Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Madain Saleh Saudi-Arabiassa oli aikoinaan tärkeä kaupunki maustereitin varrella. Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com
Madain Saleh Saudi-Arabiassa oli aikoinaan tärkeä kaupunki maustereitin varrella. Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Madain Saleh – Hiljainen aavikkokaupunki Saudi-Arabiassa kertoo 2000 vuotta vanhaa tarinaa

Saudi-Arabiassa sijaitseva Madain Saleh ei ole yhtä tunnettu kuin Jordanian Petra. Aikoinaan toiseksi suurin nabatealaiskaupunki on Saudi-Arabian ensimmäinen Unescon maailmanperintökohde.

Päinvastoin kuin naapurimaassa Jordaniassa sijaitseva, historiallinen ja valtavan määrän turisteja vuosittain houkutteleva Petra, on Saudi-Arabian Madain Saleh turistien keskuudessa vielä tuntematon matkakohde. Molemmat kaupungit ovat tuhansia vuosia vanhoja nabatealaiskaupunkeja - Madain Saleh oli aikoinaan Petran jälkeen maailman toiseksi suurin.

Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com
Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com

Medinasta parin sadan kilometrin ja noin neljän tunnin ajomatkan päässä pohjoiseen sijaitseva Madain Saleh on Saudi-Arabian ensimmäinen Unescon maailmanperintökohteeksi valittu kohde. Kaupunki oli aikoinaan tärkeä pysähdyspaikka kuuluisan maustereitin varrella – ennen kuin Punaisenmeren reitti otti vallan kuljetuksilta viime vuosituhannen alussa.

Madain Salehista suuri osa on edelleen hautautuneena hiekan alle ja arkeologeilla riittää alueella töitä vielä pitkään. Toistaiseksi paljastettuna on valtava nekropolis, jossa on ainakin 131 suurta hautakiveä. Hautakivien taidokkaat kaiverrukset ovat säilyneet jo 2000 vuotta Saudi-Arabian kuivan aavikkoilman ja kuluttavan liikenteen vähyyden ansiosta.

Historioitsijoille hautakivien tekstit ja kaiverrukset ovat erityisen tärkeitä, sillä nabatealaiset eivät jättäneet jälkeensä kirjoitettua historiaa. Hautakivien kaiverruksista on selvitetty runsaasti arvokasta tietoa tuon ajan elämästä ja yhteiskunnasta.

Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com
Kuva: © Brizardh | Dreamstime.com

Aikoinaan mahtava kaupunki on hylätty ja hiljainen, sillä turistit eivät ole sitä vielä löytäneet - turistiviisumin saaminen Saudi-Arabiaan on edelleen suhteellisen hankalaa ei-muslimeille. Muslimit puolestaan karttavat aluetta, koska pitävät sitä kirottuna.

Lue myös: Suunnitelmissa retki Jordanian historialliseen Petraan? Näillä vinkeillä selviät retkestä helpommalla!

Lähde: BBC Travel

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.