Näillä vinkeillä uskaltaudut reissuun pelkillä matkatavaroilla.
Näillä vinkeillä uskaltaudut reissuun pelkillä matkatavaroilla.
· Päivi Laajalahti

Matkalle pelkillä käsimatkatavaroilla – 5 vinkkiä

Moni matkalle lähtevä pakkaa jo viikonkin matkalle mukaansa suuren matkalaukun. Moni myös kotiin palattua huomaa, ettei suurta osaa pakatuista tavaroista edes tarvinnut. Entäs jos lähtisikin reissuun pelkillä käsimatkatavaroilla? Hyvällä suunnittelulla sekin onnistuu!

Käsimatkatavaroilla matkustaminen vaatii hieman enemmän suunnittelua kotona, mutta nopeuttaa matkantekoa lentokentällä, kun ruumasta tulevaa matkalaukkua ei tarvitse odotella – tai jännittää, tuleeko se perille lainkaan. Ruumaan menevään matkalaukkuun on toki helppo heittää mukaan matkatavarat suuremmin ajattelematta. Käsimatkatavaroilla matkattaessa jokainen mukaan otettava tavara tulee olla mietitty.

Valmistautuminen on kaiken a ja o

Ota siis hetki aikaa ja suunnittele etukäteen monikäyttöisiä vaatekokonaisuuksia, joilla pärjäät kohteessa. Etenkin kenkien suhteen kannattaa käyttää harkintaa – mitä oikeasti tarvitset mukaan? Rantalomalle ei yleensä tarvitse kuin kevyet rantasandaalit hyvien, kotoa lähtiessäsi jalkaasi laittamiesi kävelykenkien lisäksi. Viikon matkalle riittävät yleensä myös vain yhdet pitkät housut. Huivi on puolestaan mahdottoman monikäyttöinen, koska sillä voi suojata itseään niin viileydeltä kuin polttavalta auringoltakin.

Kerää ensin kaikki mukaan suunnittelemasi vaikkapa sängyn päälle, jotta näet yhdellä silmäyksellä, onko housuille tai hameelle sopiva ja sopivan värinen paita mukana.

Käytä tila hyödyksi

Jos joudut ottamaan mukaasi pitkiä vaatteita kuten vaikkapa takin, ne kannattaa pukea päälle kotoa lähdettäessä. Näin teet tilaa matkalaukussa muille tavaroille. Pakkaamisessa kannattaa käyttää hyväkseen jokainen kolo ja harrastaa pientä palapeliä. Esimerkiksi vaatteiden kääriminen rullalle säästää tilaa.

Nesteet pikkupurnukoihin

Minimoi mukaasi lähtevät nesteet ja pakkaa tarvittavat matkakokoisiin purkkeihin. Laita ne jo kotona sopivan kokoiseen muovipussiin, joka on helposti nostettavissa turvatarkastuksessa nähtäville. Perinteisellä hotellilomalla et välttämättä tarvitse omaa shampoota ja muista myös, että monia tuotteita voit ostaa paikan päällä kohteessa.

Osan tarvittavista pesuaineista voi myös vaihtaa kiinteisiin pesupaloihin, jolloin niitä ei tarvitse pakata turvatarkastusta varten. Esimerkiksi Lushilla on myynnissä erinomaisia palashampoita.

Älä pakkaa läppäriä matkalaukkuun

Jos joudut ottamaan mukaasi matkalle läppärin tai kameran, älä pakkaa niitä vedettävään matkalaukkuusi. Ota niille joko pieni reppu tai oma kassi, koska sellaisen saa useimmiten viedä koneeseen perinteisen vedettävän käsimatkatavaralaukun lisäksi. Tietokone ja joskus myös kamera pitää nostaa esille turvatarkastuksessa, ja pitämällä ne näppärästi käsillä nopeutat tarkastusta.

Lisäksi joissakin pienemmissä lentokoneissa vedettävät matkalaukut voidaan ottaa koneeseen noustessa henkilökunnan puolesta ruumaan, jolloin et voi olla varma siitä, miten laukkuasi käsitellään.

Muista myös miettiä valmiiksi se, miten aiot kuljettaa rahat ja muut tarvittavat helposti mukanasi kohteessa.

Varaa tilaa tuliaisille

Käsimatkatavaroilla matkustettaessa negatiivisena puolena on se, että tuliaisia ei kovin paljon mahdu mukaan. Jätä niille kuitenkin pieni kolo matkalaukussasi jo kotona, sillä usein ainakin jotain pientä muistoa reissusta tekee mieli ostaa. Mieti myös, tarvitsetko jo kotoa lähtiessäsi mukaasi puhtaan paidan jokaiselle päivälle, vai meinaatko ostaa jotain paikan päältä ja jätätkin tilaa niille.

Lentokentän tax freestä ostettuja tuliaisia ei lasketa matkatavaroiksi, joten sieltä voi huoletta ostaa kotiin lähtiessä jotain suurempaakin.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.