Rooman kuuluisa Pantheon. Kuva: Valentin Armianu | Dreamstime.com
Rooman kuuluisa Pantheon. Kuva: Valentin Armianu | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Kuinka selviytyä Roomassa? 10 vinkkiä ensikertalaiselle

Italian pääkaupunki Rooma tarjoaa historiaa, kulttuuria, muotia ja ihanaa ruokaa samassa paketissa. Ensikertalaisen kannattaa kuitenkin varustautua etukäteen muutamilla vinkeillä.

Rooma henkii historiaa ja kulttuuria, ja hurmaa jokaisen vieraansa ravintolatarjonnallaan – jäätelöstä nyt puhumattakaan. Kaikki tiet tunnetusti vievät Roomaan ja nykypäivänäkin moni matkailusta kiinnostunut suuntaa jossakin vaiheessa kengänkärkensä kohti Italian pääkaupunkia. Ensikertalaiselle Rooma saattaa kuitenkin tuntua kaoottiselta – niin kuin monet Italian suurkaupungit.

Keräsimme kymmenen selviytymisvinkkiä ikuiseen Roomaan ensimmäistä kertaa matkaavalle.

1. Pidä aina käteistä mukana

Vaikka Suomessa lähes kaikki maksut on mahdollista hoitaa kortilla tai muuten digitaalisesti, ja käteistä löytyy enää harvojen rahapussista, on Italia toista maata. Kannattaa siis kuljettaa käteistä mukanaan, sillä korttimaksua ei aina ole tarjolla. Etenkin pienet kahvilat ottavat mielellään vastaan kolikoita, eivätkä ravintolat mielellään jaa laskua osiin, jos kyseessä on kaveriporukka. Ravintolassa juomarahan antaminen ei kuitenkaan ole Italiassa pakollista, sillä palvelumaksu (coperto) on yleensä valmiiksi lisättynä laskuun.

2. Tunne kahvietiketti

Suomalaiset ovat kahvikansaa, minkä vuoksi Italian laadukkaat kahvit ovat meille tervetulleita. Kahvikupposensa kannattaa kuitenkin käydä tilaamassa suoraan tiskiltä, sillä pöytään tilattuna kahvista saattaa joutua maksamaan tuplahinnan. Kannattaa myös huomioida italialaisen kahvietiketin "sääntö", jota ulkomaalaiset usein rikkovat: älä tilaa cappuccinoa, caffè lattea tai latte macchiatoa enää iltapäivällä. Italiassa maitokahvit kuuluvat vain aamuun. Iltapäivän kahvinhimoaan voi puolestaan tyydyttää espressolla.

Huom! Älä tilaa Italiassa kahvina lattea, saat lasillisen maitoa. Huomaa myös, että pelkkä caffè on italiassa sama kuin espresso.

Kahvi kannattaa tilata tiskiltä, sillä pöytään tilattuna se saattaa maksaa tuplasti enemmän. Kuva: Ekaterina Pokrovsky | Dreamstime.com
Kahvi kannattaa tilata tiskiltä, sillä pöytään tilattuna se saattaa maksaa tuplasti enemmän. Kuva: Ekaterina Pokrovsky | Dreamstime.com

3. Jäätelö sopii jokaiseen vuodenaikaan

Italia on tunnettu ihanasta jäätelöstään, gelatosta. Vaikka kahviin liittyisi sääntöjä, jäätelön suhteen kaikki käy. Gelatoa voi siis nauttia italialaisten itsensä tapaan jokaiseen vuodenaikaan – myös talvella. Rooman tunnetuimmat artesaanijäätelöä myyvät gelateriat muuntelevatkin tarjottavia makuja vuodenaikojen mukaan.

4. Osta bussilippu kortilla tai ennakkoon

Korttimaksu on ollut mahdollista vasta tammikuusta 2023 alkaen Rooman julkisessa liikenteessä. Maksu tapahtuu lähimaksulla bussiin noustessa, ja yhden bussimatkan hinta on 1,50 €. Vuorokauden aikana maksimiveloitus Rooman paikallisliikenteessä on 7 euroa, eli viidennen lipunoston jälkeen kertalippuja ei enää veloiteta. Sama lippu käy kaikissa Rooman liikennevälineissä, eli bussissa, metrossa, raitiovaunussa sekä paikallisjunissa.

Rooman julkisissa liikennevälineissä matkalippua ei voi maksaa käteisellä. Jos et halua maksaa matkaasi maksukortin lähimaksuominaisuudella, sinun tulee ostaa lippu etukäteen. Matkalippuja myydään tabaccherioissa, pienissä päivittäistavarakaupoissa, jotka on merkitty kirjaimella T. Lippuja myydään yksittäin, mutta tarjolla on myös vuorokauden, kahden tai jopa viikon mittaisia lippuja alennettuun hintaan.

Roomassa bussilla pääsee myös uimarannalle. Piramiden metroasemalta lähtee bussi, joka vie suoraan Rooman omalle hiekkarannalle, Lido di Ostiaan. Se ei ole kaikista hienohiekkaisin ranta, mutta siellä pääsee edullisesti nauttimaan hetken rantaelämästä.

Auringonlasku Lido di Ostian rannalla. Kuva: Pamela Panella | Dreamstime.com
Auringonlasku Lido di Ostian rannalla. Kuva: Pamela Panella | Dreamstime.com

5. Varo taskuvarkaita

Vaikka olisit matkustanut maailman ympäri, voi taskuvaras yllättää Roomassa. Muuten erittäin turvallinen kaupunki kärsii taskuvarkaista, minkä vuoksi omaisuutensa kannattaa pitää lähellään etenkin ruuhkaisissa busseissa ja metroissa sekä turistikohteissa. Olkalaukun hihna kannattaa laittaa kulkemaan koko vartalon yli, laukkujen vetoketjut kiinni ja rahapussi mahdollisimman hankalasti tavoitettavaan paikkaan.

6. Hanki Vatikaanin liput etukäteen

Vatikaani on suosittu turistikohde, minkä vuoksi sinne on aina pitkät jonot – Vatikaanissa vierailee vuosittain yli viisi miljoonaa ihmistä. Pääsylippu kannattaakin ostaa siksi etukäteen Vatikaanin verkkosivuilta, sillä valmiilla lipulla pääsee jonojen ohi. Lippu on netistä ostettuna hieman kalliimpi, mutta se säästää valtavasti aikaa (ja hermoja).

Spiraalin muotoiset portaat Vatikaanissa. Kuva: Valentin Armianu | Dreamstime.com
Spiraalin muotoiset portaat Vatikaanissa. Kuva: Valentin Armianu | Dreamstime.com

7. Museoiden aukiolo vaihtelee

Valtion omistamiin museoihin, puistoihin ja taidegallerioihin on Roomassa vapaa pääsy jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Tosin tuolloin kannattaa varautua jonoihin. Useat museot ovat Roomassa kiinni maanantaisin. Vatikaanin museot ovat puolestaan suljettuja sunnuntaisin, minkä vuoksi ne ovat ruuhkaisimpia lauantaisin ja maanantaisin.

8. Varaa mukaan mukavat kävelykengät

Yksi Rooman hurmaavimpia piirteitä ovat sen vanhat, mukulakivillä päällystetyt kadut. Korkeiden korkojen sijaan Roomaan kannattaakin pakata mukaan mukavat kävelykengät, sillä epätasaiset kadut saattavat muuten tehdä vierailusta epämukavan.

Rooman viehättäville kaduille kannattaa varata kunnolliset kävelykengät. Kuva: Cherylramalho | Dreamstime.com
Rooman viehättäville kaduille kannattaa varata kunnolliset kävelykengät. Kuva: Cherylramalho | Dreamstime.com

9. Päivällinen alkaa myöhään

Moni turisti voi olla päivän kiertelyn jälkeen valmis päivälliselle jo hyvinkin varhain. Italiassa päivällinen syödään kuitenkin myöhemmin kuin monessa muussa maassa. Italialaiset tapaavat toisiaan ensin aperitiivillä seitsemän maissa ja siirtyvät siitä syömään kahdeksan-yhdeksän maissa. Viikonloppuisin päivällinen voi alkaa vasta kymmeneltä illalla.

10. Nauti yksinkertaisista herkuista ja kasviksista

Italialainen ruoka on usein hyvin yksinkertaista, eivätkä siihen kuulu esimerkiksi monimutkaiset kastikkeet, mihin monissa muissa maissa on totuttu. Ruoka on tarkoitettu maisteltavaksi sellaisena kuin se tarjotaan, eikä ihastuttavia makuja tarvitse sekoittaa ylimääräisillä kastikkeilla.

Pizzan ja pastan vastapainoksi moni kaipaa myös kasvispainotteisempia ruokia. Ne ovatkin Italiassa huippuluokkaa. Erilliset, suussasulavat kasvikset löytyvät yleensä ruokalistan lopusta “contorni”-nimikkeen alta, lisukkeina.

Italialainen ruoka on yksinkertaista mutta niin herkullista! Kuva: Beatrice Preve | Dreamstime.com
Italialainen ruoka on yksinkertaista mutta niin herkullista! Kuva: Beatrice Preve | Dreamstime.com

 

Lähde: Timeout.com

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.