Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Isfahanin moskeijan kaakelitaidetta Iranissa
Isfahanin moskeijan kaakelitaidetta Iranissa
· Napsun toimitus

Iranista löytyy maailman kauneinta kaakelitaidetta – pienet yksityiskohdatkin ovat nähtävyyden arvoisia

Iran on viime vuosina alkanut avata rajojaan matkailulle. Maailmankuulujen nähtävyyksien lisäksi maassa on valtavasti myös pieniä yksityiskohtia, joissa riittää ihmeteltävää. Yksi näistä on Iranin värikäs ja monimuotoinen kaakelitaide.

Me suomalaiset olemme tottuneet siihen, että seinäkaakeloinnit ovat yleensä suhteellisen yksivärisiä. Maailmalla seinäkaakeloinneista on kuitenkin monissa maissa tehty taidetta. Vasta viime vuosina matkailulle rajojaan avanneessa Iranissa kaakelitaide on todellinen käsityön taidonnäyte, joka jo itsessään tekee maasta valokuvaajan unelmamatkakohteen.

Golestanin palatsi Teheranissa on Unescon maailmanperintökohde
Golestanin palatsi Teheranissa on Unescon maailmanperintökohde

Iranissa taidetta ei tarvitse lähteä etsimään museoiden seinien sisältä, sillä maailman kauneimmat kaakelitaideteokset ovat kaikkien nähtävillä rakennusten seinissä ja katoissa. Suorastaan maagisen värikkäät ja yksityiskohtaisen taidokkaat kaakelit hämmästyttävät etenkin yksivärisiin seiniin tottunutta silmää.

Iranissa on satojen vuosien ajan käytetty lasitettuja tiiliä ja kaakeleita koristamaan palatseja, moskeijoita, monumentteja, mausoleumeja, virallisia rakennuksia, kouluja ja jopa kauppoja.

Kattotaidetta Shirazissa
Kattotaidetta Shirazissa

Moskeijoiden kaakeleissa nähdään usein lauseita koraanista, ja joskus seinien päällystykset on tehty niin, että niiden väri vaihtelee päivän aikana auringonvalon mukaan. Esimerkiksi 1600-luvulla rakennetussa Shirazissa varsinaiset betoniseinät ovat alkaneet murentua, mutta sisäkattoa koristavat edelleen upeat, geometriset kuviot.

Iranin islamilaisen tasavallan perustajat eivät tuhonneet maan kulttuuriperintöä samalla tavoin kuin ISIS ja Taliban naapurimaissa. Islamin lisäksi muut kulttuurit ja uskonnot juutalaisuutta ja kristinuskoa myöten näkyvät edelleen Iranin vuosisataisessa kaakelitaiteessa. Teheranissa sijaitsevan, Unescon maailmanperintökohteeksi nimetyn Golestanin palatsin oviaukkoa esimerkiksi koristavat alastomat enkelit suurine rintoineen ja rehevine takapuolineen.

Sulttaani Amir Ahmadin kylpylän värinä on vihreä
Sulttaani Amir Ahmadin kylpylän värinä on vihreä

Lähde: Travel + Leisure

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.