Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Kuva: © Budyanskaya1979 | Dreamstime.com
Kuva: © Budyanskaya1979 | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Matkalle teinin kanssa? Selviytymisvinkit vanhemmille

Lasten kanssa matkustamisessa on erilaisia haasteita kuin aikuisten kesken matkatessa. Teini-ikäinen kannattaa ottaa myös mukaan loman suunnitteluun.

Kohti aikuisuutta matkaavat teini-ikäiset ovat jatkuvassa kasvun myllerryksessä ja heidän kanssaan matkustamisessa haasteet ovat erilaisia kuin pienempien lasten tai vaikkapa aikuisten kanssa. Välillä vanhemmilta myös kysytään pitkää pinnaa. Teinin voi kuitenkin ottaa mukaan suunnitteluun ja antaa tälle itsenäisiä tehtäviä matkan onnistumiseksi. 

1. Ota teini mukaan suunnitteluun

Olet varmaan kuullut sanonnan “Perhe joka tekee yhdessä, pysyy yhdessä”? Se on yksinkertainen mutta tehokas viisaus. Ota teini-ikäinen lomamatkan suunnitteluun mukaan aikaisessa vaiheessa, keskustele kohdevaihtoehdoista, aikatauluista ja aktiviteeteista.

Opaskirjojen lukeminen ja internetin selaaminen ei ainoastaan saa aikaan matkakuumetta, mutta myös ruokkii nuorta mieltä. Kannusta nuorta kyselemään ja kuuntele mitä heillä on sanottavanaan. Pidä yllä tätä suunnittelusta syntynyttä intoa myös matkan varrella esimerkiksi antamalla tehtäviä vaikkapa kartan luvussa, matkapäiväkirjan pidossa tai valokuvauksessa.

Kuva: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com
Kuva: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

2. Lähde pakettimatkalle tai -retkelle

Teinit tunnetusti viihtyvät samanhenkisessä seurassa, joten kannattaa harkita myös pakettimatkaa joko koko loman ajaksi tai vaikkapa ryhmäretkenä kohteessa. Osallista nuori esimerkiksi etsimään sopivia retkiä kannustamalla tätä tutkimalla matkanjärjestäjien tarjontaa. Myös risteilyt ovat suosittuja perhematkakohteita, koska niillä järjestetään runsaasti sosiaalista ohjelmaa tanssi-illoista allaspalloiluun.

3. Houkuttele epämukavuusalueelle

Vanhemman suurin haaste tulee vastaan varmastikin siinä, kun pitäisi saada irrotettua teini teknisestä laitteestaan, joka tuntuu monilla juurtuneen kiinni käteen. Teini kannattaa houkutella astumaan epämukavuusalueelleen ja jättämään laite kotiin - tai edes hotellihuoneeseen. Nuori on aluksi ymmärrettävästi kiukkuinen päätöksestä, mutta parin päivän päästä vanhempi voi yllättyä siitä, miten paljon kommunikoinnin määrä on kasvanut ja miten paljon teini on alkanut osallistua ympärillään tapahtuviin asioihin.

Kuva: © Zaikina | Dreamstime.com
Kuva: © Zaikina | Dreamstime.com

4. Anna omaa tilaa

Teinit tarvitsevat omaa tilaa ja tämä voi olla lomamatkalla joskus hankalaa. Kun on koko päivän kierrellyt nähtävyyksiä porukalla, voi vanhemman pelkkä olemuskin olla teinille liikaa. Koko perheen matkalla voi esimerkiksi varata nuorelle oman hotellihuoneen tai huoneen, joka on läheisessä yhteydessä vanhempien huoneen kanssa. Mikäli matkustat teinin kanssa kahdestaan, voitte sopia omista hetkistä esimerkiksi uima-altaalla kirjan kanssa.

Kuva: © Artmim | Dreamstime.com
Kuva: © Artmim | Dreamstime.com

5. Löysää omaa pipoa

Reissussa on aina liikaa tekemistä ja liian vähän aikaa, mutta vältä sisällyttämästä yhteen päivään sataa asiaa. Ripottele toimintaa pitkin lomaa ja jätä aikaa ihan pelkkään chillailuun – olipa se sitten rentoilua uima-altaalla tai yksinkertaisesti hotellihuoneessa katsoen televisiota ja syöden herkkuja. Kaikilla on mukavampaa, kun muistaa löysyttää myös omaa pipoa.

Lähde: Lonely Planet 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.