Uudella lasertekniikalla voidaan havaita ilmataskut jopa 17 kilometriä etukäteen. Kuva: Imre Forgo | Dreamstime.com
Uudella lasertekniikalla voidaan havaita ilmataskut jopa 17 kilometriä etukäteen. Kuva: Imre Forgo | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Hyvästit pomppuiselle kyydille! Lasertekniikalla turbulenssit kuriin

Lentomatkaa hankaloittavien turbulenssien tapauksessa suurimpana haasteena on, että niitä voi olla vaikea havaita etukäteen. Nyt testataan lasertekniikkaa, jonka avulla hankalien ilmataskujen havaitseminen ilmasta käsin olisi helpompaa!

Miten usein tahansa lennämmekin, yllättäviin tai voimakkaisiin turbulensseihin ei oikein totu. Lentokoneen holtittomalta tuntuva tärinä aiheuttaa helposti ahdistusta tai pahoinvointia, ja pahimmassa tapauksessa vammoja joko matkustajille tai matkatavaroille. Turbulenssien tapauksessa suurimpana haasteena on, että lentäjien on etenkin kirkkaalla säällä hankala havaita näitä epävakaan ilman taskuja tarpeeksi ajoissa.

Federal Aviation Administrationin mukaan turbulensseihin liittyvät vammautumiset tuplaantuivat vuoden 2016 aikana, minkä vuoksi turbulenssien välttäminen on tullut erittäin ajankohtaiseksi.

Boeing on alkanut testata uutta lasertekniikkaa, jolla turbulenttisia ilmataskuja voitaisiin havaita hyvissä ajoin – jopa 17 kilometriä etukäteen. Tämä antaisi lentäjille esimerkiksi mahdollisuuden tehdä muutosliikkeitä lentokurssiinsa välttääkseen voimakkaaseen turbulenssiin lentämistä.

Uusi tekniikka lähettää pulssin laservaloa, joka hajoaa ilmassa pieniksi partikkeleiksi ja sitä kautta havaitsee edessä olevat tuulennopeuden epänormaalit muutokset. Jos lentokoneen sensorit havaitsevat turbulenssia, uusi systeemi ilmoittaa siitä varoitusäänellä. Tämä antaa lentäjille ja matkustamohenkilökunnalle mahdollisuuden reagoida tilanteeseen ja varmistaa matkustajien turvallisuus turvavöiden, ruokien ja juomien sekä muiden irtonaisten tavaroiden osalta.

Mikäli parhaillaan rahtiliikenteessä käynnissä olevat testit osoittavat tekniikan toimivan, se tulee varmastikin osaksi myös matkustajalentokoneiden tekniikkaa. Voimakkaiden turbulenssien nimittäin odotetaan tulevaisuudessa lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä.

Lähde: Lonely Planet

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.