita matkustamaan enemmän. Veljekset Andre ja Adouard Michelin perustivat vuonna 1889 rengastehtaan - aikana, jolloin Ranskassa oli yhteensä vain noin 3 000 autoa. Kannustaakseen automyyntiä, ja sen myötä rengasmyyntiä, veljekset kokosivat yhteen pienen oppaan. Se listasi käteviä vinkkejä autoilijoille, kuten karttoja, paikkoja missä vaihtaa renkaat, tankata auto sekä yöpyä matkan varrella.

Kuva: © Solandzh | Dreamstime.com
Kuva: © Solandzh | Dreamstime.com

Kahden vuosikymmenen ajan opasta julkaistiin ilmaiseksi. Legenda kertoo, että kun Andre Michelin näki opasta käytettävän kiikkuvan työpenkin jalan alla tukena, hän päätti muuttaa julkaisutapaa.

Uskomushan on, että ihminen kunnioittaa aidosti vain sitä, mistä hän joutuu maksamaan. Uusittu, maksullinen Michelin Guide julkaistiin vuonna 1920.

Ensimmäistä kertaa opas listasi hotelleja Pariisissa, sekä ravintoloita tiettyjen kategorioiden mukaan. Huomatessaan, että oppaasta oltiin kiinnostuneita, ryhtyivät veljekset palkkaamaan mysteeriruokailijoita aterioimaan ravintoloissa.

Paul Bocuse Ranskan Lyonissa on pitkäikäisin Michelin-tähdillä merkitty ravintola. Kuva: © Ricochet69 | Dreamstime.com
Paul Bocuse Ranskan Lyonissa on pitkäikäisin Michelin-tähdillä merkitty ravintola. Kuva: © Ricochet69 | Dreamstime.com

Nykyisin nämä ruokailijat tunnetaan nimellä Michelinin ravintolatarkastajat. Vuonna 1926 opas ryhtyi antamaan ravintoloille tähtiä, joita alussa oli vain yksi. Vuonna 1936 skaalaa laajennettiin siten, että tähtiä annetaan nollasta kolmeen, ja kriteerit julkaistiin yleisesti kaikkien tiedoksi.

Nykyisin Michelin Guide arvioi noin 40 000 kohdetta kolmella mantereella. Vaikka alkuperäinen tarkoitus onkin hieman sumentunut, on sen ydin kuitenkin edelleen totta: tarkoituksena on tarjota matkaajille ainutlaatuisia kokemuksia.

Lähde: Guide Michelin

 

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.