Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Talven taikaa löytyy Lapista. Kuva: © Sara Winter | Dreamstime.com
Talven taikaa löytyy Lapista. Kuva: © Sara Winter | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Lumille tai aurinkoon: 10 vinkkiä minne matkustaa talvilomalla

Talviloma tai perinteisemmin hiihtoloma katkaisee Suomessa koululaisten pitkän talven ja tarjoaa mahdollisuuden pieneen hengähdystaukoon. Hiihtolomalla voi matkata talviurheilukeskuksiin hiihtämään ja laskettelemaan, tai vaihtaa lumi aurinkoon ja suunnata lämpimälle rantalomalle.

Aiemmin hiihtolomana tunnettu koulujen kevättalvinen loma tarjoaa perheille hetken hengähdystauon arjesta. Hiihtoon ja lasketteluun soveltuvia lomakohteita löytyy niin kotoisasta Suomesta kuin myös komeampien vuoristomaisemien Keski-Euroopasta. Osa talvilomalaisista kuitenkin kaipaa lomaa juuri lumesta, pohjoisen kylmyydestä ja pimeydestä - viikon lomalla voi tällöin piipahtaa myös aurinkoisemmalle lomalle tai jopa lämpimälle hiekkarannalle.

Vinkit talviseen hiihtolomamatkaan:

1. Dolomiitit

Dolomiitit tarjoavat upeat puitteet talvilomalle. Kuva: © Duchesseart | Dreamstime.com
Dolomiitit tarjoavat upeat puitteet talvilomalle. Kuva: © Duchesseart | Dreamstime.com

Pohjoisessa Italiassa sijaitsevat Dolomiitit ovat huikea nähtävyys ja monipuolinen aktiivisen matkailijan matkakohde. Unescon maailmanperintökohteeksikin julistettu vuoristoalue on rosoisen kaunis ja se tarjoaa valtavan paljon erilaisia mahdollisuuksia liikkua ympäri vuoden. Liikuntapäivän päätteeksi kaiken kruunaa herkullinen italialainen ruoka.

Hiihtokausi Dolomiiteillä jatkuu jopa huhtikuulle saakka, mutta alueen korkeimmalla huipulla, yli kolmen kilometrin korkeuteen nousevalla Marmoladalla, lumi ei sula kokonaan kesälläkään. Laskettelijat voivat ihailla upeista maisemista esimerkiksi Sella Rondan alueella, mikä kiertää Sella-vuoriryhmän ympäri, tai testata pujottelurinnettä Alta Badiassa. Myös maastohiihtoon on runsaasti mahdollisuuksia.

Lue myös:

10 vinkkiä: Huikeat Dolomiitit

2. Alpit

Matterhorn. Kuva: © Pro777 | Dreamstime.com
Matterhorn. Kuva: © Pro777 | Dreamstime.com

Kaakkois-Ranskasta Itävaltaan kulkevat Alpit tarjoavat monipuolisesti vaihtoehtoja talviurheilusta kiinnostuneille lomailijoille. Sveitsistä löytyvät upeimmat rinteet ja maisemat, mutta myös hinnat ovat naapurimaita kalliimmat. Toblerone-suklaan kyljestä tuttu Matterhorn löytyy läheltä Sveitsin ja Italian rajaa, Zermattin seudulta. Italian puolella vuorta lähimpänä sijaitsee puolestaan Cervinian kylä, josta on Zermattin tapaan hyvät yhteydet vuoriston hiihtokeskuksiin.

Alppien korkein huippu, lähes viiden kilometrin korkeuteen nouseva Mont Blanc, puolestaan sijaitsee Ranskan puolella lähellä Italian rajaa. Sitä lähimpinä sijaitsevat Chamonix'n kuuluisat hiihtokeskukset.

Kuuluisimpien ja samalla ruuhkaisimpien hiihtokeskusten lisäksi Alpeilta löytyy runsaasti pienempiä ja samalla viehättävämpiä kohteita. Näistä esimerkkeinä ovat Söllin ja Obergurglin alueet Itävallassa ja Wengenin alue Sveitsissä.

3. Kotimaan laskettelu

Levillä voi yöpyä myös iglussa. Kuva: Levin matkailu
Levillä voi yöpyä myös iglussa. Kuva: Levin matkailu

Suomesta puuttuvat Keski-Euroopan hulppeat vuoristomaisemat ja kymmenien kilometrien mittaiset rinteet, mutta lasketteluun ja hiihtoon on kotimaassakin runsaasti mahdollisuuksia. Komeimmat maisemat löytyvät Lapista ja Pohjois-Suomesta. Levillä Kittilässä on rinteitä kaikenikäisille ja -taitoisille laskijoille ja toinen vastaava, koko perheelle sopiva kohde löytyy Kuusamosta Ruka-tunturilta. Niiden välimaastossa sijaitsevat kansallispuistomaisemissa Pyhätunturin rinteet ja pohjoisemmasta löytyvät muun muassa hurmaavien maisemien Ylläs ja Pallas. Etelämpänä Kajaanin kupeessa sijaitsevassa Sotkamossa hiihtämään ja laskettelemaan pääsee puolestaan Vuokatin hiihtokeskuksessa.

Jos pohjoinen Suomi tuntuu kaukaiselta, löytyy keskisen Suomen suurin hiihtokeskus Tahkolta Kuopion kupeesta. Joensuun pohjoispuolella voi puolestaan hiihdellä kansallismaisemissa Kolilla. Helsinkiä lähin hiihtokeskus löytyy Vihdistä.

Lue myös:

10 vinkkiä: Minne laskettelemaan Suomessa?

4. Islanti

Islanti on revontulien maa. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com
Islanti on revontulien maa. Kuva: © Tawatchai Prakobkit | Dreamstime.com

Islanti on talvista eksotiikkaa kaipaavan matkaajan hiihtolomakohde. Lyhyen lentomatkan päässä sijaitseva Islanti ei ylpeile suurilla hiihtokeskuksilla, mutta tarjoaa sen sijaan monipuolisesti muita ulkoilumahdollisuuksia. Puuttomat, lumiset lakeudet houkuttelevat muun muassa ratsastusretkille suloisilla islanninhevosilla. Maan upeat luonnonnähtävyydet kutsuvat reippailemaan ulos luontoon myös kävellen. Pimeän laskeuduttua kaiken kruunaavat revontulet.

Islantia ei syyttä kutsuta tulen ja jään maaksi. Päivän ulkoilun lomassa tai sen jälkeen on nimittäin ihana pulahtaa lämmittelemään johonkin maan lukuisista kuumavesilähteistä. Olo on ihanan eksoottinen lekotellessa ulkona +40 C -asteisessa vedessä, kun ympärillä viuhuu muutaman pakkasasteen tuuli ja lumisade. Islannin matkaansa ei kannata rajoittaa pääkaupunki Reykjavikiin - vuokra-autolla pääsee helposti ympäri saarta, joskin sään vaihteluihin on syytä varautua, sillä ajoittain lumituisku saattaa katkaista tien kokonaan.

Lue myös:

10 vinkkiä: Islanti - tulen ja jään maa

Vinkit lämpimämpään talvilomaan:

5. Singapore

Singaporen futuristinen Gardens by the Bay. Kuva: © Melinda Nagy | Dreamstime.com
Singaporen futuristinen Gardens by the Bay. Kuva: © Melinda Nagy | Dreamstime.com

Siistiin, turvalliseen ja monipuoliseen Singaporeen on helppo ihastua. Moderni kaupunkivaltio tarjoaa runsaasti tekemistä, aasialaisia herkkuja ja futuristista arkkitehtuuria. Kaupunkimatkaan voi sisällyttää myös rantalomaa, sillä helmikuussa Singaporen rannat ovat parhaimmillaan.

Helmikuussa monsuunikausi on lopuillaan ja kovat sadekuurot edeltäviä kuukausia harvinaisempia. Helmikuu onkin Singaporessa matkailun sesonkiaikaa, mikä kulminoituu kiinalaisen uuden vuoden juhliin. Majoitusvarauksensa kannattaa siis tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Lue myös:

10 vinkkiä: Moderni ja eksoottinen Singapore

6. Meksiko

Turistien suosimasta Cancunista löytyy myös rauhallisempia rantoja. Kuva: © SimonDannhauer | Dreamstime.com
Turistien suosimasta Cancunista löytyy myös rauhallisempia rantoja. Kuva: © SimonDannhauer | Dreamstime.com

Aurinkoa ja lämpöä kaipaavalle Meksiko on takuuvarma talviloman kohde. Lämpötila pysyttelee helmikuussa koko maassa +30 C -asteen tuntumassa ja poutapäiviä riittää. Karibianmeren puolella houkuttelevat rantakohteet kuten Cancun ja Playa del Carmen, Tyynenmeren rannikolla puolestaan Puerto Vallarta.

Trooppisten rantakohteidensa ohella Meksiko on monipuolinen matkakohde, joka tarjoaa rannikoiden upeiden täysihoitohotelliensa lisäksi runsaasti mahdollisuuksia omatoimisemmalle matkaajalle. Yhdysvaltain rajalta löytyvät laajat aavikkoalueet, pääkaupunki Mexico City puolestaan sijaitsee korkean vuoriston keskellä.

Lue myös:

10 vinkkiä: Paratiisi Meksikossa - Jukatanin niemimaa

7. Dubai

Dubai on hämmentävä sekoitus vähän kaikkea. Kuva: © Ashraf  Jandali | Dreamstime.com
Dubai on hämmentävä sekoitus vähän kaikkea. Kuva: © Ashraf Jandali | Dreamstime.com

Moderni Dubai on kaikin puolin hämmästyttävä matkakohde luksushotelleineen, maailman korkeimpine rakennuksineen ja keinotekoisine saarineen. Takuuvarmaa aurinkoa tarjoava Dubai on helmikuussa ihanteellinen talviloman kohde, sillä lämpötila ei ole kivunnut vielä kesän tuskastuttavan kuumiin lukemiin.

Dubaissa on mahdollista kokea elämyksiä, joita ei löydy muualta. Perinteiden ja modernin luksuksen kontrasti on hämmentävää, ja shoppailumahdollisuudet lähes rajattomat. Perhematkakohteena se on ihanteellinen, sillä tekemistä, näkemistä ja kokemista löytyy koko perheelle.

Lue myös:

10 vinkkiä: Uskomaton Dubai

8. Dominikaaninen tasavalta

Tropiikin lumoa löytyy Dominikaanisesta tasavallasta. Kuva: © Valio84sl | Dreamstime.com
Tropiikin lumoa löytyy Dominikaanisesta tasavallasta. Kuva: © Valio84sl | Dreamstime.com

Karibianmerellä sijaitseva Dominikaaninen tasavalta on monelle haaveiden rantaloman kohde. Helmikuussa trooppisen saarivaltion sää on lempeimmillään – lämmintä riittää, eikä hurrikaaneista ole pelkoa.

Ihanien hiekkarantojensa ja hemmottelua tarjoavien hotelliensa lisäksi Dominikaaninen on oivallinen matkakohde luontomatkailuun. Tammikuusta maaliskuuhun on mainio hetki bongata vaeltavia ryhävalaita ja saarivaltion upeat kansallispuistot hurmaavat jokaisen.

Lue myös:

10 vinkkiä: Dominikaaninen tasavalta ihastuttaa luonnollaan ja rannoillaan

9. Rooma

Talvilomamatkalla Roomaan voi oppia myös historiaa. Kuva: © Krivinis | Dreamstime.com
Talvilomamatkalla Roomaan voi oppia myös historiaa. Kuva: © Krivinis | Dreamstime.com

Historiallinen Rooma tarjoaa hienon mahdollisuuden yhdistää kaupunkiloma sivistävään historianoppituntiin. Koulussa kuullut opetukset avautuvat aivan uudella tavalla, kun pääsee omin silmin näkemään Colosseumin ja Pantheonin kaltaisia rakennelmia satojen vuosien takaa ja tutustumaan niiden tarinoihin.

Rooman helmikuussa talvi alkaa jo väistyä kevään tieltä ja luonto heräilee pikkuhiljaa kukkimaan. Sää voi kuitenkin käytännössä olla mitä tahansa pakkasasteista lähes hellelukemiin. Mukaan kannattaa siis pakata aurinkolasien lisäksi sateenvarjo ja kaulahuivi.

Lue myös:

10 vinkkiä: Ikuinen Rooma

10. Lissabon

Sao Jorgen linna iltavalaistuksessa. Kuva: © Tomas1111 | Dreamstime.com
Sao Jorgen linna iltavalaistuksessa. Kuva: © Tomas1111 | Dreamstime.com

Kaupunkimatkan kohteena talvilomalle sopii mainiosti myös Portugalin pääkaupunki Lissabon. Helmikuussa Lissabon heräilee jo hyvinkin kevääseen ja kevään ensimmäiset kukat avautuvat. Sateenvarjo on myös tarpeellinen varata mukaan, sillä helmikuu on vuoden sateisinta aikaa – tämä kuitenkin myös tarkoittaa sitä, että turisteja on vähemmän ja hinnat sen mukaisia.

Lissabonissa yhdistyvät moderni ja historiallinen. Monipuoliset ostosmahdollisuudet ja rento kahvilakulttuuri kruunaavat kaupunkimatkan, joka vie upeiden rakennusten myötä kauas historiaan. Lissabonin tunnetuin nähtävyys on kukkulalla sijaitseva São Jorgen komea linna.

Lue myös:

10 vinkkiä: Seikkailijoiden Lissabon

10 vinkkiä: Minne matkustaa helmikuussa

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.