Heidelbergin linna yövalaistuksessa. Etualalla Vanha silta, Alte Brücke. Kuva: © Alext | Dreamstime.com
Heidelbergin linna yövalaistuksessa. Etualalla Vanha silta, Alte Brücke. Kuva: © Alext | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

Jättimäisen viinitynnyrin päällä mahtuu jopa tanssimaan – Romanttisessa Heidelbergin linnassa juhlittiin aikoinaan näyttävästi

Stuttgartin ja Frankfurtin puolivälissä sijaitseva Heidelberg on viehättävä vierailukohde eteläisessä Saksassa. Kaupungin kukkulalla aluetta vartioi historiallinen linna, joka houkuttelee puoleensa miljoona turistia vuosittain.

Kukkulan päällä sijaitseva Heidelbergin linna on komea näky kaupungin keskustasta katsottuna. Historialliselle linnoitukselle on mahdollista joko kiivetä mukulakivisiä katuja jalkapelissä tai vastaavasti hypätä funikulaariin ja matkata huipulle hikoilematta.

Heidelbergin historiallinen linna on mielenkiintoinen vierailukohde alueella vieraileville. Valtavaa palatsia on rakennettu vuosisatojen aikana useamman kerran. Ensimmäiset maininnat ovat peräisin 1200-luvulta, jolloin siitä suunniteltiin yhtä Renesanssiajan suurimmista linnoista. Vasta 1600-luvulla se alkoi kuitenkin varsinaisesti muistuttaa palatsia.

Heidelbergin linnalta on upea näköala alas kaupunkiin. Kuva: Heidelberg Marketing
Heidelbergin linnalta on upea näköala alas kaupunkiin. Kuva: Heidelberg Marketing

Neckar-joen rannalla oleva linna kärsi valloittajien käsissä lukuisia kertoja. Milloin asialla olivat ranskalaiset, milloin saksalaiset itse. Sotien välissä linnaa rakennettiin uudestaan, eri hallitsijoiden toimesta, ja jokaisen oma näkemys on edelleen nähtävissä linnan seinissä.

Vuonna 1764 linna tuhoutui viimeisen kerran – tällä kertaa tosin luonnon voimien takia. Salama iski Heidelbergin linnaan ja sytytti sen palamaan niin pahasti, että jäljelle jäivät enää rauniot.

Nykyisin palatsi puutarhoineen on romanttinen nähtävyys, josta on upeat näkymät alas kaupunkiin ja Neckar-joelle. Seinille upotetut historialliset patsaat kertovat omaa tarinaansa, mutta yksi palatsin tunnetuimmista nähtävyyksistä on sen viinitynnyri.

Kuva: © Zeyu Feng | Dreamstime.com
Kuva: © Zeyu Feng | Dreamstime.com

Heidelbergin linnan viinitynnyri ei nimittäin ole mikä tahansa viininsäilytysastia. Sen vetoisuus on 222 000 litraa ja sen päälle pääsee kiipeämään portaita pitkin – päälle on puolestaan rakennettu tanssitasanne. Tynnyri on peräisin vuodelta 1664, jolloin se rakennettiin korvaamaan edellistä, 30-vuotisessa sodassa tuhoutunutta, "vain" 130 000 litran vetoista tynnyriä.

Tarina kertoo, että viinitynnyri rakennettiin siksi, ettei paikallista vettä ollut turvallista juoda – ja veden juonti korvattiin viinillä. Tynnyriin kerättiin viiniä veroina ympäröivältä maaseudulta ja sinne kaadettiin kaikki sekaisin: punaiset ja valkoiset, hyvät ja huonot. Jättimäinen tynnyri on täytetty vuosien aikana kokonaisuudessaan vain kolme kertaa.

Kuva: © Zeyu Feng | Dreamstime.com
Kuva: © Zeyu Feng | Dreamstime.com

Heidelbergin linnaan ja viiniin liittyy myös hauska palanen historiatriviaa. Friedrich IV rakennutti aikoinaan palatsin ulkoseinää koristavat, 16 hallitsijapatsasta. Friedrichiä itseään esittävällä patsaalla sekä miekka että valtakunnanomena ovat vinossa, minkä oppaan mukaan kerrotaan johtuvan siitä, että hallitsija oli usein humalassa. Legenda kertoo hänen juoneen jopa viisi litraa viiniä päivässä.

Lähde: Schloss Heidelberg

 

 

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.