Ensimmäisiä muovisaasteesta kärsijöitä ovat meren eläimet
Ensimmäisiä muovisaasteesta kärsijöitä ovat meren eläimet
· Napsun toimitus

Huolehdi roskistasi myös kesälomareissussa! Välimeri on muuttumassa vaaralliseksi muovimereksi

Välimeren ympäristö on eurooppalaisten perinteistä kesäloma-aluetta, koska Espanja, Italia ja Kreikka tarjoavat aurinkoa kotimaata suuremmalla todennäköisyydellä. Turismilla on kuitenkin kääntöpuolensa: heikon jätteidenkäsittelyn vuoksi kaunis merialue on täyttymässä muovista.

Muoviroskan vähentämisestä ja Tyynenmeren muovipyörteestä on uutisoitu viime aikoina runsaasti, kun tutkijat ovat havahtuneet muovin hälyttävästä määrästä maailmamme merissä. WWF:n raportin mukaan muovi uhkaa erityisesti eurooppalaisten turistien suosimaa, maapallon mittakaavassa pienikokoista Välimerta.

Muoviroskat ja erityisesti mikromuovi uhkaavat muuttaa Välimeren muovimereksi, sillä monissa alueen maissa jätteidenkäsittely on puutteellista. Erityisen huolestuneita tutkijat ovat mikromuovista, jota on Välimeressä maailman mittakaavassa ennätysmäärä. Välimeren mikromuovipitoisuus on jopa neljä kertaa suurempi kuin surullisenkuuluisan Tyynenmeren muovipyörteen pitoisuus.

Pidetään jokainen omalta osaltamme huoli siitä, ettemme lisää merten jätekuormaa!
Pidetään jokainen omalta osaltamme huoli siitä, ettemme lisää merten jätekuormaa!

Ruokaketjuun joutuessaan mikromuovi uhkaa merenelävien lisäksi myös ihmisten terveyttä. Lisäksi suuremmat muoviroskat vahingoittavat, tukehduttavat ja tappavat eläimiä, joiden joukossa on uhanalaisiakin lajeja, kuten merikilpikonnia ja munkkihylkeitä.

Välimeren maissa matkailee yli 200 miljoonaa turistia joka vuosi. Raportti osoittaa, että turismi lisää Välimeren maiden muovikuormaa jopa 40 prosentilla joka kesä. Suurin osa Välimereen joutuvasta muovijätteestä on lähtöisin Turkista ja Espanjasta, jotka ovat myös suomalaisten suosikkimatkakohteita. Seuraavaksi suurimpia muovijätteen tuottajia ovat Italia, Egypti ja Ranska.

Merien muoviongelman ratkaisemisessa tärkeimpänä tekijänä on kertakäyttöisen muovin kulutuksen vähentäminen, meriin joutuvan muovijätteen kieltävä kansainvälinen sopimus sekä kansalliset muovinkierrätykseen tähtäävät tavoitteet.

Jokainen turisti voi tehdä oman osansa ja välttää turhan muovin hankkimista lomamatkallaan sekä estää muovin joutumista luontoon. Esimerkiksi oma, uudelleen täytettävä vesipullo ja kankainen kauppakassi vähentävät muovipullojen ja -pussien määrää. Kannattaa myös suosia ravintoloita, joissa ei käytetä kertakäyttöastioita. Kahvimukillekaan ei aina tarvitse muovikantta eikä limsalle pilliä.

Turistikohteiden jätehuollon haasteista huolimatta omat (ja mikseipä myös naapurin) roskat kannattaa kuljettaa roskikseen eikä jättää tai heittää luontoon tai mereen.

Lähde: WWF

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.