Vihreys ei tarkoita nautiskelusta luopumista!
Vihreys ei tarkoita nautiskelusta luopumista!
· Päivi Laajalahti

Kuinka viettää vihreämpi loma?

YK on nimennyt vuoden 2017 kansainväliseksi kestävän matkailun ja kehityksen teemavuodeksi. Tänä vuonna on siis erityisen hyvä aika kiinnittää huomiota myös omiin valintoihinsa ja viettää kestävästi vihreä loma! Vihreys ei nimittäin tarkoita nautiskelusta luopumista.

Tässä muutamia vinkkejä vihreämpään lomaan:

Valitse vihreitä arvoja suosiva majoitus

Monet hotellit avaavat omia arvojaan ja toimintatapojaan verkkosivuillaan. Ota hetki tutustuakseni näihin ja valitse sellainen majoituspaikka, joka toimissaan ottaa luonnon huomioon.

Kiinnitä huomiota esimerkiksi kierrättäminen, veden kulutukseen (vaihdetaanko liinavaatteet päivittäin) tai vaikkapa energian kulutukseen. Jotkut hotellit kertovat käyttävänsä uusiutuvaa energiaa, osa jopa kompostoi biojätteensä.

Kanna mukanasi kestokassia

Muovisaaste on yksi aikamme suurimpia ympäristöongelmia ja sen vähentäminen jokaisen tehtävä niin kotona kuin ulkomaillakin. Kanna siis mukanasi kestokassia, vaikkapa ohutta kangaskassia, johon laitat ostoksesi ja matkamuistosi muovipussien sijaan.

Sano ei muovisille vesipulloille

Muovijätteen kertymistä voi vähentää jättämällä joka kerta janon iskiessä uuden vesipullon ostamatta. Pidä sen sijaan mukanasi omaa vesipulloa ja täytä sitä puhtaalla vedellä uudelleen. Tyhjän vesipullon voi ottaa mukaansa jo kotoa tai pyytää sellaista matkan- tai retkenjärjestäjältä tai hotellista.

Liikkuminenkin voi olla vihreää

Hiilijalanjälkensä pienentämiseksi paras keino on automatkailun sijaan luottaa omiin lihaksiinsa ja joko kävellä tai pyöräillä. Tällä tavalla saa myös parhaan käsityksen matkakohteestaan. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, jolloin kannattaa valita vähemmän polttoainetta kuluttava vuokra-auto. Joillakin vuokraamoilla on tarjolla myös hybridiautoja.

Lentäminen on matkailussa kaikkein eniten ympäristöä kuormittava osuus, mutta tässäkin voi tehdä pieniä ilmastotekoja esimerkiksi valitsemalla suorat lennot välilaskullisten lentojen sijaan.

Syö paikallista ruokaa

Lähiruoka on Suomessa jokaisen huulilla ja samoin matkallakin kannattaa suosia paikallista ruokaa. Tämä vähentää hiilidioksidipäästöjä, kun lautaselle päätyviä ruokatarvikkeita ei ole tarvinnut kuljettaa kaukaa.

Asiantuntijat myös suosittelevat välttämään katkarapuja, sillä niiden tuotantoa varten on usein tuhottu trooppista mangrovemetsää.

Muista myös muut vinkkimme kestävään matkailuun! Ne voit lukea täältä.

Lähde: New York Times

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.