Taj Mahalissa saattaa vierailla jopa 70 000 ihmistä päivässä.
Taj Mahalissa saattaa vierailla jopa 70 000 ihmistä päivässä.
· Napsun toimitus

Intia suunnittelee rajoittavansa suosituimman nähtävyytensä, Taj Mahalin, turistimäärää

Intian Taj Mahal on yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Siellä vierailee vuosittain kahdeksan miljoonaa kävijää, mutta nyt Intia suunnittelee rajoituksia turistien määrään suojellakseen monumenttiaan.

Taj Mahal on Intian kuuluisin ja varmasti myös rakastetuin nähtävyys. Viikonloppuisin ja kansallisina vapaapäivinä siellä saattaa vierailla jopa 70 000 ihmistä päivässä. Suurin osa kävijöistä on intialaisia, joiden harrastama kotimaan matkailu kasvaa kohisten. Suuret kävijämäärät aiheuttavat vaaratilanteita ja loukkaantumisia sattuu esimerkiksi ihmismassojen vyöryessä portista ulos sulkemisaikaan.

Intian arkeologinen viranomainen ASI hallitsee maan ikonisimpien nähtävyyksien suojelua.  ASI on nyt antanut suosituksen, ettei Taj Mahalin päivittäinen kävijämäärä ylittäisi 40 000 vierailijaa. Lisäksi ohjeistetaan, ettei yksittäinen vierailu kestäisi yli kolmea tuntia.

Intia suunnittelee rajoittavansa suosituimman nähtävyytensä, Taj Mahalin, turistimäärää

Kävijärajoitukset koskevat ainoastaan kotimaisia vierailijoita, jotka muodostavat suurimman osan – 7.2 miljoonaa – Taj Mahalilla vuosittain vierailevista 8 miljoonasta kävijästä. Tällä hetkellä intialaisille pääsymaksu monumentille on vain 40 rupiaa (alle euro), kun taas ulkomaalaisten turistien tulee pulilttaa 1000 rupiaa (noin 14 euroa) päästäkseen sisään. Intialaiset, jotka kävijärajoituksista huolimatta haluavat vierailla monumentilla, voivat tehdä sen maksamalla kalliimman pääsylipun.

Kävijöiden itsensä suojelemisen lisäksi asiantuntijat ovat jo vuosia ehdottaneet kävijämäärien rajoittamista suojellakseen itse monumenttia, sillä askeleet kuluttavat kaunista marmoria. Liikaturismi ei kuitenkaan ole Taj Mahalin ainoa uhka: ilmansaasteet kellastuttavat rakennuksen kaunista, valkoista pintaa.

Lähde: Lonely Planet

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.