Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Ureddplassnin levähdyspaikka Helgelandskystenin maisemareitin varrella Norjassa. Kuva: Steinar Skaar / Statens vegvesen
Ureddplassnin levähdyspaikka Helgelandskystenin maisemareitin varrella Norjassa. Kuva: Steinar Skaar / Statens vegvesen
· Napsun toimitus

Kiistatta maailman kaunein vessa löytyy Norjasta

Norjan Helgelandskystenin maisemareitin varteen on rakennettu maailman kaunein vessa. Aallon muotoinen Ureddplassn sijaitsee levähdyspaikalla vuonon kärjessä Gildeskålin kaupungin lähellä.

Vessalle voi tuskin löytää idyllisempää paikkaa. Vuonon kärkeen rakennettu Ureddplassn on aallon muotoinen vessa, jossa on lisäksi yhdeksän metriä leveä, Norjanmerelle aukeava näköalaterassi. Taustalla siintävät lumihuippuiset vuoret: tästä ei maisema parane.

Levähdyspaikalta on upea näköala Norjanmerelle. Kuva: Per Ritzler / Statens vegvesen
Levähdyspaikalta on upea näköala Norjanmerelle. Kuva: Per Ritzler / Statens vegvesen

Ureddplassn sijaitsee Helgelandskystenin maisemareitin varrella, lähellä Gildeskålin kaupunkia. Paikalta löytyy myös muistomerkki 42 sotilaalle, jotka menettivät henkensä Toisessa maailmansodassa sukellusvene HNoMS Ureddin upotessa saksalaisen miinan vuoksi.

Kansallinen turistitoimisto kertoo, että paikka on soveltuu niin lyhyille pysähdyksille automatkan keskellä kuin piknikeillekin. Alueella voi myös levähtää ihailemaan revontulia tai yötöntä yötä. Lähellä olevan tien ääni ei kuulu ja istumapaikkoja on runsaasti. Kaikille on siis tilaa ja rauhaa.

Kuva: Steinar Skaar / Statens vegvesen
Kuva: Steinar Skaar / Statens vegvesen

Vanhan rakennuksen uudistaminen maksoi noin 1,6 miljoonaa euroa - seiniksi asennettiin huurrelasit ja loppu on betonia. Sen ovat suunnitelleet oslolaiset arkkitehdit Marit Justine Haugen ja Dan Zohar. Iltaisin Ureddplassn valaistaan, mikä tekee näystä entistä hienomman. Ulkopuolelle on rakennettu marmorisia penkkejä, joilla voi odottaa vuoroaan tai vain ihailla edessä avautuvia merinäkymiä.

Helgelandskytenin maisemareitti on pisin maan 18 virallisesta reitistä: se ulottuu etelän Holmista ja päättyy pohjoisen Bodoon ylittäen pohjoisen napapiirin. Matkan varrelta löytyy myös kuusi lauttamatkaa, mikä tekee siitä suositun reitin omatoimisille matkailijoille.

Lähde: Telegraph

Kuvat: Nasjonale turistveger / National Scenic Routes

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.