Karl Marx -patsaista koostuva installaatio Trierissä, Porta Nigran edustalla. Kuva: © 3quarks | Dreamstime.com
Karl Marx -patsaista koostuva installaatio Trierissä, Porta Nigran edustalla. Kuva: © 3quarks | Dreamstime.com
· Päivi Laajalahti

Karl Marxin syntymästä tulee 200 vuotta: filosofin syntymäkaupunki Trier juhlii uusituin näyttelyin

Ensi vuonna tulee kuluneeksi 200 vuotta filosofi Karl Marxin syntymästä. Marxin syntymäkaupungissa, Saksan Trierissä avataan juhlavuoden kunniaksi restauroitu synnyinkodin pysyvä näyttely sekä useita erillisiä juhlanäyttelyitä.

Karl Marx syntyi 5. toukokuuta vuonna 1818 Saksan Trierissä lähellä Luxemburgin rajaa. Filosofin synnyintalossa toimivassa museossa (Museum Karl-Marx-Haus) on esillä Marxin elämää esittelevä, pysyvä näyttely, joka avataan täysin uusittuna vuonna 2018.

Karl Marxin kotitalo ja museo Trierissä. Kuva: © Rostislav Ageev | Dreamstime.com
Karl Marxin kotitalo ja museo Trierissä. Kuva: © Rostislav Ageev | Dreamstime.com

Rheinisches Landesmuseum Trierissä avataan Karl Marxin elämää ja työtä käsittelevä Life. Works. Time. -niminen näyttely Marxin syntymäpäivänä 5. toukokuuta, 2018. Peräti tuhannen neliömetrin kokoinen näyttelyalue käsittelee Marxin älyllistä ja poliittista uraa sekä sen vaikutuksia nykypäivään saakka. Näyttely on avoinna 21. lokakuuta 2018 saakka.

City Museum Simeonstift in Trier puolestaan avaa samaan aikaan Stations of a Life -näyttelyn, mikä keskittyy Karl Marxiin ihmisenä ja perheenisänä, miehenä ikonin takana. Näyttelyssä kerrotaan, millaisia vaikutuksia Trierillä, Pariisilla tai Marxin viimeisella asuinkaupungilla Lontoolla oli filosofin elämään.

Trierissä on Karl Marx -näyttelyiden lisäksi myös paljon muuta nähtävää, sillä Mosel-joen rannalla sijaitseva kaupunki on Saksan vanhimpia. Se oli aikoinaan suurin roomalaiskaupunki Alppien pohjoispuolella ja antiikin aikainen vaikutus näkyy edelleen kaupungissa vahvana. Nykyisin Trierin lukuisat roomalaisaikaiset rakennelmat on liitetty yhtenäiseksi Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kaikki Marxin syntymän 200-vuotisjuhlavuoden näyttelyt voi kiertää yhdellä, 20 euroa maksavalla lipulla. Lipulla pääsee tutustumaan myös museoiden muihin pysyviin näyttelyihin.

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.