Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Matera on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Kuva: © minnystock | Dreamstime.com
Matera on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Kuva: © minnystock | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Historiallinen Matera eteläisessä Italiassa on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019

Italian saappaan koron juuressa sijaitseva Matera on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2019. Vanhankaupungin luola-asumukset ovat tehneet siitä viime vuosina suositun vierailukohteen turistien keskuudessa.

Eteläisessä Italiassa, aivan saappaan koron juuressa sijaitsee Basilicatan alue, joka on vuoristoista ja syrjäistä seutua. Alueelta löytyy Materan kaupunki, joka on tullut kuuluisaksi kallioon koverretuista rakennuksista, asunnoista ja kirkoista, joiden vuoksi se on valittu myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Noin 60 000 asukkaan Matera on aina ollut köyhä, kertoo kaupungin pormestari The New York Timesin haastattelussa. Kaupungilla on kuitenkin jopa 8000 vuotta vanha historia, minkä vuoksi se toimii vuonna 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunkina.

Vuotta rytmittävät lukuisat festivaalit ja näyttelyt, ja Materaan odotetaan tuhansia uusia turisteja vuoden aikana.

Kuva: © Angelo Cordeschi | Dreamstime.com
Kuva: © Angelo Cordeschi | Dreamstime.com

Materan keskeisin nähtävyys ovat sen kivikautiset luolat, jotka on kaiverrettu vuoren seinämään ja jotka toimivat aikoinaan niin ihmisten kuin eläinten asumuksina. Luola-asumuksissa on asuttu viimeksi 1950-luvulla, jolloin ne määriteltiin sopimattomiksi ihmisasunnoiksi ja niissä asuminen kiellettiin. Luolien historiallinen arvo ymmärrettiin kuitenkin vasta vuonna 1986.

Nyt osa näistä historiallisista rakennelmista on muutettu luksusmajoitusta tarjoaviksi hotelleiksi erikoisuuksia tavoitteleville turisteille.

Basilicatan alue eroaa muusta Italiasta monella tavalla. Jo sinne pääsy vaatii viitseliäisyyttä ja aikaa. Alueella ei nimittäin ole lentokenttää eikä sinne kulje pikajunaa Roomasta. Alueella ei myöskään ole suuria kaupunkeja, ja sen kadut ovat kapeita ja kiemuraisia kuin fusilli-pasta.

Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com
Kuva: © Freesurf69 | Dreamstime.com

Basilicata kuitenkin huokuu historiaa joka henkäyksellä ja sen vuoristoinen luonto tarjoaa upeita maisemia. Materasta etelään meren rannan tuntumassa voi tutustua vaikkapa 600-luvulta peräisin oleviin kreikkalaistemppelin raunioihin Metapontessa. Niiden läheisyydestä, Bernaldan kaupungista puolestaan löytyy elokuvaohjaaja Francis Ford Coppolan omistama, ylellinen hotelli.

Materaan pääsee muun muassa noin 60 kilometrin päässä sijaitsevasta Barista junalla tai bussilla. Barissa on aluetta lähimpänä oleva lentokenttä. Muita vaihtoehtoja löytyy esimerkiksi Materan matkailijainfon kautta.

Kuva: © Maudanros - Dreamstime.com
Kuva: © Maudanros - Dreamstime.com

Lähde: The New York Times

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.