Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivustomme käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää...

Costa Rica on yksi Ekomatkaajien kohteista, jossa pääsee auttamaan uhanalaisten merikilpikonnien suojelussa. Kuva: Ekomatkaajat
Costa Rica on yksi Ekomatkaajien kohteista, jossa pääsee auttamaan uhanalaisten merikilpikonnien suojelussa. Kuva: Ekomatkaajat

Haaveiletko merkityksellisestä lomasta? Lähde vapaaehtoistyöhön auttamaan uhanalaisia eläimiä – Thaimaassa ja Kreikassa pelastetaan kilpikonnia, Etelä-Afrikassa norsuja ja leijonia

Vapaaehtoistyön tekeminen ulkomailla on merkityksellinen tapa lomailla. Aktiivinen luonnossa liikkuja kaipaa ohjelmaa lomaviikkoonsa ja vapaaehtoismatkalle lähtiessä työvuoroja on viikon mittaan sopivissa määrin.

Suuri osa vapaaehtoistyöhön lähtevistä etsii uusia kokemuksia tai oppeja. Monet nuoret näkevät vapaaehtoistyömatkan hyödyttävän heitä tulevalla työuralla. Tuleva työnantaja arvostaa varmasti parinkin viikon mittaista merkintää CV:ssä!

Ekomatkaajien kohteissa pääset suojelemaan uhanalaisia eläimiä, kuten merikilpikonnia, norsuja ja munkkihylkeitä. Työn tuloksia ei usein näe heti vaan työtä tehdään kohteissa pitkäkestoisesti, vuosikymmenten ajan. Jokainen vapaaehtoinen on tärkeä. Monet työtehtävät ovat rutiininomaisia ja sopivat hyvin vapaaehtoisille. Vapaaehtoisten apu takaa sen, että avustusjärjestöjen eläinlääkäreille ja meribiologeille vapautuu paremmin aikaa tehdä omaa ammattitaitoaan vaativia työtehtäviä.

Kaikissa kohteissa suojellaan lisäksi luontoa. Työ saattaa sisältää esimerkiksi puiden suojaamista, etteivät eläimet tuhoa niitä, haitallisten vieraslajien poistamista luonnosta tai roskien kerätäämistä. Osa kerätyistä roskista pyritään uusiokäyttämään. Paikallisten kanssa tehdään paljon yhteistyötä ja rahaa käytetään paikallisten ylläpitämissä ravintoloissa. Kohteissa osallistutaan vain sellaisiin aktiviteetteihin, jotka eivät aiheuta haittaa luonnolle tai eläimille.

Millaisia kohteita on tarjolla?

Phra Thong, Thaimaa

Vapaaehtoistyöntekijöitä Thaimaan Phra Thongissa. Kuva: Ekomatkaajat
Vapaaehtoistyöntekijöitä Thaimaan Phra Thongissa. Kuva: Ekomatkaajat

Thaimaan Phra Thongin saarelle pääsee vuosittain joulukuun puolivälistä marraskuun lopulle, jolloin kohteessa tarkkaillaan merikilpikonnia. Niiden käyttäytymistä pääsee tarkkailemaan yleensä kukkulan päällä istuessa. Nykyään rannoille harvemmin munii merikilpikonna, mutta kohde on silti Ekomatkaajien suosituin kohde jo 14 vuoden ajalta. Työ sisältää paljon kävelyä aikaisin aamulla autioilla hiekkarannoilla, jolloin tarkkaillaan mahdollisia merikilpikonnien jättämiä jälkiä.

Kohde sopii myös lapsiperheille!

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa päivät ovat pitkiä ja työ voi tuntua rankalta, mutta luonto palkitsee! Kuva: Ekomatkaajat
Etelä-Afrikassa päivät ovat pitkiä ja työ voi tuntua rankalta, mutta luonto palkitsee! Kuva: Ekomatkaajat

Etelä-Afrikassa Abelanan kansallispuistossa pääset viettämään pitkiä päiviä jeepin kyydissä. Työ saattaa ensi alkuun olla rankkaa, jos ei ole tottunut 12-tuntisiin päiviin luonnossa. Näiden tuntien aikana näkee ja kokee kuitenkin niin paljon, että aika ei tunnu pitkältä. Työ sisältää esimerkiksi norsujen, leijonien ja gepardien havainnointia ja kuvaamista. Norsuja pyritään suojelemaan tehokkaammin, mutta ennusteen mukaan norsut kuolevat sukupuuttoon meidän elinaikanamme.

Vapaaehtoistyön ikäraja kohteessa: 18 vuotta. 15-vuotias saa osallistua projektiin yhdessä aikuisen kanssa.

Costa Rica

Costa Ricassa suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia. Kuva: Ekomatkaajat
Costa Ricassa suojellaan uhanalaisia merikilpikonnia. Kuva: Ekomatkaajat

Costa Ricassa Osan niemimaalla sijaitsee kohteemme, jossa näkee neljää uhanalaista merikilpikonnalajia ympäri vuoden. Tätä paikkaa voisikin kuvailla merikilpikonnafanin unelmakohteeksi! Työ sisältää runsain määrin kävelemistä. Kohteessa tehdään kolmivuorotyötä, jonka ansiosta kokemukset ovat uskomattoman hienoja. Yöllä saatat nähdä munimaan saapuvan merikilpikonnan, kun taas päivällä vahdit, että vastasyntyneet poikaset pääsevät hengissä mereen. Pääset myös mittaamaan ja punnitsemaan poikasia.

Vapaaehtoistyön ikäraja kohteessa: Alle 18-vuotiaat voivat osallistua Costa Rican projektiin, mutta vain yli 21-vuotiaan huoltajan seurassa. Lasten minimi-ikä projektiin osallistumiselle on 12 vuotta.

Kalamos, Kreikka

Kreikan Kalamoksessa suojellaan munkkihylkeitä upeissa maisemissa. Kuva: Ekomatkaajat
Kreikan Kalamoksessa suojellaan munkkihylkeitä upeissa maisemissa. Kuva: Ekomatkaajat

Kreikan Kalamoksen saari sopii hyvän englannintaidon omaaville vapaaehtoisille, jotka nauttivat vaeltamisesta saaren upeissa maisemissa. Työ sisältää munkkihylkeiden suojelemista. Ongelma niiden suojelemisessa on se, että niistä ei tiedetä vielä tarpeeksi, jotta niitä osattaisiin suojella paremmin. Sen takia työ sisältää riistakameroiden kiinnittämistä pesintärannoille, kameroista saatavan materiaalin purkamista ja muuta työtä, jonka avulla saarta yritetään suojella.

Vapaaehtoistyön ikäraja kohteessa: 18 vuotta. Sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita meren- ja luonnonsuojelusta.

Kefalonia, Kreikka

Kefaloniassa suojellaan merikilpikonnia. Työtehtävät vaihtelevat vuodenajan mukaan. Kuva: Ekomatkaajat
Kefaloniassa suojellaan merikilpikonnia. Työtehtävät vaihtelevat vuodenajan mukaan. Kuva: Ekomatkaajat

Kreikan Kefalonian kohteessamme suojellaan keväästä syksyyn merikilpikonnia sekä meri- ja rannikkoalueita. Työn sisältö vaihtelee matkan ajankohdan mukaan. Loppusyksystä työ sisältää esimerkiksi merikilpikonnien merkitsemistä tunnistelevyillä, niiden tunnistamista satama-alueella, pesien tarkkailu läpi yön sekä loukkaantuneiden merikilpikonnien pelastamista. Meri- ja rannikkoalueiden suojeluohjelmassa suojellaan meriheinäniittyjä. Rantaa ja hiekkadyynejä tutkitaan droneilla. Työ sisältää myös sukeltamista.

Vapaaehtoistyön ikäraja kohteessa: 18 vuotta.

Kauanko matka kestää?

Matkat kestävät yleisimmin kaksi viikkoa tai vähän kauemmin. Thaimaan Phra Thongille otetaan vastaan vapaaehtoisia myös vain viikoksi. Voit siis hyvin yhdistää viikon hyväntekeväisyysmatkan tulevaan Thaimaan matkaasi.

Eläimet kaipaavat apuamme! Vapaaehtoisten työpanos sekä rahallinen panos eläintensuojeluun ei vie työpaikkoja paikallisilta. Ilman vapaaehtoisia voittoa tavoittelemattomien kansalaisjärjestöjen toiminta ei valitettavasti voi jatkua.

Tekee hyvää, kun tekee hyvää.

Teksti: Maria Ojajärvi, Ekomatkaajat

Päivitetty:

Poimintoja Napsusta

Pieni hetki, sivua ladataan.