Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Haikun portaiden kiipeäminen Havaijilla on kielletty mutta huipulle voi kiivetä myös takakautta. Kuva: © Misha Kreker | Dreamstime.com
Haikun portaiden kiipeäminen Havaijilla on kielletty mutta huipulle voi kiivetä myös takakautta. Kuva: © Misha Kreker | Dreamstime.com
· Napsun toimitus

Haikun portaat Havaijilla ovat todellinen Stairway to Heaven

Havaijin pääsaarella Oahulla, Honolulun lähellä nousee Haikun vuori. Sinne johtavien 3922 rappusen kiipeäminen on kielletty. Huipulle pääsee kuitenkin kiipeämään myös laillista reittiä.

Havaijilla, Oahun saarella lähellä Honolulua sijaitsevat Haikun portaat rakennettiin alun perin 1940-luvulla Yhdysvaltain laivaston radiotornia varten. Portaita vuoren huipulle on kaikkiaan 3922 ja niitä on vuosikymmenten varrella päivitetty puisista metallisiin.

Radioasema ja sinne johtavat portaat suljettiin yleisöltä vuonna 1987, mutta kaikki eivät välittäneet kieltokylteistä ja jatkoivat edelleen kiipeämistä. Tämä aiheutti paikallisille asukkaille epäilyksiä avata portaita yleisölle uudestaan ollenkaan.

Kuva: © Svetlana Day | Dreamstime.com
Kuva: © Svetlana Day | Dreamstime.com

2000-luvun alussa portaat kunnostettiin, mutta maankäyttöoikeuksista tuli kiistaa. Vuonna 2018 Honolulun kaupunki ilmoittikin, ettei portaita ole toistaiseksi suunniteltu avattavaksi. Portaiden kiipeämisestä ilman lupaa mätkähtää tuhannen dollarin sakko.

Vaikka portaiden kiipeäminen on kiellettyä, huipulle on mahdollista päästä myös laillisella tavalla – takakautta.

Huipulle vievä polku on nimeltään Kaulana’ahane Trail. Se on laillinen ja vaativuustasoltaan helppo, noin neljä tuntia vaativa retki. Reitille päästäkseen täytyy kävellä neljä kilometriä ylös Kamanaui Valley Road Trailia. Tämän jälkeen polku ylittää Moanaluan puron useaan otteeseen, mutta lopulta huipulla palkitsevat uskomattomat näkymät alas Haikun laaksoon.

Huipulla olevalla jyrkänteellä ei kuitenkaan ole aitoja, joten mikäli haluat jatkaa Haikun portaiden yläpäähän saakka, on loppumatkasta oltava äärimmäisen varovainen ja kiivettävä vaikkapa kontaten.

Kuva: © Misha Kreker | Dreamstime.com
Kuva: © Misha Kreker | Dreamstime.com

Portaita ei saa tulla myöskään alaspäin. Alas vuorelta johtaa Moanalua Trail, joka voi olla erittäin tuulinen ja polku mutainen. Vuorelle retkeillessä kannattaa siis varautua kunnollisilla varusteilla ja vaikkapa kenkiin asennettavilla piikeillä. Korkealla myös lämpötila saattaa laskea huomattavasti polun alkupisteestä, minkä vuoksi tuultapitävä pitkähihainen kannattaa ottaa retkelle mukaan.

Haikulle ei saa missään tapauksessa kiivetä ukkosella tai sateella, sillä jyrkät rinteet voivat muuttua vaarallisiksi. Parasta on suunnata retkelle mahdollisimman aikaisin pilvettömänä aamuna.

Haikun portaat ovat toiselta nimeltään Stairway to Heaven. Haikun nimi ei johda japanilaisesta runoudesta vaan tarkoittaa paikallista kukkaa.

Lähde: Trevellers

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.