Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Heidelbergin opiskelijavankila. Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com
Heidelbergin opiskelijavankila. Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com
· Helinä Laajalahti

Heidelbergin opiskelijavankila Saksassa: Kurkistus 200 vuoden takaiseen, riehakkaaseen opiskelijaelämään

Arvostetussa Heidelbergin yliopistokaupungissa sijaitsee yksi alueen omaperäisimpiä nähtävyyksiä: Heidelbergin yliopiston opiskelijavankila. Nykyisin museona toimiva vankila kätkee vankilataiteella koristettujen seiniensä sisään koko joukon historiaa.

Yliopistokaupunkina tunnettu Heidelberg sijaitsee Neckar-joen rannalla Stuttgartin ja Frankfurtin puolivälissä. Kaupungin yliopisto on Saksan vanhin ja maan arvostetuimpia opinahjoja.

Yksi Heidelbergin kiinnostavimmista nähtävyyksistä liittyykin tiiviisti opiskelijaelämään. Vanhan yliopistorakennuksen takana, aivan kaupungin vanhassa keskustassa nimittäin sijaitsee historiallinen opiskelijavankila, joka nykyisin toimii kiehtovia tarinoita seiniensä sisälle kätkevänä museona.

Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com
Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com

Opiskelijavankila, studentenkarzer, oli toiminnassa vuosina 1778-1914. Sinne suljettiin opiskelijoita, jotka aiheuttivat kaupungilla liikaa häiriötä. Riehakasta opiskelijaelämää nimittäin vietettiin jo 1700-luvullakin ja etenkin yliopiston veljeskuntien opiskelijoilla oli tapana nautiskella hieman liikaa päihdyttäviä aineita ja aiheuttaa pahennusta.

Vankilaan saattoi siis joutua esimerkiksi humalassa hulinoinnista ja virkavallalle keljuilusta, mutta kaltereista huolimatta vankila ei ollut yhtä tiukasti vartioitu kuin nimi antaa ymmärtää. Vankilan asukkaat saattoivat esimerkiksi tilata asumukseensa olutta ja jatkaa juhlintaa seinien sisäpuolella. Varakkaimmilla opiskelijoilla saattoi olla jopa oma palvelija mukana.

Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com
Kuva: © Juliane Jacobs | Dreamstime.com

Aikoinaan vankilasta tulikin opiskelijoiden keskuudessa tietynlainen riitti, joka jokaisen itseään kunnioittavan opiskelijan tuli suorittaa opiskelunsa aikana. Kun kirjailija Mark Twain opiskeli Heidelbergin yliopistossa, hänen kerrotaan pyrkineen vierailemaan vankilassa päästäkseen tutustumaan sen legendaariseksi muodostuneeseen elämään.

Kahden vuosisadan takaiset opiskelijoiden jäljet ovat edelleen nähtävillä vankilamuseon seinissä, jotka ovat lattiasta kattoon täynnä tekstejä, nimiä, piirroksia ja kaiverruksia.

Heidelbergin opiskelijavankila on äärimmäisen kiehtova ja omalaatuinen käyntikohde, jota ei kannata ohittaa kaupungissa vieraillessaan. Museoon pääsee tutustumaan muutaman euron pääsymaksulla.

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.