Tulivuorten laavasta muodostuneet rannat hurmaavat Linosalla
Tulivuorten laavasta muodostuneet rannat hurmaavat Linosalla

Matkablogi: Vapaaehtoistyössä myös vapaa-aikaa - pikkuruinen Linosan saari hurmaa ekoturistin

Linosan saarella Italiassa suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia. Napsun matkablogissa vieraillaan paikallisessa suojelukeskuksessa tutustumassa, mitä turistien tekemä vapaaehtoinen suojelutyö oikein tarkoittaa ja millainen Linosan saari on ekomatkaajan sekä myös tavallisen turistin näkökulmasta.

Linosan saari on pieni, kolmen tulivuoren muodostama saari Lampedusasta pohjoiseen, Tunisian ja Maltan välissä. Saari on niin pieni, että sen ajaa polkupyörälläkin ympäri reilussa tunnissa.

Linosan sataman ympärille on rakentunut saaren keskus, ihastuttavan siisti ja värikäs pikkukylä, jossa jokainen tuntee toisensa. Kirkkailla väreillä maalattujen talojen keskellä kävellessä tulee olo kuin olisi elokuvalavasteissa.

Linosan kylä on herttaisen värikäs
Linosan kylä on herttaisen värikäs

Elokuva Linosan keskustasta tulee muutenkin mieleen. Kylässä on vain pari ruokakauppaa, yksi matkamuistomyymälä ja muutama ravintola. Mutta sillä pärjää. Rahaakaan ei turhaan kulu!

Kaikki tervehtivät toisiaan ja meidän tapauksessamme koko saari tuntui tietävän kaksi suomalaista naista ja miksi he ovat saarella. Paikalliset haluavat ystävällisesti tutustua ja kysellä kuulumisia, vaikka eivät osaisikaan englantia -tai sinä vastaavasti italiaa.

Linosan kaduilla tuntuu kuin kävelisi elokuvalavasteissa
Linosan kaduilla tuntuu kuin kävelisi elokuvalavasteissa

Kesäkuussa vain vähän turisteja – italialaiset turistit saapuvat elokuussa

Suomalaisille on helppo suositella vierailua Linosalla kesäkuussa, koska tuolloin saarella on todella vähän turisteja ja se pääsee mukavasti oikeuksiinsa. Suuri osa turisteista (pääasiassa italialaisia mantereelta) tulee Linosalle elokuussa, jolloin pieni saari voi olla jopa ruuhkainen.

Linosa ei ole vielä täysin ottanut turismia haltuun (esimerkiksi hotelleja saarella ei ole ja virallisia b&b-paikkojakin vain yksi – juuri valmistunut, supersiisti Casa di Alberto), mutta siinä piilee myös saaren valtava charmi. Se tuntuu kaiken puolin aidolta.

Niinpä ainakin yksin matkaava, italiaa osaamaton turisti joutuu todelliseen seikkailuun!

Illan viiletessä Linosan kaduilla näkyy enemmän elämää
Illan viiletessä Linosan kaduilla näkyy enemmän elämää

Kristallinkirkkaat vedet kutsuvat snorklaamaan

Vapaa-ajan aktiviteeteista Linosalla keskeisimpiä ovat uinti ja snorklaus. Kristallikirkkaat vedet ympäröivät saarta ja veneellä tuulenvire helpottaa hieman auringon polttavaa kuumuutta.

Saarella on mahdollista löytää ihastuttavia ja käsittämättömän rauhallisia poukamia uimiseen. Rannat ovat tulivuorista purkautuneen laavan vuoksi kivikkoisia ja niille pääsy on usein pienen kapuamisen takana. Pienten lasten kanssa matkustamiseen Linosa ei siksi ole helpoin vaihtoehto.

Kristallinkirkkaat vedet kutsuvat uimaan!
Kristallinkirkkaat vedet kutsuvat uimaan!

Kalliorannoilla voi tutkailla matalassa vedessä hääriviä otuksia, sillä jo pikkuruisessa lätäkössä voi nähdä useita eri lajeja rapuja ja pikkukaloja. Saaren ainoa erityisesti varottava otus on punajuovainen, parikymmensenttinen monisukainen ”tulimato” (Hermodice carunculata), jonka ihossa olevat, ohuet piikit sisältävät hermomyrkkyä. Ihmisen ihon lävistäessään myrkky aiheuttaa useita tunteja kestävää kipua ja tunnottomuutta.

Saaren pohjoisosassa sijaitsee luonnon muovaama uima-allas, jollaiseksi se on myös paikallisella kielellä nimetty (”piscina”). Allas on muodostunut laavakivestä ja se on noin yhdeksän metriä syvä, mutta vesi on niin kirkasta että pinnalta näkee pohjaan saakka.

Reunalta on helppo hypätä uimaan, mutta kuten koko saarella, myös täällä kaikki on kiveä ja kalliota, joten teräviä reunoja on varottava.

Linosan luonnonmuovaama
Linosan luonnonmuovaama

Delfiinejä ja bioluminisoivaa planktonia

Linosan ympärillä elää useita delfiinilajeja, joita voi nähdä esimerkiksi veneen kyydistä. Myös Hydrospheran suojelukeskus järjestää vapaaehtoisilleen delfiiniretkiä avomerelle, mutta eläinten näkeminen ei tietenkään ole taattua. Esimerkiksi me emme retkellämme nähneet yhtään delfiiniä, sillä aallot olivat kyseisenä päivänä Linosan lähellä korkeat, minkä vuoksi delfiinit olivat siirtyneet rauhallisemmille seuduille. Koimme kuitenkin jännittävän (ja takamuksessa tuntuvan) merellisen veneretken Hydrospheran vauhdikkaan kumiveneen pomppiessa aallokossa.

Matkapahoinvoinnista kärsivien kannattaa siis ottaa lääkkeet mukaansa!

Saaren kolme tulivuorta erottuvat selvästi mereltä katsottuna
Saaren kolme tulivuorta erottuvat selvästi mereltä katsottuna

Toinen kiinnostava luonnonilmiö on myös nähtävissä Linosan merialueilla: taianomainen bioluminisenssi. Bioluminisenssi on esimerkiksi tulikärpäsillä ja syvänmerenkaloilla tavattava ilmiö, jonka myötä eläin voi tuottaa itse valoa.

Mutta myös plankton voi tuottaa valoa.

Linosan pohjoisosassa sijaitseva Mannarazzan vanha satama on hyvä paikka tämän ilmiön näkemiseen. Mutta tämä vaatii hieman rohkeutta: ilmiö ymmärrettävästi on nähtävissä vain yöllä, mikä tarkoittaa pilkkopimeään meriveteen laskeutumista. Tai vastaavasti hurjapäisyyttä hypätä laiturilta suoraan pimeyteen!

Jos olet nähnyt kuvia bioluminisoivasta planktonista vaikkapa Malediiveiltä, Linosalla ilmiö ei näy yhtä voimakkaana. Saimme Marian kanssa muutaman paikallisen nuorukaisen toimimaan ”koekaniineina” ja hyppäämään puolestamme veteen, mutta ylhäältä laiturilta ilmiötä ei kunnolla erottanut – oli siis pakko uskaltautua itse!

Pilkkopimeässä meressä ympärillä hehkuivat vihertävää valoa pienet tähdet ja jokaisella käden liikkeellä veteen syttyi uusia, hennosti loistavia tähtiä. Kokemus oli taianomainen ja ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Kivikkoiset rannat ovat karun kauniita
Kivikkoiset rannat ovat karun kauniita

Meren rannalta ylös tulivuorille

Linosa on syntynyt kolmen tulivuoren purkauksesta. Monte Vulcano on niistä korkein – 195 metriä, Monte Rosso 186 metriä ja saaren ”kilpikonnarannan” eli Pozzolanan vieressä nouseva Monte Nero 107 metriä.

Näkymä Monte Neron huipulta alas Linosan kylään auringon laskiessa
Näkymä Monte Neron huipulta alas Linosan kylään auringon laskiessa

Monte Neron huipulla sijaitsevan krateerin reunalle on helppo kiivetä ja sieltä on upea näköala alas kylään sekä merelle etenkin auringonlaskun aikaan. Romantikoille vuoren huippu on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, missä voi esimerkiksi katsella auringonlaskua rakkaansa kyljessä.

Aperitiivit kuuluvat erottamattomana osana italialaiseen iltaan ennen päivällistä. Mekin kiipesimme eräänä iltana suojeluporukkamme ja muutaman kyläläisen kanssa Monte Nerolle, ja joimme aperitiivilasilliset siellä muovimukeista auringon laskiessa. Ah niin kaunista!

Auringonlasku Monte Nerolta nähtynä
Auringonlasku Monte Nerolta nähtynä

Menomatkasta Linosalle kerroimme ensimmäisessä blogipostauksessa

Tunnelmia suojelukeskuksen toiminnasta ja ekomatkailun mahdollisuuksista löydät puolestaan tästä postauksesta

Jos vapaaehtoistyö kilpikonnien parissa alkoi kiinnostaa, mahdollisuudesta matkata Linosalle voit kysellä Ekomatkaajilta > 

Teksti ja kuvat: Päivi Laajalahti, Linosa

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.