Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Ei ole lainkaan ihme, että Cinque Terren alue on suosittua ulkoiluseutua
Ei ole lainkaan ihme, että Cinque Terren alue on suosittua ulkoiluseutua
· Napsun toimitus

Italian kuuluisalla Unesco-alueella ei enää läpsytellä varvassandaaleissa - Kieltoon syynä matkailijoiden turvallisuus

Cinque Terren viisi pientä kylää Italian rannikolla ovat maan suosituimpia matkakohteita ja ihastuttavat maisemat houkuttelevat retkeilijöitä. Jyrkät maastot ja väenpaljous aiheuttavat ajoittain vaaratilanteita. Patikoijien kannattaakin ottaa varoituksista opikseen.

Cinque Terren seutu on monelle Italiaan matkaavalle pakollinen käyntikohde. Useimmiten matka alueelle tehdään kesäkuukausina, jolloin vaatetus on ymmärrettävästi kevyempää lämpötilan vuoksi.

Varvassandaalit voivat kuitenkin olla väärä valinta tässä Unescon maailmanperintökohteessa vierailuun. Kyse on ennen kaikkea matkaajien omasta turvallisuudesta.

Polut Cinque Terren kansallispuistossa näyttävät ajoittain tältä
Polut Cinque Terren kansallispuistossa näyttävät ajoittain tältä

Paikalliset viranomaiset ovat käynnistäneet kampanjan, jossa kevytrakenteiset sandaalit ja varvassandaalit eli flip-flopit olisivat kiellettyjä alueiden kallioilla ja patikkapoluilla. Matkaajat, jotka päättävät kehotuksesta huolimatta kulkea vaarallisilla alueilla kyseisissä kengissä, voivat saada jopa sakot huolimattomuudestaan.

Sakon suuruus vaihtelee noin 50 - 2 500 euron välillä, mikä aiheuttaisi useimpien matkabudjettiin suuren loven.

Tämä kaikki juontaa juurensa turistien huonoista kenkävalinnoista. Paikalliset pelastusyksiköt ovat väsyneet pelastamaan turisteja vuoristoisilta kävelyreiteiltä vain siksi, että matkaajat eivät ole varustautuneet asianmukaisesti maaston mukaan.

Maisemat ovat patikointiretkellä kuitenkin huimaavat
Maisemat ovat patikointiretkellä kuitenkin huimaavat

Alueella levitetään julisteita ja ilmoituksia kertomaan mahdollisista sakoista. Samoin asiasta kerrotaan alueen internetsivuilla, ja ohjeistetaan kävelemään lähteviä matkustajia varustautumaan asianmukaisesti. Varustukseen kuuluvat aurinkorasvan ja kunnon kävelykenkien lisäksi myös hattu, ruokaa ja vettä. Käveltävä polku tulisi valita oman kunnon ja taitotason mukaan, eikä lähteä varomattomasti yrittämään liian vaikeita reittejä.

Viranomaiset huomauttavat, että sakot tulevat olemaan korkeita: varoituksia ei jaella alueella huvin vuoksi.

Näkymä Vernazzan kylään Cinque Terressa
Näkymä Vernazzan kylään Cinque Terressa

Cinque Terren alueen kävijämäärän uskotaan kasvavan tänä vuonna noin 450 000:sta peräti 750 000:een huhti-lokakuun välisenä aikana. Myös Cinque Terren alue harkitsee eräänlaista turistiveroa Venetsian tapaan: näin yritetään suitsia alati kasvavaa turistimäärää.

Lähde: CNN

 

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.